Timişoara va avea în viitorul apropiat o bancă pentru alimente. Este vorba, mai precis, despre un centru de colectare, depozitare şi redistribuire gratuită de produse alimentare aflate către finalul termenului de valabilitate sau care din alte motive şi-au pierdut valoarea de piaţă. În ţara noastră, iniţiativa a fost pusă pe roate în 2016, după un model deja consacrat la nivel internaţional, hrana şi produsele de igienă fiind colectate prin donaţii din partea magazinelor mari şi mici, restaurantelor, cantinelor, fermierilor şi altor deţinători.
Beneficiarii donaţiilor sunt organizaţiile neguvernamentale care oferă servicii copiilor, bătrânilor sau familiilor defavorizate, pe bază de parteneriat cu Banca pentru Alimente. O primă astfel de bancă pentru alimente din România a luat fiinţă în urmă cu patru ani în Bucureşti – unde, de altfel, funcţionează deocamdată singurul depozit al organizaţiei din ţara noastră – reţeaua de colectare extinzându-se ulterior în Cluj, Roman, Braşov şi Oradea.
În cadrul proiectului Banca pentru Alimente se preconizează crearea, până la sfârşitul acestui an, a nouă astfel de organizaţii autonome în ţară, mai precis în municipiile Bucureşti, Timişoara, Roman, Cluj-Napoca, Braşov, Oradea, Craiova, Constanţa şi Galaţi.
Proiectul referitor la banca pentru alimente care urmează să fie înfiinţată la Timişoara a fost pus pe tapet marţi, în cadrul unui eveniment de informare organizat de Instituția Prefectului Județului Timiș și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, cu ocazia Zilei Internaționale de conștientizare a pierderilor și deșeurilor alimentare, manifestare la care au mai participat şefi de instituţii deconcentrate cu atribuţii în domeniul alimentar, precum Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Oficiul pentru protecţia Consumatorului, Direcţia Agricolă şi directori de hypermarketuri şi supermarketuri timişorene.