Șase din zece mame de copii ucraineni aflați în România preferă clase speciale în școlile românești

Guvernul nu i-a plătit pentru două luni pe românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Autoritățile nu dau explicații

Șase din zece mame de copii ucraineni aflați în România preferă clase speciale în școlile românești.

Șase din zece copii ucraineni aflați în România preferă să fie organizate clase speciale în școlile românești, după programa din Ucraina, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Organizația Salvați Copiii, bazat pe răspunsurile a 344 de mame provenind din Ucraina, aflate pe teritoriul României împreună cu copiii lor, integrați în programul de asistență umanitară al organizației. Numărul total de copii indicat de respondente este de 610, dintre care 493 de vârstă școlară (5 – 17 ani).
Conform sondajului, 6% dintre copiii ucraineni care au venit în România au frecventat școli românești, în timp ce 73% dintre ei și-au continuat educația la distanță, urmând programa ucraineană.
Bariera lingvistică a fost indicată ca fiind principalul impediment în procesul educațional, 71% dintre ei neavând cunoștințe de limba română. Diferențele între programa ucraineană și cea românească (33%) și dificultățile legate de procesul de echivalare a studiilor urmate în Ucraina (15%) reprezintă alte bariere frecvent indicate.
Aproape trei sferturi (73%) dintre copiii ucraineni care se află în România și-au continuat educația la distanță, urmând online programa din Ucraina, 7% dintre aceștia și-au întrerupt complet educația, în vreme ce 6% au frecventat școlile românești, unde s-au organizat clase speciale cu predare conform programei ucrainene și cu profesori din țara de origine. Doar 1% fiind au fost înscriși ca audienți în sistemul românesc de educație.
24% dintre mamele respondente ar prefera o integrare treptată, prin parcurgerea unui an pregătitor în sistem ucrainean, dar cu predare intensivă a limbii române, urmat de integrarea în sistemul românesc. Pentru 9% dintre copiii ucraineni, soluția aleasă ar fi cea a integrării directe în sistemul românesc, alături de colegi de clasă români și cu o predare intensivă a limbii române.
În ceea ce privește încrederea mamelor în capacitatea statului român de a asigura condițiile necesare pentru continuarea educației copiilor ucraineni începând cu anul școlar 2022/2023, se remarcă faptul că aproape jumătate dintre respondente (46%) au indicat niveluri ridicate de încredere, în timp ce 19% dintre ele înclină spre lipsa de încredere. Diferența de 36 de procente este reprezentată de mamele care manifestă o atitudine neutră (nici încrezătoare, nici neîncrezătoare) sau care au optat să nu răspundă la această întrebare.
De la declanșarea acestei crize umanitare până în data de 24 august 2022, Salvați Copiii a oferit asistență umanitară complexă pentru 166.950 de persoane, dintre care 94.062 de copii ucraineni și 72.888 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *