Se scumpesc polițele RCA! Cât vor plăti pentru asigurare şoferii sub 30 de ani, dar și cei între 31 şi 40 de ani

Prețurile RCA rămân plafonate până la data de 30 septembrie 2024

Se scumpesc polițele RCA! Cât vor plăti pentru asigurare şoferii sub 30 de ani, dar și cei între 31 şi 40 de ani

Se scumpesc din nou poliţele RCA. Creşterile de preţ sunt şi de peste 40 de procente, în comparaţie cu anul trecut. Cel mai mult vor plăti şoferii tineri, pentru că ei prezintă riscurile cele mai mari în trafic.

Noul regulament al RCA care se aplică din septembrie ar fi trebuit să aducă scăderi de preţuri la asigurări. Numai că, între timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife de referinţă pentru poliţe, conform observatornews.ro.

Valentin Ionescu, director ASF: Din păcate, în ultimul an, a crescut influenţa daunelor, severitatea daunelor. Acest coeficient din formula tarifului de referinţă, de la puţin peste 8%, se apropie de 16%. Aşa că şi tarifele de referinţă la RCA sunt mai mari.

Valentin Ionescu, director ASF: Pentru persoane fizice, pe medie, avem o creştere de 14% a tarifului de referinţă.
Cel mai mult vor plăti pentru poliţele RCA şoferii tineri, care au sub 30 de ani. În cazul lor, tariful de referinţă creşte cu 23% în comparaţie cu februarie 2022 şi cu peste 40 de procente, dacă ne raportăm la august 2021. Spre exemplu, tariful de referinţă creşte de la 1.532 de lei pentru un motor de sub 1.200 cmc şi ajunge până la 4.140 de lei pentru un motor mai mare de 2.500 cmc.

Ştefan Prigoreanu, CEO companie brokeraj: Tarifele se calculeză actuarial şi acest calcul actuarial ţine cont de riscul, de probabilitatea de producere a unui accident. Iar cei mai tineri, categoric, au mai puţină experienţă ca şoferi.
Dar şi pentru cei cu experienţă tarifele au crescut, între 1,5% şi 23%. Spre exemplu, pentru şoferii cu vârsta între 31 şi 40 de ani, care au vehicul un motor de peste 1.600 cmc, tariful a ajuns la 1.173 de lei, cu 12% mai mult faţă de luna februarie.

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: Avem cele mai mari preţuri la poliţele RCA. Comparând cu Germania, avem acelaşi preţuri la poliţele RCA, dar salariile din Germania sunt de 5 ori mai mari decât salariile românilor.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Cîmpeanu, halucinant: Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației

Valentin Ionescu, director ASF: Dacă comportamentul în trafic s-ar schimba şi nu ar fi atât de multe accidente de o severitate foarte mare am avea şanse ca aceste tarife de referinţă cadă.

Între timp, companiile din asigurări fac profit. Liderul pieţei a făcut, în 2021, profit de 14 ori mai mare, în comparaţie cu 2020.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *