Sosirea migranților în Timiș, o problemă din ce în ce mai spinoasă. Puţină băgare de seamă nu strică!

migranti 7

Aproape că nu există zi, în ultimele câteva luni, pe parcursul căreia să nu fie date publicității comunicate din partea poliției naționale, dar și a celei locale cu privire la descoperirea unor migranți în cele mai neașteptate locuri.

Persoanele care vor să ajungă, de obicei, în vestul Europei nu sunt depistate doar la granița României sau în apropierea acesteia, ci chiar și în Timișoara, și nu doar la periferie. Unul dintre locurile alese pentru adăpost era chiar Parcul Botanic, amplasat în zona ultracentrală a orașului, iar altul, Gara de Nord.

Chiar dacă autoritățile sunt foarte discrete în această privință, mulțumindu-se să ofere informații seci despre prinderea migranților, nu se poate nega faptul că vestul țării este împânzit de călători frauduloși (sau nu) proveniți dintr-un Orient care pare să nu-și poată rezolva problemele singur și aflați în căutarea unei vieți mai bune.

În ce măsură locuitorii din vestul României vor fi afectați de numărul tot mai mare de persoane plecate de acasă spre un Vest pe care îl consideră prosper și capabil să le ofere un trai mai bun nu spune nimeni, cel puțin nici o persoană aflată într-o funcție de autoritate publică. Totuși, unele semne există.

Senatorul de Timiș Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României, a făcut, cu puțină vreme în urmă, o vizită la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara, unde a descoperit mari probleme.

Senatorul a constatat și a comunicat că una dintre acestea o reprezintă deficitul acut de personal, motiv pentru care angajații Centrului fac față cu dificultate fluxului în creștere de imigranți. În acest moment, Centrul funcționează cu doar două treimi din totalul personalului prevăzut. Asistența medicală este asigurată de un singur medic, nu sunt fonduri pentru igienizare, iar starea mașinilor de intervenție este precară.

Pe de altă parte, la instalarea noului prefect al județului Timiș, președintele consiliului județean a menționat că ne aflăm într-o situație deosebită, în urma intensificării fluxului de migranți în această zonă a țării. Mai mult, una dintre primele măsuri ale prefectului a fost ca poliția să monitorizeze și interiorul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil, pentru prevenirea unor eventuale situații de tulburare a ordinii publice.

 

Îi găsim și în mijlocul Timișoarei

Migranții, în drumul lor spre Vest, găsesc de cuviință să se adăpostească pe unde pot: în Parcul Botanic, în clădiri abandonate – de care Timișoara nu duce lipsă -, cazați la pensiuni ori în adăposturi improvizate și în alte locuri. Cum locuitorii orașului de pe Bega sunt obișnuiți cu tot felul de oameni și nu au porniri rasiste, probabil că aceste persoane nici măcar nu le atrag atenția.

Totuși, puțină băgare de seamă nu strică, pentru că oamenii, în special cei aflați în situații dificile, pot avea reacții neașteptate, iar relatările unor întâmplări nefericite din orașele occidentale nu pot fi ignorate. Printre toate acestea, există o singură veste bună: refugiații (sau migranții, sau solicitanții de azil) nu consideră România o țară potrivită pentru ei. Deocamdată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *