SCM Timişoara a înaintat un recurs în anulare la Tribunalul Suprem Elveţian

Ilie Tritoiu Radu Toanca

Problemele trecutului o bântuie în continuare pe BC SCM Timişoara, echipă care riscă sancţiuni drastice, inclusiv dezafilierea de la federaţie, dacă nu va găsi o rezolvare în ceea ce priveşte plata datoriilor pe care vechiul club, aflat în faliment, le are faţă de unii jucători.

Conducătorii grupării finanţate de primărie încearcă să anuleze decizia nefavorabilă dictată de Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic (BAT) printr-un recurs înaintat Tribunalului Suprem Elveţian.

Preşedintele Radu Ţoancă a identificat două soluţii prin care poate fi rezolvat litigiul cu Sabin Gherdan, cel care reprezintă interesele foştilor baschetbalişti de la BC Timişoara: „În momentul în care se pronunţă o instanţă din România, a doua zi jucătorii vor avea banii în cont! Asta este cea mai elegantă, legală şi sigură rezolvare. Bineînţeles, dacă nu vor primi câştig de cauză în instanţă, problema nu mai este la noi. De aici provin de fapt temerile reprezentantului jucătorilor, există posibilitatea să nu primească nimic. Vrea să ne facă rău, să ne dezafilieze. Procesul ar dura foarte puţin. Este nevoie ca o instanţă din România să recunoască acea hotărâre şi să o mandateze cu titlu executoriu. Când vom primi aşa ceva pe adresa clubului nostru vom plăti a doua zi banii din SCM. Altfel nu avem pârghiile legale pentru efectuarea unei astfel de plăţi. Dacă nu apelează la această variantă, vom intra într-o zonă privată bazată pe dorinţă şi pe multe promisiuni. Vom canaliza banii strânşi spre un ONG din care să se poată efectua plăţile către jucători, însă nu pot să ştiu dacă în şase, nouă sau mai multe luni vom reuşi să strângem suma solicitată. Noi nu avem absolut nici o vină pentru această situaţie”.

Radu Ţoancă a dezvăluit cum au decurs discuţiile cu oficialii Federaţiei Române de Baschet şi cu cei ai forului internaţional: „Mulţumesc federaţiei, care acţionează ca un intermediar. Cei de la FIBA şi-au dat seama că noi nu fugim de o datorie, însă, fiind un club de drept public, nu putem plăti în orice fel de condiţie de legalitate. Există o problemă de percepţie unică în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sportul românesc, cu cluburi de drept public. Omologii mei din alte ţării nu înţeleg cum statul plăteşte baschetul, handbalul şi rugby-ul. BAT-ul nu a spus că suntem continuatorii BC-ului, ci că membrul fondator este consiliul local, care se regăsea şi la celălalt club. Aici le dau dreptate, s-au găsit urme de continuitate, însă nu şi în plan juridic. Şi dacă porneam cu SCM-ul din liga a doua am fi fost supuşi acestei probleme”.

Ilie Triţoiu, preşedintele secţiei de baschet din cadrul SCM Timişoara, a oferit informaţii suplimentare: „Federaţia nu poate plăti, am discutat la Bucureşti cu preşedintele Horia Păun şi cu juristul acestei instituţii. FIBA poate cere federaţiei excluderea noastră din campionat, dar nu o poate obliga să plătească. Cel care îi reprezintă pe jucători mi-a propus vara trecută să colaborăm pentru echipa de fete. L-am refuzat şi are ceva cu mine”.

În altă ordine de idei, dintre jucătorii experimentaţi, doar pivotul american Adrian Diaz mai are un an de contract cu BC SCM Timişoara, la ceilalţi urmând să le expire angajamentele în această lună.

Tudor CostescuTehnicianul Tudor Costescu speră să-şi continue activitatea la echipa alb-violetă: „În acest moment nu-mi doresc să antrenez în altă parte, sper să avem discuţii pentru continuitate. M-am simţit foarte bine la Timişoara, am fost respectat şi în mare măsură solicitările mele au fost acceptate. N-am ce să le reproşez jucătorilor, le mulţumesc pentru ce am realizat în acest sezon. Am vrut foarte mult să ajungem în semifinale, din păcate nu am reuşit să atingem obiectivul propus. Am avut şansele noastre în seria cu Steaua, dar nu am reuşit să depăşim această echipă”.

Ilie Triţoiu a făcut radiografia sportivă a stagiunii 2017-2018: „La fete a fost un sezon mulţumitor. A fost primul an în elită cu o echipă nou-formată, doar câteva jucătoare experimentate au rămas din stagiunea precedentă. Am ajuns în semifinalele în Cupei României şi ne-am clasat pe locul al cincilea în campionat, unde puteam atinge, de asemenea, penultimul act. Legat de băieţi, m-a întristat finalul de sezon, am avut aşteptări mult mai mari. Am avut poate cea mai omogenă echipă, însă ghinionul a făcut să întâlnim în primul tur din play-off vicecampioana României. Eram totuşi convins că vom ajunge în semifinale. Am avut meciul decisiv la Timişoara şi nu am ştiut să-l gestionăm. Toţi suntem vinovaţi pentru acest eşec, mi-l asum primul. Steaua nu ne-a fost superioară, diferenţa a fost făcută de forma de moment şi de experienţa superioară a acestei echipe”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *