Timiş. Început de școală incert din punct de vedere epidemiologic

gradinita

Începe școala și cabinetele medicilor de familie timișeni vor fi pline de copii mai mici sau mai mari. O adeverinţă medicală cu date privind bolile copilului şi un aviz epidemiologic sunt necesare pentru înscrierea atât la şcoală, cât şi la grădiniţă, potrivit unui proiect comun al ministerelor educaţiei şi sănătăţii, aflat în dezbatere publică.

Deși procedura se vrea simplificată, nemaiexistând obligativitatea efectuării coproculturii și a exudatului faringian, medicii de familie nu sunt încântați, aceste modificări sporind birocrația, fapt ce ar putea afecta calitatea actului medical. ”Se solicită o examinare mai complexă care nu este prevăzută în contractul-cadru pe care l-am încheiat cu Casa de Sănătate.

Acest lucru ar trebui făcut de medicii școlari sau, dacă aceștia nu sunt în toate unitățile de învățământ, primăria să încheie contracte cu doctori în acest scop. Noi am eliberat întotdeauna o adeverință privind starea de sănătate a copilului în care am menționat afecțiunile de care a suferit acesta și vaccinurile. Nu putem face evaluarea și examinarea tuturor copiilor pentru începerea școlii.

În contractul-cadru avem prevăzut examen de bilanț la anumite vârste ale copilului. Mai mult, pentru a îndruma copilul la investigații trebuie ca acesta să fie bonav, pentru că pe biletul de trimitere trecem codul de boală. Din acest motiv, părinții vor trebui să plătească”, spune Elisabeta Spătaru, vicepreședinte al Patronatului Medicilor de Familie din Timiș.

Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea fiecărui an de învăţământ/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt: adeverinţa medicală şi avizul epidemiologic. Adeverinţa medicală cuprinde date privind suferinţe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz vedere, tuberculoză.

De asemenea, vor fi trecute în adeverinţă informaţii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, şi ce medicamente sau vaccinuri a efectuat. Totodată elevul va fi supus unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială (pentru copii peste trei ani).

Pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru înscrierea/ frecventarea fiecărui an de învăţământ al preşcolarilor şi elevilor vor fi depuse la sediul unităţilor de învăţământ până la data de 1 octombrie 2015.

În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultură, întrucât suspectează o anumită boală, acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timiş. Început de școală incert din punct de vedere epidemiologic

  1. Doamna Spataru sa nu-si mai dea cu parerea atat.Nu cumva doreste ca primaria sa incheie contract cu ea, ca sa mai ciuguleasca ceva bani, in plus fata de ce castiga la centrul de permanenta pe care il coordoneaza si pe unde trecere foarte rar.Incercati voi cei de la Renasterea sa o gasiti acolo in timpul programului de lucru si veti vedea cat de devotata este doamna Spataru meseriei de medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *