Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul națiunii

Sf Andrei

Credincioşii ortodocşi, însă şi greco- şi romano-catolicii, aduc cinstire, în ultima zi de noiembrie a fiecărui an, Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, a cărui însemnătate, pentru noi, ca popor, este covârşitoare.

Ocrotitorul duhovnicesc al României s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte, şi a fost fratele lui Simon Petru.

La început, el a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, dar auzind de întruparea Mântuitorului, s-a dus în Capernaum, unde se afla Iisus, şi L-a întrebat: “Învăţătorule, unde locuieşti?”

Iar Fiul lui Dumnezeu i-a răspuns: “Vino şi vezi!” (Ioan 1, 38-39). Tradiţia spune că Andrei a rămas cu El încă din ziua aceea, devenind astfel întâiul chemat la vestirea Evangheliei lui Hristos.

Nu după multe zile, pe când se afla, împreună cu fratele său, Simon Petru, şi cu Iona, părintele amândurora, la bordul unei corăbii, Domnul i-a chemat pe cei doi tineri la apostolie, zicându-le: “Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni!” (Matei 4, 19).

Cei doi fraţi au lăsat totul şi I-au urmat lui Hristos, fiind martori ai minunilor şi Învierii Lui. După înălţarea Sa la cer, trăgând la sorţi unde să plece fiecare să propovăduiască învăţătura lui Hristos, Sfântului Apostol Andrei i-a căzut să creştineze mai ales ţările din jurul Mării Negre.

El a vestit Evanghelia în Armenia, Iviria şi Sciţia Mare, adică Ucraina de astăzi, înfigând Sfânta Cruce pe locul unde este Kievul. Apoi a creştinat Crimeea, sudul Basarabiei şi, trecând pe la Gurile Dunării, a poposit pentru o vrme mai îndelungată la Tomis, unde a botezat oameni din Sciţia Mică, adică Dobrogea de astăzi.

El a stat cu ucenicii săi într-o grotă din apropiere, unde slujea Sfânta Liturghie, la adăpost de păgânii închinători la idoli. Peştera există şi azi, poartă numele Sfântului Apostol Andrei şi se găseşte în comuna Ion Corvin din sud-vestul judeţului Constanţa.

După ce a hirotonit episcopi şi preoţi la Tomis, Andrei a trecut prin Tracia (Bulgaria de azi), prin Macedonia şi Grecia, ajungând în Peloponez, unde a zăbovit doi ani în oraşul Patras. Aici a creştinat numeroşi închinători la idoli, a săvârşit minuni şi a mărturisit pe Hristos cu multă putere.

Văzând aceasta, ighemonul cetăţii l-a prins, l-a bătut cu sălbăticie şi l-a aruncat în temniţă, împreună cu o parte dintre ucenicii săi. Apoi, văzând că mulţi ajunseseră să creadă în Hristos prin mijlocirea sfântului, l-a condamnat la moarte prin răstignire pe o cruce în formă de X.

Andrei şi-a dat sufletul în mâinile Domnului la 30 noiembrie, pe vremea împăratului Nero.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *