Timișoreni doborâți de caniculă

ambulanta 6

Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara se confruntă în aceste zile cu un număr extrem de mare de pacienți.

În prima zi de caniculă au fost înregistrați 243 de bolnavi, cu o treime mai mult față de media obișnuită pentru această perioadă – 180 de prezentări în 24 de ore. În prima parte a celei de-a doua zile de disconfort termic, medicii au consultat circa 15 persoane pe oră. ”Temperaturile mari joacă un rol important. Grosul patologiei este reprezentat de pacienții cu boli cronice care se decompensează și fac perioade acute. Am avut și 15 cazuri de lipotimie (leșin) în 24 de ore. De asemenea, au fost și două persoane cu sindrom coronarian acut, adică preinfarct”, a precizat Mihai Grecu, medic-șef al Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Conform doctorilor, în perioadele caniculare, nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. ”Am avut și un pacient care a căzut în stradă în urma consumului de alcool”, spune medicul Mihai Grecu. Potrivit acestuia, timișorenii ar trebui să evite să iasă afară în intervalul 11-18, iar dacă o fac, să intre periodic în spații climatizate și să consume cel puțin 2,5-3 litri de apă pe zi.

La punctele de prim-ajutor nu e înghesuială

Spre deosebire de unitățile de primiri urgențe arhipline în aceste zile, la cele cinci puncte de prim-ajutor instituite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș în Timișoara și Lugoj, voluntarii de la Fundația ”Henry Coandă” nu au avut parte de prea multe solicitări. ”În Piața 700 s-au prezentat 26 de persoane, la Poșta Mare – opt, iar la Operă – 11. În Piața Iosefin și la Casa Sindicatelor din Lugoj nu a cerut nimeni ajutor”, a declarat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.

Efectele negative ale căldurii

Valurile de căldură influențează și modifică negativ comportamentul uman, a avertizat recent un grup de experți francezi. În perioadele de caniculă, oamenii își mișcă cu dificultate picioarele, se simt goliți de energie și sunt mai iritabili decât de obicei. Căldura are un impact direct asupra stării de oboseală. Medicii explică faptul că atunci când este foarte cald, temperatura corpului crește, iar organismul trebuie să cheltuiască mai multă energie pentru a o regla. Acest lucru provoacă oboseală bruscă, dureri de cap și, uneori, stare de greață.

De altfel, pierderea de apă, în special pierderea de sare prin transpirație, obosește corpul și provoacă o cădere de tensiune. Conform specialiștilor, apa trebuie băută în cantități mici, pentru a nu provoca o diluare a acesteia în sânge, fapt ce ar declanșa o indispoziție generală. În plus, capacitățile musculare scad odată cu căldura.

Mai mult, medicii avertizează că atunci când temperaturile cresc, ele pot avea o influență negativă asupra stării de dispoziție. Transpirația abundentă conferă o stare de spirit dezagreabilă, iar disconfortul termic aduce un plus de iritabilitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *