Strategii de dezvoltare pentru zonele defavorizate ale Timișoarei

polona 1

Conducerea Primăriei Timișoara a anunțat că s-a mai făcut un pas înainte în accesarea unor fonduri europene menite să îmbunătățească viața locuitorilor din două zone defavorizate ale orașului.

Astfel, au fost semnate două contracte pentru servicii de proiectare și asistență tehnică pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice pentru regenerarea fizică, economică și socială a zonelor urbane marginalizate din cartierul Ronaț (89.000 de lei plus TVA) și pentru Strada Polonă din cartierul Freidorf (50.800 de lei plus TVA).

Banii sunt obținuți prin finanțare europeană, în cadrul Programul Operațional Capital Uman (POCU).

Strategii pentru marginalizați

Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC) se adresează Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) constituite în mediul urban (orașe cu o populație de peste 20.000 de locuitori), care îşi propun să implementeze Strategii de Dezvoltare Locală (SDL) destinate comunităţilor urbane marginalizate, printr-o abordare integrată şi complementară a investițiilor în infrastructură şi a investiţiilor soft (de educație şi formare profesională, ocupare, servicii sociale și socio-medicale etc.).

Strategiile de Dezvoltare Locală DLRC vizează zonele cele mai afectate de sărăcie şi excluziune socială de la nivelul orașelor (zonele marginalizate urbane), astfel încât comunitățile din aceste zone să poată beneficia de soluții integrate şi personalizate care să le permită depășirea situației de vulnerabilitate.

Zone care au avut de suferit

Din păcate, și în orașul de pe Bega există zone care au avut de suferit în urma transformărilor de după 1989.

Strada Polonă și blocurile de acolo au fost dedicate, inițial, celor care lucrau la fabricile din apropiere, dar, odată cu închiderea acestora, s-au transformat într-un fel de ghetou.

Cei care locuiesc acolo au posibiltăți materiale reduse, iar aceasta se observă și cu ochiul liber.

Nici zona Ronaț nu se simte foarte bine, aici lipsind, în general, investițiile.

Magazinele nu au supraviețuit, clădirile colective sunt, în parte, coșcovite, unele suferind, de-a lungul timpului, și de lispa utilităților.

Ce măsuri vor fi adoptate pentru ca aceste două zone din oraș să fie, din nou, animate, se va putea vedea din strategiile care vor fi elaborate, în câteva luni, de firma care a semnat contractele în acest scop cu Primăria Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *