Dincolo de măști, viziere și echipamente albe sunt oameni. Oana, Ramona, Sorina, Adriana, Larisa, Lavinia sunt prenumele medicilor care, zi-lumină, au grijă de pacienții internați în Secția externă de Boli Infecțioase a Spitalului Militar Timișoara, numită Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament (SMMIT) Timișoara.
CITEŞTE ŞI: Aquaparc aproape de Timișoara
„Toți pentru unul, unul pentru toți și împreună pentru pacienți” Ioana, Monica, Adi, Corina, Raluca, Mihai, Iulia, Reasilva, Paraschiva, Alina, Ionela sunt o parte dintre cadrele medicale care sunt secondate în permanență de Gabriel, Radu, Cosmin, Corina, Vasile, Octavian, George, Beatrice, infirmierele și brancardierii care întregesc echipa.
Ei sunt cei care luptă în permanență împotriva virusului SARS-Cov-2. Formează o echipă tânără, au mult curaj și dăruire pentru ceea ce fac, își cunosc foarte bine sarcinile, astfel încât condițiile dificile în care lucrează să nu îi împiedice să ducă la final misiunea.
În permanență, pe perioada internării în SMMIT, se ține legătura cu pacienții, atât prin interacțiunea colegilor care intră de mai multe ori pe zi la ei, pentru administrarea tratamentului, servirea mesei, igienizarea zonelor; cât și telefonic ori de câte ori este nevoie.
„Toți pentru unul, unul pentru toți și împreună pentru pacienți”, după aceste cuvinte se ghidează echipa SMMIT.
Temperaturi caniculare
Așezat în plin soare, la Stadionul CFR Timişoara, spitalul militar de campanie oferă condiții vitrege cadrelor medicale. Cum rezistă un medic la temperaturi de 37- 40 de grade Celsius în combinezoane?
CITEŞTE ŞI: „Spitalul este în permanență plin”
”Este pusă la încercare forța noastră, atât fizică, dar mai ales psihică. Având în vedere temperaturile de afară, este greu să rezistăm, chiar și fără combinezon.
Sunt momente în care ne supraîncălzim, și atunci încercăm să găsim, în noi, o rezervă, pentru a merge mai departe, pentru că trebuie să ne ducem la bun sfârșit actul medical.
Este dificil,într-adevăr, este greu de exprimat în cuvinte, numai cine face lucrul ăsta zi de zi ajunge să reziste, dar, la început, este destul de dificil. Trebuie să încerci tu însuți ca să-ți dai seama cum este”, explică Sorina Mitrescu, medic infecționist.
„Funcționează informarea mai bine decât dezinformarea” Medicul Florin Negrea, medic ATI, are puterea să glumească, deși meseria sa îl obligă să fie mai mereu în zona aceea complicată, la linia care desparte viața de moarte:
”Este o provocare, o eternă provocare, nu ai nevoie de doze suplimentare de adrenalină făcute prin sporturi extreme, am adrenalină destulă la spital”. Spune că încearcă să-i înțeleagă pe cei care contestă existența virusului:
”E greu să pătrunzi în conștiința unui om. Noi, oamenii, ne zbatem între informare și dezinformare în ceea ce privește existența acestui virus. La orice dezinformare trebuie să existe aceeași măsură a informării. Dar sunt din ce în ce mai puțini pacienți care refuză internarea și vor să plece acasă, deci funcționează informarea mai bine decât dezinformarea!”.
O bucureșteancă, în câmpia bănățeană
Căpitanul medic Oana Stancu este detașată de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, din București, îndeplinind la Timișoara funcția de șef al Secției Boli Infecţioase. A venit în sprijinul colegilor săi pentru că știe că ”lupta este una foarte grea, numărul de pacienți din ce în ce mai mare, iar patologia din ce în ce mai serioasă și mai gravă”.
CITEŞTE ŞI: Județele din România pe care Germania le-a marcat ca „zone de risc”. Testarea este obligatorie. Inițial erau doar 7
„Lucrăm 12 ore pe zi, dar mergem înainte” Medicul Oana Stancu descrie cum este o zi din viața de la SMMIT Timișoara, cum rezistă atâtea ore în combinezon: ”Grea, lucrăm 12 ore pe zi, lucrăm cu drag, pentru că medicina este pasiunea noastră, colectivul s-a sudat, am creat relații foarte bune, conexiuni foarte bune, ziua este plină, sunt mulți pacienți, sunt cazuri multe, multe lucruri de făcut, dar mergem înainte.
Mulți suntem medici militari și în armată trebuie să reziști. În al doilea rând, suntem medici și când am ales meseria asta știam la ce ne înhămăm, deci rezistăm”.
Suport vital în vreme de pandemie
Sistemul medical modular de izolare și tratament (SMMIT) Timișoara, care funcționează ca secție externă de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Militar de Urgență ”Dr. Victor Popescu” din localitate, și-a început, în data de 21 iulie, activitatea medicală de tratare a cazurilor cu formă ușoară sau medie de infecție cu SARS-COV-2.
Unitatea poate să asigure asistența medicală pentru un număr maxim de 50 de pacienți, iar capacitatea secției de ATI este de patru paturi destinate pacienților a căror stare se agravează în timpul internării, fiind posibilă asigurarea suportului vital până la transferul acestora pe o secție de ATI într-un spital COVID-19 pentru monitorizare și tratament.
Sistemul medical modular de izolare și tratament are în dotare un laborator de analize RT-PCR pentru diagnosticarea COVID19 cu o capacitate de prelucrare de 40 de teste pe zi.
Personalul medical care își desfășoara activitatea este format din medici încadrați la Spitalul Clinic Militar de Urgență ”Dr. Victor Popescu” Timișoara, precum și personal nou angajat pe o perioadă de șase luni pentru sprijin epidemiologic.
La începutul acestei luni, 16 pacienți au fost tratați și externați la Spitalul Militar de Campanie Timișoara, în timp ce zeci de bolnavi sunt încă la pat cu speranța că se vor face și ei bine.
Acest site te plateste sa completezi sondaje online care valoreaza între 0,10€-2,5€ iar la inregistrare primesti un bonus.
Inscrie-te aici https://bit.ly/2EtFkOK