Timişoara va avea, din nou, librărie „Humanitas”

humanitas timisoara

O veste bună pentru toți cei care au regretat dispariția librăriilor „Emil Cioran” şi „Joc secund”: de vineri, „Humanitas” revine în urbea de pe Bega într-o nouă casă a cărţilor de soi, situată pe strada Episcop Augustin Pacha nr. 6, într-un spaţiu ce va găzdui, de asemenea, un nou magazin artizanal japonez „Takumi”.

CITEȘTE ȘI: O nouă asociere în România, după apariţia Alianţei Vestului: A fost anunţată Provincia Transilvania de Nord

„Am fost nevoiți să părăsim în două rânduri Timișoara. Am lăsat în urmă un loc care ne-a fost drag. Am revenit acum cu senzația că ne-am întors acasă, că ne-am regăsit prietenii și un oraș pe care îl iubim pentru istoria și șarmul lui.

Îi invităm pe timișoreni să vină și să se simtă bine la noi, în noua casă, printre cărți care le pot schimba viața și printre rafinate produse nipone care, neîndoielnic, le-o vor înfrumuseța”, spune Gabriel Liiceanu, care va fi prezent vineri, la ora 18, la inaugurarea librăriei Humanitas care va funcţiona, împeună cu magazinul japonez, în noul hub cultural aflat la intersecția străzilor Episcop Augustin Pacha și Eugeniu de Savoya, într-unul dintre edificiile emblematice ale orașului, construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

CITEȘTE ȘI: Cele patru soluții găsite de români pentru a nu mai lua amenzi în Italia

Alături de cunoscutul filosof, la deschiderea festivă vor vorbi Mircea Mihăieș, Lidia Bodea, Ștefan Liiceanu, creatorul magazinului artizanal japonez <>, și Mihail Coșulețu, artistul vizual care a realizat proiectul de amenajare a incintei.

Nume sonore, evenimente pe măsură

A doua zi, sâmbătă (15 decembrie) începând cu ora 14, librăria „Humanitas” de la Timișoara va da tonul unei prezențe efervescente în viitoarea capitală culturală europeană printr-o serie de evenimente dedicate bestseller-urilor „Humanitas” de la „Gaudeamus” 2018 – lansări de carte și sesiuni de autografe –, prilej de întâlnire cu Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Tatiana Niculescu, Adriana Babeţi, Mircea Mihăieş, Radu Vancu, Lidia Bodea, Denisa Comănescu și cu celebra echipă „România, te iubesc!”, compusă din Paula Herlo, Rareş Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Cristian Leonte.

CITEȘTE ȘI: S-a surpat asfaltul între Neudorf şi Timiş

Sâmbătă se vor lansa volumele „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri” de Radu Paraschivescu (la ora 14), „Așteptând o altă omenire” de Gabriel Liiceanu (la ora 14,30), „Pe mâna cui suntem? Mică antologie a tragicomediei româneşti” de Andrei Pleşu (ora 15), „România, te iubesc!” (texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu – ora 15,30), „Omul fără însuşiri” de Robert Musil (ora16,15), iar la ora 16,45 va avea loc un dialog despre importanța biografiilor documentare, pornind de la volumele „Regina Maria, ultima dorinţă”, „Mihai I, ultimul rege al românilor”, „Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu” „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca”.

La ora 17,15 este programată lansarea romanelor recent apărute în colecția „Raftul Denisei” („Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris, „Scara lui Iakov” de Ludmila Ulițkaia, „Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller” de Boualem Sansal), despre care vor vorbi Adriana Babeți, Radu Paraschivescu și Denisa Comănescu, iar la ora 18 se va prezenta lucrarea „Transparenţa” de Radu Vancu.

Un proiect pe termen lung

În lunile care vor urma, librăria „Humanitas” de la Timișoara va fi gazda a numeroase întâlniri cu autori îndrăgiți, lansări de carte, sesiuni de autografe și evenimente pentru cei mai mici cititori. Cu o suprafaţă de aproape 150 de metri pătraţi și șapte încăperi, printre care o cameră primitoare dedicată copiilor, iluminată cu o reprezentare la scară a sistemului solar, și magazinul artizanal japonez Takumi, în care produsele creatorilor niponi sunt expuse în nisipul alb ce amintește de microgrădinile Zen, noua librărie va oferi publicului peste 5.000 de titluri de la aproape o sută de edituri și peste 500 de obiecte specifice culturii și artei din Ţara Soarelui Răsare. Ca și la alte proiecte de dată recentă din lanțul de librării „Humanitas”, artistul Mihail Coșulețu a fost cel care a creat și adaptat conceptul.

„Imaginarea și amenajarea librăriei Humanitas de la Timișoara a fost legată de clădirea care urma să o adăpostească, o casă mare, veche, restaurată la exterior și plină de personalitate.

Principala mea preocupare a fost să nu gândesc ceva agresiv în raport cu spațiul și să nu trec în planul secund caracteristicile clădirii – bârne vechi din lemn, bolți de cărămidă și geometria originală.

De aceea, am ales o stilistică minimalistă, un design care să permită, în primul rând, spațiului și obiectelor culturale să vorbească, desenul librăriei fiind prin excelență complementar, funcțional și neostentativ.

Am avut răgazul să imaginăm și să presărăm acest loc cu surprize și mici insule de exotism.

Dar, una peste alta, suntem musafirii acestei clădiri și ne-am purtat frumos”, mărturiseşte Mihail Coşuleţu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timişoara va avea, din nou, librărie „Humanitas”

  1. Adresa str. Augustin Pacha nr.6 nu este prea fericită, de fapt librăria este pe str. Eugen de Savoy. Păcat de renumele gazetei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *