Timișoara primește mobilier școlar de 17,5 milioane de euro! Ce face cu cel vechi?

Primăria Timișoara ar putea pierde finanțările europene pentru 30 de proiecte neterminate la timp de către administrația Fritz

Timișoara primește mobilier școlar de 17,5 milioane de euro! Ce face cu cel vechi?

Miercuri, 26 iulie 2023, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunța pe Facebook că a semnat un contract prin care modernizează mobilierul și echipamentele IT în nu mai puțin de 1300 de clase ale școlilor și liceelor din Timișoara.

Prima surpriză a postării este tocmai postura de învingător pe care primarul o are în poză, luată parcă dintr-un pictorial cu cowboys. Mesajul este unul pe măsură:

“Gata cu mobilierul vechi din școli.

Azi am semnat contractul de finanțare cu care schimbăm tot ce înseamnă bancă, dulap sau scaun mai vechi de 5 ani din sălile de clasă. Inclusiv echipamentele IT. Este cel mai mare proiect de dotare al școlilor timișorene. 17,5 milioane de euro prin PNRR cu care modernizăm 1.300 de clase.

P.S. Mobilierul din poză este cel vechi care va fi schimbat.”

Realitatea, puţin diferită…

Aici intervine însă realitatea, care este puțin diferită, ca aproape în toate postările în care edilul laudă succesele administrației timișorene, chiar și atunci când meritul nu le aparține.

Proiectul de modernizare a școlilor, în special mobilier și echipament IT, este unul care se desfășoară la nivel național. Banii sunt europeni, asigurați prin PNRR. Astfel că lauda de sine cu “modernizăm” 1300 de clase este puțin deplasată.

Odată lansată știrea, timișorenii care au copii la școlile din oraș au început să pună diverse întrebări legitime.

Cele mai multe sesizări sunt legate de faptul că la multe școli, în multe clase, părinții sunt cei care ani de zile au cumpărat, din banii lor, mobilier, carpete, table, draperii, chiar și imprimante dar și consumabile și au achitat chiar și operațiuni de vopsire, zugrăvire, paluxare etc.

Astfel că există foarte multe clase unde mobilierul este cumpărat din banii părinților. Evident, acesta nu se află în inventarul școlilor și se pune problema, așa cum anunța primarul, dacă aceast mobilier va fi aruncat. Unii au sugerat donarea acestuia către școli din mediul rural, care ar avea mobilier foarte vechi. Totuși, mulți părinți vor să știe ce se va întâmpla cu investițiile pe care le-au făcut din banii proprii, în școli.

În cazul școala generale nr.19, de exemplu, părinții i-au transmis primarului să nu schimbe nimic, pentru că au cumpărat ei mobilier și alte lucruri necesare. “La Gen 19 să nu luați nimic, că ne-am ocupat noi, părinții…Aveam director, aveam și 3,5 direcționat, aveam. D-na director se lăuda cu investițiile făcute de primărie dar noi veneam cu bani de acasă.

Cretă, dulapuri și cuier și laptop și hârtie igienică”, a declarat C. George, un timișorean care își are copiii la această școală. Situația este confirmată de mai mulți oameni, tot pe contul primarului.

La răspunsul primarului Fritz cum că școala generală nr.19 este inclusă în programul de schimbare a mobilierului, un alt părinte, Cristian Jianu, i-a răspuns: “mai bine puneți sala de sport la punct și terenul de sport unde e plin de sârme rupte în care se pot răni copii zilnic dacă se joaca în pauze pe terenul ăla, la fel și în alte școli”.

Cât despre banii investiți în școală, același Cristian Jianu remarca: “acolo e tradițional sa cumperi mobilier când încep copiii școala. Am 3 rânduri de bănci investite.”

Diana Suciu a ridicat o problemă mult mai gravă vizavi de situația de la școala general 19. “La Gen 19 nu avem nici cladire! Din toamna, o parte din elevi (de 7 ani!) vor invata intr-un fost internat.

Vor imparti curtea cu chiriasii de la etaj si vor face slalom printre masinile care circula prin curte! Minimul de 1.8 mp/elev nu este asigurat. Acces la sala de sport sau biblioteca, nici atat! Batjocoritor. Timisoara 2023…”, i-a scris aceasta primarului Fritz.

Doinita Stefan Hartagan a semnalat situația de la Liceul Azur, unde e nevoie de mult mai mult decât mobilier.

“Dl.primar, lăudabil efortul dar la ce ar ajuta mobilierul nou când avem școli gimnaziale și licee cu laboratoare in care plouă ?Tocăria geamurilor la clase au peste 40 de ani . Acele clase nu sunt funcționale.

În situația aceasta ,v-ați trimite pruncul în acele școli? Spațiile verzi din curtea Liceul tehnologic Azur tehnologic Azur sunt pline copaci uscati și netoaletați care pot provoca grave accidente. Timpul trece repede , mai este o lună si jumătate si incepe un al an scolar cu aceeași „moștenire „, a scris doamna Hartagan.

Alții au vorbit despre o situație similară, în care au investit în renovare dar au cumpărat și imprimante, la Colegiul Bănățean.

CITEȘTE ȘI: Serviciul Permise și Înmatriculări Timiș va fi deschis și sâmbătă

Despre același gen de situații au scris și timișoreni care au copii la școala generală 6, la școala generală 24, la Liceul de Arte “Ion Vidu”, despre dotările IT învechite de la Liceul William Shakespeare, despre școlile nr. 12, nr. 20, nr.1 sau Liceul Teoretic Special „Iris”.

Majoritatea celor care au comentat la postarea primarului au ridicat problema mobilierului vechi, care va fi schimbat. Unii au sugerat să fie donat în mediul rural sau în zonele defavorizate, acolo unde ar putea fi nevoie.

Alții au dat chiar adrese de firme care se ocupă cu restaurarea și recondiționarea mobilierului.

Cert este că sunt sute de părinți care au investit în mobilierul din școlile timișorene, în ultimii ani, și nu vor să vadă mobila aruncată la gunoi sau distrusă.

Deocamdată, primarul Dominic Fritz sau alți reprezentanți ai Primăriei Timișoara nu au făcut niciun fel de precizare despre soarta pe care o va avea mobilierul ce va fi schimbat din școli.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *