Sindicaliștii din Timiş întorc armele împotriva PSD

sanitas 1

Sindicaliștii din sănătate iau în calcul organizarea de proteste și la sediul central din București al Partidului Social Democrat, nemulțumiți că promisiunile făcute nu au fost respectate.

”Acțiunile de protest încep săptămâna viitoare, marți și joi, urmând ca, în aceleași zile din săptămână, să continuăm și în perioada următoare. Pe lângă pichetarea celor trei ministere – al Muncii, al Finanțelor Publice și al Sănătății – intenționăm să protestăm și pe Șoseaua Kiseleff la sediul PSD.

Toți colegii sunt contrariați de ceea ce se întâmplă acum vizavi de lefurile din sănătate, având în vedere că în luna octombrie, la întâlnirea avută cu Liviu Dragnea, cu premireul și ministrul sănătății care erau la vremea respectivă, s-au dat asigurări că salariile nu vor scădea. În plus, s-au angajat că vor crește salariile cu 25 de procente din luna ianuarie.

Referitor la revendicările noastre de la acea vreme, aceștia au susținut că le vor lua în considerare. În acest sens, purtăm discuții pentru a obține o nouă întrevedere cu Liviu Dragnea, și dorim să-i arătăm pe înregistrări video ce promisiuni ne-a făcut”, a precizat Livius Cârstea, liderul Sanitas Timiș.

Peste 100.000 de nemulțumiți

Potrivit liderului Sanitas Timiș, la acțiunile de pichetare a ministerelor este autorizată participarea a maximum 200 de persoane, însă numărul celor ce se consideră nedreptățiți este cu mult mai mare. În întreaga țară sunt peste 100.000 de membrii ai Federației Sanitas care solicită acțiuni sindicale generalizate.

”Oamenii cer radicalizarea protestelor. Ei vor grevă totală. Peste 80 la sută dintre angajații spitalelor de stat sunt supărați în ultimul hal. La ei se adaugă și cei care lucrează în cabinete medicale sau în alte unități din sănătate”, a precizat Livius Cârstea.

Potrivit acestuia, cei de la putere au reușit – prin mărirea salariilor doar la unii medici și unele asistente, și neluând în calcul personalul TESA, farmaciștii, biologii, chimiștii, brancardierii, infirmierii, tehnicienii de la radiologie etc. – să creeze o mare discordie în rândul personalului din sănătate, or, în acest domeniu, se lucrează bizuindu-te unul pe celălalt.

Nereguli semnalate din timp

”Noi am întrezărit inechitățile în proiectul Legii 153 și le-am semnalat. Salarizarea personalului TESA este prevăzută de o anexă care nu aparține de familia ocupațională sănătate. În plus, aceștia au fost excluși de la sporuri, ceea ce nu e în regulă. Spre exemplu, la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță din Jebel sunt internați pacienți penali, unii care au săvârșit crime, iar toți angajații se ocupă de ei și oricând li se poate întâmpla ceva”, atrage atenția Livius Cârstea.

Revendicările Federației Sanitas rămân, în continuare, cele pe care le argumentează în fața tuturor factorilor de decizie, de mai bine de un an. Este vorba de acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din sănătate și asistență socială, renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30 la sută pe ordonator principal de credite, adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10, negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”, precum și recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

Contractul colectiv la nivel de ramură a tot fost rostogolit în ultimii patru ani, singura modificare fiind aceea că am trecut de la familia ocupațională sănătate și activități veterinare, la familia sănătate și asistență socială. În ceea ce privește sporurile, acestea nu pot fi plafonate la 30 la sută la nivel de unitate, în special în spitalele universitare.

Am solicitat să dispară plafonarea, iar aprecierea să fie elastică. Fiecare manager dacă evidențiază o sursă pe lângă buget va investi în reparații, nevoi curente și dotări, nicidecum în sporuri și salarii. O altă problemă pe care am ridicat-o este cea a creșterii salariilor, care trebuie făcută la nivelul tuturor angajaților.

În plus, în sănătate, salariile se plătesc din fondurile primite de la Casa de Sănătate, care decontează serviciile oferite. Dacă tarifele de decontare au rămas aceleași, cum vor crește salariile? Mă îndoiesc că cineva dintre cei de la putere este sincer în momentul de față”, spune liderul Sanitas Timiș.

O mică modificare

Potrivit reprezentanților federației, Ministerul Sănătăţii a revenit asupra Regulamentului de sporuri, astfel încât potrivit articolului 19: ”În cursul anului 2018 sporurile se acordă cu respectarea cuantumurilor stabilite pe funcții, grade și trepte profesionale în Anexa nr.10 la prezenta hotărâre”.

Potrivit noilor modificări, în acest an regulamentul de sporuri ar urma să intre în vigoare doar cu jumătate de măsură, limitându-se de fapt acordarea propriu-zisă a procentelor stabilite în regulament, susțin sindicaliștii. Aceștia spun că va fi menținut cuantumul sporurilor aflate în plată la acest moment pentru categoriile profesionale care nu beneficiază de majorări salariale pe parcursul anului 2018 (farmacişti, biologi, chimişti, psihologi, infirmiere brancardieri, personal TESA, etc.).

De asemnea, reprezentanții federației precizează că, potrivit legislației, cuantumurile sporurilor prevăzute pentru categoriile profesionale care beneficiază de creşterea salariilor de bază începând cu 1 martie 2018 (medici şi asistenţi medicali) nu se stabilesc prin aplicarea procentelor prevăzute în anexe la salariul de bază actual. În opinia sindicaliștilor, această abordare încetineşte ritmul de creştere aşteptat, însă asigură totuşi o creştere a venitului realizat raportat la luna anterioară.

Grevă generală

Consiliului Național al Federației Sanitas din România au luat act de acumularea din ce în ce mai rapidă a nemulțumirilor angajaților din sănătate și asistență socială, legate de discriminările salariale practicate de actuala guvernare și au analizat rezultatele negocierilor purtate cu reprezentanții puterii, subliniind faptul că guvernanții nu-și țin promisiunile făcute.

În plus, apar reacții spontane de protest, din ce în ce mai numeroase, în instituțiile de sănătate și asistență socială din țară. Ca atare, în 20, 22, 27 și 29 martie vor avea loc pichetări la Ministerul Muncii, al Finanțelor Publice și al Sănătății, urmând ca în a doua jumătate a lunii aprilie, să fie organizat un miting. În paralel, Federația Sanitas începe procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă, organizațiile membre strângând semnături pentru pregătirea grevei generale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Sindicaliștii din Timiş întorc armele împotriva PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *