
O situaţie de-a dreptul incendiară se semnalează în comuna timişeană Giarmata. Ceea ce trebuia să reprezinte o mândrie locală a devenit un incredibil motiv de tensiune, care riscă să scape lucrurile de sub control. „Merg în faţa prefecturii şi îmi dau foc, dacă nu se rezolvă nimic”, ameninţă primarul Virgil Bunescu, atrăgând din start atenţia asupra gravităţii situaţiei din această localitate bănățeană.
O investiţie de 200.000 de euro
Concret, mărul discordiei îl constituie clădirea centrului de permanenţă din localitate, în care autorităţile au gândit un concept integrat, multifuncţional: centru de sănătate, poliţie locală şi sediu de pompieri. Doar ultimele două structuri activează, centrul medical fiind încă în aşteptarea pacienţilor, dar mai ales a… aprobărilor.
Toată investiţia a fost suportată din fondurile proprii ale primăriei şi s-a ridicat la suma de 200.000 de euro. Lucrările au fost finalizate încă din toamna anului trecut, când au început problemele cu centrul medical.
Pe scurt, nu s-a reuşit obţinerea avizelor necesare de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, cu toate că spaţiul este dotat corespunzător şi există formată, deja, o echipă compusă din şapte medici şi şapte asistente. „Am tot fost amânat. Nici nu mă gândeam că vor apărea astfel de probleme.
Comuna are o stringentă nevoie de acest centru medical, sunt 8.000 de persoane care locuiesc aici. Am efectuat dotări, am investit mult, am găsit şi medici, dar nu reuşim să rezolvăm problema finanţării, care ar trebui asigurată prin casa de sănătate.
Sunt mulţi bătrâni cu probleme, există părinţi care se sperie când nu îi este bine copilului, aşa că acest centru medical ar fi de un mare ajutor. Pe lângă acest fapt, ar degreva şi activitatea serviciului de ambulanţă, pentru că nu ar mai suna lumea la numărul 112 pentru orice afecţiune, unele dintre ele chiar banale.
Lumea întreabă mereu când se va da spaţiul în funcţiune, ar fi mare nevoie de medici în comună, dar nu reuşim să obţinem aprobarea de finanţare. Nu ştiu care este motivul, poate şi din cauza interimatului de la conducerea casei de sănătate. Am înţeles că acum s-a schimbat din nou conducerea, e cineva tot… interimar. Nu se mai poate aşa, trebuie să se rezolve cumva. Nu e normal să suni la Salavare pentru o durere de picioare, de exemplu, când noi avem un centru medical performant în comună”, spune Virgil Bunescu.
Intervenţii pe plan politic
Problema a fost semnalată şi de organizaţia timişeană a PSD. Călin Dobra, preşedinte executiv al social-democraţilor timişeni, este în asentimentul primarului şi a afirmat că nu i se pare deloc normal ceea ce se întâmplă la Giarmata: „Părerea mea este că la casa de asigurări de sănătate s-a instalat o atitudine de tip tehnocrat şi nu există voinţa necesară pentru a debloca situaţia”.
Dobra adaugă că vor fi întreprinse demersuri pe plan politic, pentru ca lucrurile să intre pe făgaşul normal, iar cetăţenii comunei să poată beneficia de servicii medicale chiar la ei în localitate.