Timișoara devine capitala SF-ului românesc

sf

În organizarea Asociației Române a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction (ARCASF) și a Casei de cultură a municipiului, la Universitatea de Vest din Timișoara se va desfășura, în perioada 10-12 mai, cea de-a 40-a convenție națională (ROMCON) de SF.

CITEȘTE ȘI: Ura şi… la gară!

Temele din acest an ale întâlnirilor sunt „Realitatea mixată” și „Acceptarea singularității”.

Printre invitații de marcă ai evenimentului se numără Gheorghe Săsărman, Eugen Cadaru, Mircea Liviu Goga, Daniel Timariu, Dan Ianăș și Mihai Ciobotaru.

CITEȘTE ȘI: Aproape 600 de timișoreni au ajuns la urgențe, în doar 72 de ore!

Juriul care va recompensa autorii și realizările lor este format din Mircea Opriță – președinte, Daniel Botgros, Mircea Liviu Goga, Doina Roman și Liviu Surugiu. Reuniunea va debuta sâmbătă, 11 mai, la ora 10, în holul Universității de Vest, cu deschiderea Salonului de carte și reviste SF, urmată de vernisajele expoziției de bandă desenată a lui Dan Ianăș și a expoziției colective de grafică și pictură.

De la ora 11, în Amfiteatrul A11, va avea loc deschiderea festivă a convenției. Vor adresa cuvinte de salut Mircea Opriță, președinte ARCASF, și Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, după care se va desfășura premierea laureaților Concursului „Timișoara virtuală”.

CITEȘTE ȘI: Două companii timişorene primesc ajutoare de stat masive

Gheorghe Săsărman va conferenția pe tema „Cui îi e frică de inteligența artificială? Apocalipsa după Ray Kurzweil”.

Vor citi din propriile creații la „SFertul academic de lectură”, Rodica Bretin, Lucian-Vasile Szabo, Daniel Botgros și Marian Truță, apoi vor avea loc dialoguri cu Daniel Cocoru și Doru Treta, constructorii Premiului ROMCON.

De la ora 13, sunt programate prezentări și lansări de cărți ale Editurii Pavcon și ”Parada cosplay star wars”, după-amiază fiind programate un dialog cu Mihai Ciobotaru cu tema „Dragostea mea neîntreruptă: star wars-ul”, lansarea cărților ”Noir de Timișoara”, coordonată de Daniel Timariu, și „Imperiul de sârmă” de Lucian-Vasile Szabo, apărute la Editura Tritonic.

Mircea Naidin va vorbi despre „Muzică și SF. Moartea prin divertisment în accepția lui Roger Waters.

Într-a doua tură a „SFertului academic de lectură vor citi din creațiile proprii Ciprian Ionuț Baciu, Cristian Vicol și Eugen Cadaru , după care va avea loc lansarea revistelor tipărite „Colecția science-fiction”, „Helion”, „Paradox”, „Vulturul”, „Zin”, dar și a revistelor online din semestrul al II-lea din 2018, iar Mircea Liviu Goga va vorbi de „Realitatea holografică”.

Mirel Drăgan și Victor Băluțiu vor prezenta albumele BD recviem și TBD07.

Va urma un panel despre „Realitatea augmentată”, susținut de Daniel Timariu, iar apoi cel aflat în prim-plan va fi Radu Clețiu.

Seara, de la ora 20,30, este programat concursul de măști și cosplay și prezentarea lui Darius Luca Hupov, pe tema „Filmul și realitatea mixată”.

Duminică, 12 mai, după un tur al orașului, de la ora 10, la „SFertul academic de lectură”, vor citi din creațiile proprii Ionuț Caragea, Silviu Genescu și Daniel Timariu, după care vor fi prezentate cărțile „SFmania. Ghidul curiosului” de Mircea Opriță și „Heruvim” de Adrian Petru Stepan, publicate de editurile Limes și, respectiv, Libris, iar mai târziu lucrări ale Editurii Tracus Arte.

Alte teme care vor abordate sunt următoarele: „De la scenariul de film SF la realizarea practică” (dialog cu Eugen Cadaru), „Între Lovecraft și Ispirescu” (prezintă Ionuț Caragea), Medicina viitorului – dr. Paul Gusbeth Tatomir (dialog cu Liviu Surugiu), „Experimentul creării omului nou: între tragedia închisorii politice Pitești și singularitatea viitorului” (prezintă Lucian Merișca).

Marian Truță va avea momentul său, iar Cornel Secu, Mircea Nanu Muntean și Cristina Ghidoveanu vor face o incursiune în „Lumea cluburilor SF acum”.

De la ora 13,30, va avea loc festivitatea de decernare a premiilor naționale pentru literatură și artă SF pentru anul 2018.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *