Telenovela Castelului Huniade refuză să ne difuzeze ultimul episod

castelul huniade 1

Castelul Huniade, care ar trebui să reprezinte una dintre principalele atracții culturale ale Timișoarei și chiar ale județului, stă închis de un deceniu. Muzeul Banatului, căruia îi aparține construcția, a fost nevoit să pună la adăpost în alte spații o mare parte a colecțiilor pe care le deține, acestea nemaifiind accesibile publicului larg de ani buni.

Totul a pornit în 2006, cu unele lucrări de consolidare, care abia acum au fost finalizate. Milioanele de euro care ar fi avut posibilitatea să fie accesate prin proiecte europene pentru a refuncționaliza clădirea au fost ratate și au devenit amintire. La ora actuală, chiar dacă se spune că frumosul castel ar fi reabilitat, acesta mai are încă montate schele, la ferestre flutură folii din pastic în loc să fie montate geamuri, iar umezeala coboară pe ziduri dinspre acoperiș, pătând fațada.

Un ştrand modern, cu apă termală, va fi amenajat la doi paşi de Timişoara

La cum arată clădirea, nici nu e de mirare că actuala administrație județeană nu vrea să semneze recepția până când lucrările care figurează ca executate pe hârtie nu vor fi verificate la sânge pe teren. Intrarea aproape că nu se mai vede din cauza schelelor, iar armurile de cavaleri care o străjuiau au fost de mult timp îndepărtate.

Toţi şoferii trebuie să ştie asta! Se întâmplă de la 1 ianuarie 2017

Castelul a trecut prin multe în cei zece ani de când a fost închis și este greu de explicat de ce totul a durat atât. Singura perioadă… limpede este cea de trei ani în care constructorul s-a judecat cu finanțatorul (Consiliul Județean Timiș), căci în rest, timișorenii au putut vedea doar schele și moloz. Din păcate, în vara acestui an, Castelul Huniade a avut parte de încă un incident nefericit, care a lăsat urme: o ploaie de vară puternică a pătruns prin acoperișul neterminat în Sala Cavalerilor și s-a scurs pe ziduri, deteriorându-le.

Punct final după zece ani

Înainte de Crăciun, constructorul a notificat, în sfârșit, CJT că a finalizat lucrările și că se poate face recepția. Nu s-a întâmplat, însă, nimic, pentru că reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș a lipsit la prima întrunire a comisiei, care trebuie să verifice toate lucrările executate, cu documentele și autorizațiile de construcție aferente.

Se pregăteşte o SCHIMBARE majoră în cazul PERMISELOR auto: obligații NOI pentru o categorie de șoferi

Cu toate că nu au renunțat la accesarea de fonduri europene pentru Castelul Huniade, reprezentanții CJT doresc mai întâi să aibă toate actele clarificate, inclusiv o expertiză care trebuie depusă la dosarul de finanțare.

Sunt posibile unele nereguli

Sorin Grindeanu, președintele CJT, speră ca telenovela cu Muzeul Banatului să se încheie cât mai curând. „Nu am fost de acord să depunem un proiect doar de dragul de a o face. Dacă unii au făcut ce nu trebuie în acești zece ani, nu vor scăpa doar pentru că noi suntem pe repede-înainte și semnăm tot”, a avertizat Grindeanu.

O cunoscută actriţă a decedat în condiţii suspecte

Cea mai recentă expertiză pentru castel este din 2012, iar aceasta trebuie actualizată. Următoarea întâlnire a comisiei de recepție a lucrărilor începute în urmă cu un deceniu este în luna ianuarie, când vom afla, probabil, date noi despre starea reală a acestei prețioase clădiri a Timișoarei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *