Spitalul de campanie părăsește gazonul de la Gara Mare

Spitalul de campanie părăsește gazonul de la Gara Mare

Spitalul de campanie părăsește gazonul de la Gara Mare

Stadionul CFR din Timișoara va fi reamenajat, promit autoritățile.

Potrivit Biroului de Presă al MApN, conducerea Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara a luat măsuri pentru demontarea elementelor modulare ale spitalului de campanie care a funcționat pe Stadionul C.F.R. din Timișoara pe durata Pandemiei COVID-19, astfel încât amplasamentul să fie eliberat în cel mai scurt timp, pentru ca stadionul să fie redat circuitului sportiv.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, însoțit de locțiitorul șefului Statului Major al Apărării general-locotenent Gheorghiţă Vlad și șeful Direcției Medicale, general-maior Dragoș Popescu, precum și șefi ai unor structuri centrale din MApN au fost în vizită la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara și au solicitat detalii despre stadiul lucrărilor.

„În perioada 2020-2022, unitatea mobilă a Spitalului Militar din Timișoara a acordat asistență medicală pentru peste 1.400 de pacienți confirmați cu COVID-19, dintre care aproape 200 tratați în regim ATI, unitatea medicală dispunând de 10 paturi de terapie intensivă și alte 54 conectate la oxigen medicinal cu flux înalt.

De asemenea, unitatea medicală modulară a asigurat investigarea și evaluarea pentru alți aproape 700 de pacienți în cadrul Centrului de Evaluare COVID-19 care a funcționat în aceeași locație”, a transmis Biroul de Presă al MApN.

În aprilie 2020, în plină pandemie de coronvirus, 130 de militari au ridicat la Stadionul CFR, în numai trei zile, un spital de campanie. S-a intrat cu TAB-urile, s-au făcut racorduri la utilități, au fost montate corturi, au fost asfaltate alei și după de trei luni, în iulie 2020, la structura externă a Spitalului Militar Timișoara au fost internați primii pacienți.

Începând cu data de 9 noiembrie 2020 în această locație, denumită Sistem medical modular de izolare și tratament Timișoara, au fost date în funcțiune saloane moderne construite din containere izoterme modulare, care au înlocuit corturile inițiale. Ulterior locația a devenit centru de vaccinare.

Arena pe care a triumfat Chinezul

Inaugurat în 1913 ca Stadionul Banatul, a ocupat terenul actualului stadion până în Al Doilea Război Mondial. Aici a câștigat Chinezul cele șase titluri naționale consecutiv, record egalat abia șapte decenii mai târziu.

În 1944, stadionul a fost distrus de forțele Aliate, care au distrus și Gara Domnița Elena. Un nou stadion a fost reconstruit de către angajații CFR cinci ani mai târziu. A fost inaugurat oficial la 17 octombrie 1949, cu ocazia unui meci amical între CFR Timișoara și MATEOSz Budapesta. Până în 1964, în deschiderea jocurilor de fotbal, aici se juca rugby.

CITEȘTE ȘI: Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din Învățământ

În 2005, odată cu revenirea după opt ani a CFR-ului în liga secundă, au fost cosmetizate tribunele și aleile din incinta stadionului și montate câteva sute de scaune în locul vechilor gradene de lemn, în tribuna dinspre cartierul Blașcovici.

Înainte de pandemie, stadionul se afla într-o oarecare stare de degradare, însă aici făceau antrenamente copiii și juniorii de la CFR Timișoara. Conducerea clubului s-a opus fără succes transformării arenei în spital de campanie. Antrenamentele și meciurile juniorilor se desfășoară în prezent pe terenul secundar aflat în imediata vecinătate a stadionului.

Rămâne de văzut când Stadionul CFR va intra efectiv în circuitul fotbalistic, având în vedere că Timișoara suferă în prezent din punct de vedere al infrastructurii sportive.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Spitalul de campanie părăsește gazonul de la Gara Mare

  1. Niste rataciti virusati la neuroni au decis sa intre cu buldozerul pe terenul de fotbal si sa toarne asfalt pentru a transforma o baza sportiva in spital de campanie. Usor si rapid se putea amplasa acest spital de campanie pe terenul de la Chisoda in incinta unitatii militare, un teren plin de boscheti pe care nu se mai desfasura instructia militarilor. Acolo exista si cladiri abandonate dar cu racorduri la toate utilitatile. Acum de la bugetul public se vor sifona alte milioane pentru refacerea bazei sportive. Aceste decizii sunt a capetelor patrate cu functii inalte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *