Semnal de alarmă privind carnea comercializată în magazine. Unele produse ar fi fost reetichetate

carne 1

Asociația PRO Consumatori (APC) atrage atenția autorităților asupra unui posibil pericol asupra sănătății oamenilor.

”Solicit în mod public Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor să confirme sau să infirme dacă România a importat din Belgia produse din carne, fabricate de compania Veviba, falsificate cu pastă obținută din carcasă de bovină.

De asemenea, să comunice dacă are cunoștință despre reetichetarea acestor produse în sensul ascunderii faptului că le-a expirat data durabilității minimale sau termenul de valabilitate, acțiune frauduloasă care ar pune în pericol viața și sănătatea consumatorului român”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Potrivit acestuia, există suspiciunea că astfel de produse au ajuns în țări din sud-estul Europei, după ce acestea au fost reetichetate.

”Belgia a închis o mare fabrică de prelucrare a cărnii, Veviba, după ce autorităţile de supraveghere a pieţei din această ţară i-a retras autorizaţia de funcţionare. Ca rezultat al acestei acţiuni, supermarketurile belgiene au scos de la comercializare produsele din carne fabricate de compania în cauză. În urma analizelor de laborator, autorităţile belgiene au identificat în carnea de vită tocată o pastă obţinută din carcasă de vită, lucru interzis de legislaţia europeană.

Un angajat al companiei Veviba a mărturisit la postul public de radio belgian modul în care s-a realizat reetichetarea produselor din carne de vită în vederea ascunderii faptului că aceasta este improprie consumului uman, iar apoi produsele au fost exportate în ţări din sud-estul Europei”, au precizat reprezentanții APC.

Conform acestora, consumul de produse din carne alterată provoacă toxinfecţii alimentare, vărsături, diaree şi alte probleme digestive grave. Totodată, în produsele din carne alterată există bacterii periculoase, precum E. coli, Pseudomonas, Klepsiella etc., care pot provoca decesul copiilor, persoanelor în vârstă şi al adulţilor cu afecţiuni medicale cronice.

De cele mai multe ori, cei care practică astfel de fraude alimentare folosesc condimente sau substanţe chimice pentru a face imposibilă depistarea alterabilităţii de către consumatori prin intermediul organelor de simţ, văz, miros şi gust, atenționează specialiștii APC.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *