Bolile care îi afectează pe corporatiști

corporatisti

Nu poate fi numită o boală profesională, dar se constată că are o frecvenţă mult mai ridicată în rândul unei anumite categorii sociale.

Este vorba de aşa-numita patologie funcţională, care include dispepsia şi colonul iritabil, ambele afecţiuni neavând, însă, un mare grad de graviditate.

CITEȘTE ȘI: Aquapark în Timiș. Vezi când va fi gata

Prima dintre ele, dispepsia funcţională, are ca simptome un anumit disconfort localizat în etajul abdominal superior, balonări, dureri şi greaţă, în timp ce colonul iritabil se manifestă prin alternanţa diaree-constipaţie, balonări şi disconfort abdominal în partea inferioară.

Pacienţii nu trebuie să se îngrijoreze, semnele de alarmă fiind date doar de prezenţa sângelui în scaun şi de durata prelungită a diareei sau a constipaţiei, în cazul în care aceasta ajunge până la patru-şase săptămâni.
dragos suseanu
După cum a declarat Dragoş Şuşeanu (foto), medic specialist în gastroenterologie şi hepatologie, cauzele patologiei funcţionale pot fi multiple şi nu se cunosc cu exactitate în totalitate:

„Suntem în stadiul de teorii.

Desigur, alimentaţia creşte riscul declanşării acestora, însă se pare că un mare rol îl are şi stresul cotidian.

CITEȘTE ȘI: Cutremur produs în această dimineaţă în Banat! L-aţi simţit?

Vorbim de axul creier-intestin, pentru că sistemul nervos central se află într-o strânsă legătură cu tubul digestiv, care, la rândul său, are un sistem nervos propriu. Este aşa-zisul stomac nervos”.

Sedentarismul constituie o altă cauză a acestor boli care, foarte interesant, predomină la tinerii între 18 şi 35 de ani şi care lucrează la birouri, majoritatea făcând parte din categoria corporatiştilor.

CITEȘTE ȘI: Scandal monstru la Timișoara! Câțiva locuitori s-au trezit cu un bloc între case

Stresului cotidian i se adaugă, în aceste situaţii, obiceiurile alimentare nesănătoase, care includ produsele de tip fast-food, şi consumul scăzut de lichide.

Trendul acestor afecţiuni este în creştere, şapte dintre zece pacienţi consultaţi prezentând o patologie funcţională.

Interesant este că această categorie profesională afectată se documentează foarte atent înainte de a veni la medic, având, deja, pregătite variante de diagnostic, alarmante în multe cazuri, dar care, în general, nu se confirmă la un consult medical de specialitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *