Start înscrierilor pentru Juvenes Translatores

Start înscrierilor pentru Juvenes Translatores.

Comisia europeană a dat startul înscrierilor pentru concursul Juvenes Translatores. Competiția este dedicată celor mai buni tineri traducători din Uniunea Europeană, pentru a promova învățarea limbilor străine și profesia de traducător.

Liceele pot fi înscrise la concurs până pe data de 20 octombrie, pe link-ul https://jt.ec.europa.eu/, de către profesorii unităților de învățământ.

Pot participa doar elevii care au împlinit sau care vor împlini în acest an  vârsta de 17 ani.

Iulia Berciu, elevă la Liceul Teoretic „Ioan Jebelean” din Sânnicolau-Mare, este câștigătoarea din România a celei mai recente ediții a concursului european de traducere Juvenes Translatores.

În total, concursul a reunit 2.800 de participanți din întreaga Europă.

La ediția de anul acesta, tinerii liceeni vor primi la tradus texte cu tema: „Să pornim pe calea cea bună, către un viitor mai verde”.

Scopul concursului, de a-i inspira pe tineri

Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație, a declarat: „Scopul concursului este de a-i inspira pe tineri stârnindu-le interesul față de cariera de traducător și, pe un plan mai general, de a promova învățarea limbilor străine. Tema este în concordanță cu una dintre cele mai importante priorități politice ale UE, Pactul verde european, care interesează în mod deosebit tânăra generație. Pe lângă faptul că va aborda acest subiect interesant, concursul are drept scop să reunească tineri din diferite țări pasionați de limbile străine, pentru a-i încuraja și a-i ajuta să depășească barierele dintre oameni și culturi. Capacitatea de a comunica și de a se înțelege reciproc, depășind diferențele, este esențială pentru prosperitatea Uniunii Europene.”

Participanții pot alege să traducă între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE (numărul combinațiilor posibile fiind de 552).

La ediția de anul trecut a concursului, elevii au utilizat 150 de combinații diferite.

Înscrierea, până în 20 octombrie

Înscrierea pentru școli – prima parte a procesului, care cuprinde două etape – este deschisă până la 20 octombrie 2021 la ora 12. Profesorii pot face înscrierea în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE. Ulterior, Comisia va invita 705 școli la etapa următoare.

Numărul școlilor participante din fiecare țară va fi egal cu numărul de locuri deținut de țara respectivă în Parlamentul European, selecția școlilor efectuându-se aleatoriu, cu ajutorul calculatorului.

Școlile alese vor desemna apoi între doi și cinci elevi pentru a participa la concurs.

Concursul se va desfășura online, la 25 noiembrie 2021, în toate școlile participante.

Câștigătorii – câte unul din fiecare țară – vor fi anunțați la începutul lunii februarie 2022. În cazul în care condițiile o vor permite, ei vor fi invitați să își primească premiile în primăvara anului 2022 în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles.

Tot cu această ocazie vor avea posibilitatea de a se întâlni cu traducători profesioniști de la Comisia Europeană și de a afla mai multe despre această profesie și despre activitatea din domeniul limbilor străine.

Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează concursul Juvenes Translatores („tineri traducători” în limba latină) în fiecare an, începând din 2007.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns