Specialiștii au „tradus” gesturile „bărbatului în alb”, care ar fi coordonat intervenția jandarmilor. „Lacrimogene!”

O fotografie aparent bizară, cu un bărbat îmbrăcat în haine albe de in, în fața trupelor echipate de intervenție ale Jandarmeriei. Ca un dirijor în fața unei orchestre pregătite să atace cea mai importantă parte a operei.

Și toți ochii sunt ațintiți către mâna dirijorului. E un moment de maximă tensiune, vineri, 10 august. La mitingul diasporei, transformat într-un război de stradă.

Deşi la prima vedere a părut un haos generalizat, intervenția în forță a jandarmilor din 10 august a fost bine coordonată și s-au folosit mesaje codate. Acestea fac parte din Procedura de Operare Standard (n.r. – SOP). Aceste coduri se traduc într-un limbaj nonverbal al membrilor fiecărui detaşament, adică acele grupuri compacte de jandarmi.

Liderul, în cazul nostru „bărbatul în alb”, face aceste semne, iar restul echipei reacţionează sau îl urmează la scurt timp. Pe baza fotografiilor surprinse în Piața Victoriei, Libertatea a încercat, cu ajutorul unor experți, să interpreteze comenzile „bărbatului în alb”.
„30 de secunde” sau „închideți cercul”

Cea mai sugestivă imagine îl surprinde pe bărbatul în alb în fața unui grup de jandarmi aliniați, cu scuturile în față.

CITEȘTE ȘI: Momo, noul joc care duce la sinucidere. O fetiţă de 12 ani s-a filmat, înainte de a se spânzura

Experții spun că, fără dubiu, acesta era liderul, îmbrăcat în civil, al detașamentului de jandarmi care opera în zona respectivă.

În fotografie este surprins cu mâna dreaptă ridicată, având degetul mare și arătătorul în formă de semicerc.

Acesta este clar un semn operativ, un ordin dat echipei sale.

El diferă de la unitate la unitate și reprezintă secret de serviciu.

Experții militari consultați de Libertatea spun că gestul său poate să însemne „interveniți în 30 de secunde” sau „închideți cercul”. Există și varianta ca durată de timp, cele 30 de secunde, să fie diferită de la o unitate la alta.

În cazul de față, aceiaşi analiști citați spun se aplică prima variantă, cea a unui ordin de atac, având în vedere poziția jandarmilor din detașament.

În aceeași fotografie, bărbatul în alb mai avea și pumnul strâns lângă corp. Dacă îl ridica, cel mai probabil ar fi însemnat „Atenție!”.

Cine este „dirijorul în alb”

Comandantul Cătălin-Răzvan Paraschiv ar fi cel care a coordonat intervenția agresivă a jandarmilor, la protestele de vineri. Toate imaginile îl arată pe bărbatul în alb dirijând jandarmii din Piața Victoriei.

În afară de câștigurile sale bănești, există doar informații privind decorarea sa: în 2012, fostul ministru de Interne Traian Igaș i-a dat titlul de excelență „Jandarmul anului”, iar fostul președinte Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de Ofițer.

Din 2005, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei a devenit o structură specializată, cu statut militar, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, potrivit propriului site, atribuțiile BSIJ și ale lui Cătălin-Răzvan Paraschiv sunt de asigurare și restabilire a ordinii publice, de combatere a terorismului și a criminalității, de asigurare a protecției instituțiilor și de neutralizare a amenințărilor grave la adresa acestora.

CITEȘTE MAI MULTE PE libertatea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Specialiștii au „tradus” gesturile „bărbatului în alb”, care ar fi coordonat intervenția jandarmilor. „Lacrimogene!”

  1. Presdintele Iohannis nu este si presedinte CSAT si comandant al Armatei ? Cum a dispus si ce masuri a luat in a situatia creata,in afara de incitari fatise si prealabile in cardasie cu unii pretinsi lideri ai democratiei,precum; ” Sica Mandolina „alias Ludovic Orban, „colosul” de la Pericei,alias Julien Cioros,un bitang,o starpitura a natiei si multi altii ! Cine a coordonat protestul „diasporei” cu antemergator facut celebru acel sofer, de TIr de Zgubiliticul Raris Bogdan si grupul folcloric Prostalaii de la Cluuj cu Demisa, gura stramba, ‘telectualaS.Miron, anulistul „un ochi la Faina si altul la Slanina”,h’Oreste” ierbasu”, sandra nasPrealong(nas in gura) etc etc si multi altii.. Toti cei implicati sa plateasca STICACIUNILE MATERIALE, cele morale sunt irecuperabile ! Apropo,de unde aveau in dotare „fii ratacitori”a lui Johannis mastile pe figuri,desigur pregatiti premeditat ? Apropo, de armamentul de razboi,cu grenadele”defensive’,sunt ineptii ale unor” inapti serviciul militar”,ca Fenechiu ! Un experiment ar putea fi facut,daca-l accepta,cu plkacere !

    1. Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Afacerilor Interne, nu face parte din Armata. Armata se lupta cu dusmanul extern, asta a fost problema in 1989, ca au fost pusi sa traga in populatie sub pretextul interventiei „agenturilor externe”.

  2. Ministerul de interne,mult ravnit de Johannis acum 5-6ani ,cand facea preumblari pe Centura Capitalei,este subordonat CSA-ului,al carui presedinte este Johannis ! Oricum multumesc pentru precizare,dar nu era necesar !

Lasă un răspuns