Spectrul falimentului bate la ușa societății de termoficare. Colterm nu primește banii necesari de la Primărie

Primăria prelungește contractele cu Colterm

Spectrul falimentului bate la ușa societății de termoficare. Colterm nu primește banii necesari de la Primărie

Proiectul de hotărâre  pentru aprobarea achitării către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei cu titlul de ”Avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației” nu a fost aprobat în Consiliul Local Timișoara.

La ședința extraordinară de astăzi, 3 aprilie, doar 12 consilieri locali au votat pentru ca Primăria Timișoara să acorde acest sprijin financiar către Colterm. Numărul voturilor a fost insuficient pentru a aproba hotărârea propusă.

CITEȘTE ȘI: Lac subteran în centru, dezastru în Parcul Rozelor. Ce pot vedea, astăzi, la Timişoara, oaspeții de la Parlamentul European? (video)

Nimeni de executivul primăriei nu a luat cuvântul la ședința online, dovedind clar dezinteresul față de iminența amenzii și de spectrul falimentului societății de termoficare.

Portavocea executivului a fost consilierul local Paula Romoncean (USR), care a invocat lipsa de legalitate a propunerii de HCL și lipsa avizelor de specialitate.

Ea a fost contrazisă de consilierul local Radu Țoancă (PSD), care a prezentat baza legală a propunerii.

Cristian Amza, administrator special al Colterm a menționat că în acest moment societatea dispunde de 43 de milioane de lei, dar banii sunt necesari cheltuielilor si plăților de facturi curente.

Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) a declarat că în situația financiară din acest moment, Colterm trebuie să achiționeze 227 de mii de certificate verzi, a căror valoare este de 90 de euro/certificat.

Dacă certificatele nu vor fi cumpărate până la data de 30 aprilie, Primăria pune societatea în pericolul de a încasa o nouă amendă de milioane de euro.

La aceste sume se adaugă datorii din ultimii doi ani. În 2021, societatea Colterm a fost amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificate EUA, în valoare de 9 milioane de euro.

Până la 30 aprilie 2022, ar fi fost nevoie să fie cumpărate certificate verzi în valoare de 11,2 milioane de euro, ceea ce nu s-a întâmplat, iar amenda este de 14,5 milioane de euro.

Bogdan Alic, din partea administratorului judiciar al Colterm, a ținut să reamintească faptul că primăria, dincolo de promisiuni, chiar trebuie să găsească bani pentru Colterm.

“Vă amintesc că Municipiul Timișoara, prin consiliul local, este asociat unic al Colterm și puteți să și împrumutați societatea pentru activitatea curentă dar și pentru cumpărarea de certificate verzi. Certificatele trebuie plătite. Dacă nu în termenul legal, atunci cu întârziere, dar asta atrage după sine și plata unei noi amenzi. E obligația societății Colterm să își achite datoriile și să facă plăți, dar Colterm are ca asociat unic Consiliul Local Timișoara”, a declarat Alic.

Administratorul special Cristian Amza, după ce a obținut amânarea la plată a unor facturi și în baza încasărilor de la primărie,a declarat că societatea dispune de aproximativ 40 de milioane de lei. În cel mai grav scenariu, compania de termoficare poate cumpăra cu acești bani doar certificatele EUA pentru CET Centru, adică o cincime din numărul total de tichete pentru emisia de gaze cu efect de seră pentru Timișoara.

“În ceea ce privește situația achiziției certificatelor EUA pentru emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 227.000 certificate EUA, încasările din ultima perioadă (în special din partea Municipiului Timișoara), coroborat cu negocierile de amânare la plată a unor facturi, către anumiți furnizori, permit la momentul actual achiziționarea celor necesare pentru conformarea CT Centru, aproximativ 45.000 bucăți. Pentru CET Sud, lucrăm în continuare pe mai multe scenarii de lucru, intenția Societății fiind evident de a conforma în integralitate ambele central”, a transmis, astăzi, Cristian Amza, administrator special al Colterm SA.

Datoriile totale însumează subvenția reprezentând diferența de preț și tarif la energia termică livrată populației, de aproximativ 150 milioane de lei într-un an, plus achitarea pierderilor tehnologice induse, adică alte 88 de milioane de lei.

Primăria Timișoara trebuie să găsească foarte rapid o sursă de finanțare, cel mai probabil un credit, până la sfârșitul lunii aprilie 2023. Banii sunt necesari pentru ca societatea Colterm să cumpere certificatele de poluare aferente anului 2022.

În cazul în care nu vor fi achiziționate, compania de termoficare riscă sa primească cea de-a treia amendă din partea Administrației Fondului de Mediu, ceea ce ar însemna și intrarea în faliment.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Spectrul falimentului bate la ușa societății de termoficare. Colterm nu primește banii necesari de la Primărie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *