Slujitorii unei biserici de lângă Timișoara încalcă legea

În cursul săptămânii trecute, am trimis o solicitare pe adresa Prefecturii Timiș, în care rugam ca instituția să ne comunice dacă angajații Serviciul controlul legalității, aplicării actelor cu caracter reparatoriu și contencios administrativ au propus sau vor propune prefectului, conform propriului regulament de organizare și funcționare, sesizarea organelor competente, în speță a Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, cu privire la o posibilă infracțiune de fals intelectual comisă în Primăria Parța, despre care am relatat în ediția de vineri, 30 martie, a „Renașterii bănățene„.

Când vrei să îngropi ceva, faci o comisie

Răspunsul ne-a venit prompt: NU. Bine, în adresa semnată de prefectul Eva Andreaș și de șefa Serviciului controlul legalității, Codruța Botez, nu scria negru pe alb „NU”, ci ni se transmitea un mesaj subliminal. Dar haideți să vedem ce răspuns a formulat Prefectura Timiș: „Prin adresa cu nr. 5035/S3 din 30.03.2018, am solicitat autorității administrative emitente a actului punctul de vedere asupra situațiilor semnalate de dumneavoastră. De asemenea, domnul primar Petricaș Mihai și domnul Vinczan Gheorghe, persoană care îndeplinește atribuții de secretar, au fost convocați la sediul instituției noastre în legătură cu aceleași aspecte”. Cu alte cuvinte, haideți pe la noi să vorbim discuții…

Rezultatul discuțiilor trecute: zero

Păi nu a fost și Trupul de Control al Prefectului, onorabilul domn Miodrag Matici, astă-iarnă la Parța, să le traseze indicații prețioase celor din primărie, indicații referitoare în special la transparența decizională? A fost, și? Și primarul Mihai Petricaș și camarila sa s-au speriat atât de tare, încât au făcut… la fel și-n continuare.

Anunțurile cu ședințele de consiliu local sunt afișate la avizier tot după ce are loc ședința (e adevărat, e un pas înainte, că până acum avizierul era permanent gol), câteva hotărâri de consiliu local din anii trecuți sunt postate alandala pe site-ul primăriei, în totală bătaie de joc, declarațiile de avere și de interese n-au apărut nici până în ziua de azi pe respectivul site, acolo unde și componența Consiliului Local a rămas cea din mandatul 2012-2016!

Au rezolvat problema

Într-unul dintre articolele precedente am scris despre concursul organizat de Primăria Parța pentru ocuparea unui post de casier la SC Părțana SRL, concurs aprobat printr-o hotărâre de consiliu local în care nu era specificată și data desfășurării acestuia. Noi am scris, prefectura a atenționat primăria că trebuie precizată și data concursului, iar urmarea a fost că, la exact o săptămână după desfășurarea concursului, în 21 februarie, Consiliul Local Parța a emis o hotărâre în care aprobă modificarea HCL 8/19.01.2018, în sensul că se menționează data concursului ca fiind 14 februarie 2018.

Reluăm: în 21 februarie, consiliul local anunță data în care va avea loc concursul pentru postul de casier, 14 februarie… Cum spuneam, teatrul absurd este la el acasă în primăria comunei de lângă Timișoara. Așadar, ce puncte de vedere mai vrea prefectura de la trupa din Parța?! Ce sens au discuțiile astea formale, atâta vreme cât ceea ce se întâmplă în Primăria Parța este de resortul parchetului? Doar că Prefectura Timiș fuge ca dracu’ de tămâie atunci când vine vorba să meargă până la capăt cu respectarea legislației. Nu, mai bine discutăm, discutăm și iar discutăm…

Consilierul bisericesc Puiu cere, consilierul local Puiu aprobă

Nu știm dacă primarul și pseudo-secretarul au fost deja la Timișoara, dar ne-am gândit să le mai dăm funcționarilor prefecturii un subiect de discuție și anume un conflict de interese vizibil din avion, în care s-au aflat, în 2016, un consilier local și viceprimarul din Parța.

În articolul „Rețeta succesului pentru familia care stăpânește Parța. Banii oamenilor ajung la biserici, iar terenurile bisericilor, în arendă la fiul primarului!„, publicat în ediția din 16 martie, am făcut publice o parte din constatările Camerei de Conturi Timiș, printre ele fiind și aceea că sume de bani din fondurile (50.000 de lei) primite de la primărie de către Biserica Greco-Catolică din Parța, ca sprijin financiar, au fost folosite pentru achiziționarea benzinei și repararea mașinii personale a viceprimarului Ioan Dunca, totodată preot la respectiva biserică.

Cităm din articolul menționat: „A treia biserică cu avere imobiliară, dornică să fie sprijinită financiar de Primăria Parța, Biserica Greco-Catolică, a depus o cerere în 8 ianuarie 2016. Spicum iar din raportul de audit: <<Din conținutul cererii olografe, se observă că aceasta a fost formulată de către domnul Puiu Adrian, care nu are calitatea de preot al bisericii, iar cererea nu deține nici măcar antetul și ștampila Bisericii Greco-Catolice din Parța, neavând nu doar formatul de cerere-tip impusă de legiuitor, dar neavând nici măcar formatul unei cereri întocmite de către o entitate juridică, aceasta îmbrăcând forma unei cereri întocmite de o persoană fizică>>”.

Cu alte cuvinte, preotul-viceprimar Ioan Dunca s-a gândit că, dacă nu apare dumnealui în prim-plan cu așa-zisa cerere de sprijin financiar, totul e cușer și nimeni nu-l va acuza de nimic. Stratagemă de doi bani, prin care n-a făcut altceva decât să-l mai tragă după el și pe acel angajat al bisericii, fiindcă acel domn Adrian Puiu, care a adresat cererea de sprijin financiar Consiliului Local Parța era și este… consilier local! Adică reprezentantul Bisericii Greco-Catolice Adrian Puiu solicită bani de la Consiliul Local Parța, iar consilierul local Adrian Puiu e de acord!

Și nu numai consilierul Puiu a fost de acord, ci chiar și preotul-viceprimar Ioan Dunca, care nici el nu s-a abținut, ci a votat „pentru”, după cum apare precizat în procesul-verbal al ședinței din 29 ianuarie 2016 a Consiliului Local Parța, în care se scrie negru pe alb că onor consilierii au votat în unanimitate! Conflict de interese cât casa, dar nici una dintre autoritățile statului nu are nimic de comentat. Nu-i așa că-i fain la Parța?

Primarul dixit: “Nu are importanță asta”

Știind că dom’ primar Petricaș are o explicație pentru orice, l-am provocat la o discuție și pe acest subiect:

“- Domnul care a făcut cerere de sprijin financiar în numele Bisericii Greco-Catolice, Puiu Adrian, este consilier local!
– Nu are importanță asta (?!?)
– Cum adică n-are importanță?! Nu are importanță că un consilier local face cerere în numele bisericii și tot el aprobă?!
– Nu știu, asta nu e de competența mea… Asta ține de consiliul local, nu de primar. Dumneavoastră vreți să loviți în mine. Există hotărâre de consiliu local, care este legislativul, eu sunt executivul…
– Păi toți consilierii sunt ai dumneavoastră, ai PSD…
– Așa credeți dumneavoastră, credeți că eu pot spune la opt oameni să facă așa cum zic eu?
– Nuuu, fiecare votează cum îi dictează conștiința, corect?
– Păi corect…”.

Viceprimarul-preot: “Ne-am încurcat, a fost o mică greșeală”

Bun, după ce ne-am distrat cu primarul, am trecut la viceprimarul și preotul Bisericii Greco-Catolice (care pare să tolereze fără probleme isprăvile reprezentantului său) Ioan Dunca:

„- Cum este posibil ca, în numele Bisericii Greco-Catolice, să facă cerere de sprijin financiar un consilier local, Adrian Puiu?!
– Domnul Puiu Adrian nu este consilier local, este cântărețul meu la biserică…
– Păi o fi cântăreț bisericesc, dar face parte și din consiliul local, cum nu este și consilier local?!
– Ba da, este consilier local, dar e și cântăreț la biserică, face parte și din consiliul bisericii.
– OK, reiau întrebarea: cum poate consilierul bisericesc Adrian Puiu să facă cerere de sprijin financiar în numele Bisericii Greco-Catolice și tot Adrian Puiu, de data asta în calitate de consilier local, să aprobe cererea?!
– Nu dați vina pe el, că ne-am încurcat acolo… A fost o greșeală, n-a fost un lucru intenționat, nici măcar nu ne-am dat seama atunci pe moment… Recunosc că a fost o mică greșeală…
– Nu se numește greșeală, se numește conflict de interese, nu mai tot spuneți că sunt greșeli și încurcături!
– Chiar așa conflict de interese este când îți susții propria biserică?
– Domnule Dunca, nu sunteți buldoexcavatorist la Părțana, sunteți viceprimar, legea stabilește clar ce are voie și ce nu un consilier local.
– Da, așa e, dar nu ni le luați pe toate în nume de rău… Vă rog să mă credeți că n-am fost niciodată subiect de can-can și atât de prost îmi pică de nici nu vă dați seama.
– Domnule viceprimar, scriu de trei luni de Parța. De ce nici în momentul ăsta nu v-ați pus declarația de avere pe site, în afară de aia din 2013?
– Cum nu sunt puse pe site? Eu am toate declarațiile, dacă nu le trec pe site, nu este vina mea… Credeți-mă că nu am nimic de ascuns… Îmi pică așa de rău lucrurile astea, va trebui să mă retrag, că nu pot să stau să râdă lumea de mine, să mă arate cu degetul…”.
La Parța circul continuă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Slujitorii unei biserici de lângă Timișoara încalcă legea

Lasă un răspuns