„Spitalul este în permanență plin”

virgil musta 5

Potrivit medicului Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie “ Dr. Victor Babeș “ Timișoara, o regulă a epidemiologiei spune că, pentru a opri o pandemie, e nevoie de imunizarea în masă a peste 70 la sută din populație.

CITEŞTE ŞI: Aquaparc aproape de Timișoara

“Dacă faceți calculul, dacă 70 la sută din populație se îmbolnăvește – iar conform statisticilor actuale, rata de deces este de 5 la sută -, gândiți-vă câte decese vom avea. Și atunci, noi trebuie să avem grijă să nu se întâmple lucrul acesta”, a avertizat medicul.

Potrivit acestuia, în România s-a reușit reducerea ratei de transmitere a coronavirusului, comparativ cu perioada de acum două-trei săptămâni. “Rata de transmitere este mai mică, ceea ce este un lucru îmbucurător.

Pentru că în viteza cu care creștea numărul de cazuri noi acum câteva săptămâni, în foarte scurt timp se putea depăși capacitatea spitalelor.

CITEŞTE ŞI: Județele din România pe care Germania le-a marcat ca „zone de risc”. Testarea este obligatorie. Inițial erau doar 7

Iar problema cea mai mare nu era neapărat a spitalelor în general, ci a secțiilor de Terapie Intensivă, care riscau să nu mai aibă locuri pentru cazuri severe și critice”, a precizat Virgil Musta.

Pentru a câștiga lupta cu boala este esențial să prevenim cât mai mult îmbolnăvirile, până la apariția unui vaccin sau a unui tratament dedicat.

“În această luptă, care este o luptă de durată cu virusul, cheia este să prevenim îmbolnăvirea. Să prevenim până când vom avea soluții mai bune terapeutic. Până când va veni un vaccin, un tratament.

Chiar dacă lumea se va îmbolnăvi, cheia este să se îmbolnăvească progresiv. Eu am considerat că aceasta este, de fapt, tactica pe care ar trebui să o aplicăm”, a spus Virgil Musta. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “ Dr. Victor Babeș “ Timișoara este plin de câteva săptămâni, inclusiv secția de Terapie Intensivă:

“La Timișoara, acum o lună, era destul de bine. Aveam doar cinci pacienți bolnavi de COVID, am redeschis în acel moment spitalul pentru pacienți cu alte afecțiuni și am lăsat doar o mică parte din secție pentru COVID, iar în rest am deschis pentru non-COVID.

CITEŞTE ŞI: Alertă în vestul ţării! Nouă localități, aproape de carantină: zeci de infectări cu Covid

Într-o săptămână sau două săptămâni de la acel moment, au venit atât de mulți pacienți, încât spitalul s-a umplut.

Au intrat între timp în funcțiune Spitalul CFR, Spitalul Militar (care între timp este spital de campanie), Spitalul de Dermatologie, deci mai multe spitale-suport.

Iar anumite focare au fost izolate în acea zonă, spre exemplu focarul din Făget a fost izolat la spitalul din Făget, doar formele grave au fost trimise la noi”, a completat Virgil Musta. Un singur loc la ATI Virgil Musta spune că “Pe moment, ținem sub control, dar spitalul este în permanență plin. Zilnic se internează 3-4-5… 10 cazuri noi și externăm formele ușoare și asimptomaticii. La noi rămân doar formele severe.

Dacă sunt forme ușoare și nu au posibilitatea să se trateze la domiciliu, îi izolăm la Spitalul Militar și la Spitalul CFR.

Terapia Intensivă, astăzi de dimineață (ieri – n.red.) mai avea un singur loc, cu tot cu locurile de la unitatea mobilă primită în urmă cu două săptămâni”.

Peste 1.600 de pacienți 1.675 de cazuri de infecție cu coronavirus a avut în total județul Timiș, de la debutul epidemiei de coronavirus în România – o rată de 2,45 de cazuri la mia de locuitori. O mare parte dintre acești pacienți au trecut în ultimele luni prin Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Unii nu au crezut

Virgil Musta mărturisește că în toată această perioadă “a rămas mască” în momentele în care a avut pacienți care nu numai că nu credeau în virus înainte de a se îmbolnăvi, dar nu au crezut nici după ce au trecut prin boală și apoi s-au vindecat:

“Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar miau spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus. M-au lăsat mască, cumva.

Înțeleg că sunt unii care până să se îmbolnăvească spun că nu există virusul. Dar după ce au trecut prin boală, să spună că ei nu cred că au avut COVID, că cine știe ce altă boală…”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *