Te uită cum sapă-n decembrie…

Pe vremuri, în Timișoara, în anotimpul hibernal erau interzise lucrările la rețelele de utilități (cu excepția avariilor), din motive lesne de înțeles: noroi, mizerie și posibilitatea ca pământul înghețat să le joace feste muncitorilor.

Acum, în actualitate, nu mai poate fi vorba despre așa ceva, căci modernizarea nu așteaptă după anotimpuri și nici sezoanele nu mai sunt ce-au fost odată, de când cu încălzirea globală. Așa se face că se sapă vârtos pentru schimbarea țevilor, iar locuitorii din cartiere abia dacă mai au pe unde să o apuce.

CITEŞTE ŞI: Cerere în căsătorie inedită, la Timişoara. Foto

Cât despre cei din centrul istoric, aceștia au deja de mult interdicție la a mai circula pe acolo cu autoturismele. Un bun exemplu de șantier „de iarnă” ar fi Strada Teiului din zona Dacia, unde, de vreo două săptămâni, pe porțiunea dintre străzile Amforei și Burebista se înlocuiesc niște conducte.

Deci, nu-i vorba de vreo avarie care să justifice urgența lucrării, care a venit cu tot cortegiul de belele la care ne putem aștepta: noroi, carosabil afectat, circulație îngreunată și chiar interzisă. Muncitorii care lucrează nu au salopetele inscripționate, în așa fel încât să știi măcar cine sapă pe strada ta, iar de vreun panou de șantier nu poate fi vorba.

O situație și mai neplăcută se întâlnește pe străzile Gheorghe Lazăr și Emanuil Ungureanu, în buricul târgului, unde sapă de zor și de mult timp Societatea Drumuri Municipale (SDM).

Aici lucrările ar fi trebuit finalizate la mijlocul lunii trecute și însuși primarul Nicolae Robu și-a exprimat nemulțumirea că a găsit doar trei oameni muncind la o oră din afara pauzei de masă.

CITEŞTE ŞI: Timişoreanul Virgil Ianțu a explodat pe tema Catedralei Mânturii: ‘Aş vrea să văd instituţia bisericii construind şcoli şi spitale, salvând vieţi’

Ca reacție, s-a făcut imediat o mobilizare de excepție în zonă, cu oameni și utlaje. Noroiul și gropile rămăseseră, însă, la locul lor, în cea mai mare parte, căci nici măcar SDM, mult-lăudata societate a primăriei, nu poate drege peste noapte nepăsarea.

Se poate ca șantierele hibernale de pe străzile Timișoarei să fie o modă nouă, indusă de progresul tehnologic și de zorul autorităților.

Totuși, până acum, în cele câteva luni în care în Timișoara nu a căzut nici un strop de ploaie, situația a fost mult mai calmă, așa căți vine să-i întrebi pe toți acești mai-mari de la municipalitate, precum furnica lui La Fontaine, ce-au păzit toată vara.

Și, dacă tot a venit vorba de reglementări, să reamintim ce se prevede în HCL 13/2009 privind privind lucrările tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public, Anexa privind normele, articolul 4 (obligații ale constructorilor), litera g: „Să amplaseze la punctele de lucru panouri care să indice: denumirea și adresa lucrării; denumirea beneficiarului; denumirea proiectantului; denumirea constructorului; numărul autorizației de construcție; eliberată de….; termen de execuție – data începerii și data finalizării. Nerespectarea normei constituie contravenție și se sancționează cu amendă – 1.000 – 2.500 de lei”. Nu de alta, dar să fie și ei, oamenii de rând, informați când se sapă pe strada lor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Te uită cum sapă-n decembrie…

  1. Nesimtirea acestui Rob este fara egal.Ne a adus la disperare, a umplut orasulde santiere care zac, de gunaoie si ne tine in bezna!

Lasă un răspuns