Scandalul căminelor a ajuns în presa internațională: Azilele ororii amintesc de orfelinatele României comuniste

Scandalul căminelor a ajuns în presa internațională: Azilele ororii amintesc de orfelinatele României comuniste

Scandalul căminelor a ajuns în presa internațională: Azilele ororii amintesc de orfelinatele României comuniste

Scandalul legat de condițiile oribile din unele azile românești a ajuns și în presa internațională. Jurnaliștii străini scriu că ororile descoperite amintesc de condițiile crunte din orfelinatele României, descoperite în anii ’90, după căderea regimului comunist, scrie b1tv.ro. Se estimează că minim o cincime din cei 100.000 de copii din respectivele orfelinate au murit din cauza abuzurilor, a igienei precare și a lipsei asistenței medicale. Cei mai mulți supraviețuitori au rămas cu dizabilități fizice și mentale grave.

CITEȘTE ȘI: Medicul unui azil de bătrâni de lângă Timișoara a fost acuzat de ucidere din culpă, iar dosarul clasat de două ori de procurori a fost redeschis de judecători

Presa străină mai scrie că niște privați s-au umplut de bani de pe urma suferinței bătrânilor, timp în care erau acoperiți de apropiați de-ai lor din politică și administrație. Scandalul, mai notează aceștia, a lovit puternic în PSD, partid aflat la guvernare, și asta chiar în an preelectoral. În 2024 vor avea loc toate cele patru tipuri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Financial Times, articol despre „azilele groazei” din România

Jurnaliștii de la Financial Times, citați de Rador, scriu că situația azilelor românești amintește de condițiile din orfelinatele acestei țări din perioada comunistă. Dezvăluite la câțiva ani de la căderea comunismului, soarta acelor copii a îngreunat aderarea României la UE, având consecințe chiar și după ce țara a devenit membră a Uniunii.
Ei au mai scris despre condițiile în care erau ținuți bătrânii în azilele din Ilfov, dar și despre cei 11 vârstnici care au fost ascunși într-o casă de construcții, de teamă că un iminent control va descoperi supraaglomerarea din azilul în care erau cazați.

Totodată, Financial Times amintește de demersul europarlamentarului USR Vlad Botoș, care a cerut Comisiei Europene să analizeze o serie de încălcări ale drepturilor omului: „Această situație tragică ne duce cu gândul la căminele pentru copii de pe vremea comunismului din România, care au îngrozit străinătatea”.

De asemenea, jurnaliștii străini mai notează că Centrul pentru Resurse Juridice a atras atenția asupra condițiilor din azile, dar, în loc să ajute, Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a blocat accesul acestui ONG în cămine. În fața valului de acuzații și revoltă, Budăi a spus inițial că o eventuală demisie a sa n-ar conta. Joi, însă, el și-a dat demisia.

Financial Times, citat de G4Media, mai informează că un alt membru al Guvernului, ministrul Familiei, Gabriela Firea, e și ea ținta criticilor. Ea e căsătorită cu primarul din Voluntari, unde, săptămâna trecută, două azile au făcut obiectul unor descinderi. Ea a negat că ar fi știut ceva.

Și Taiwan News a scris despre azilele românești

Și Taiwan News a comparat situația din azile cu cea din orfelinatele României comuniste. De asemenea, a scris despre ”modelul de afaceri” în care niște oameni au ajuns să se îmbogățească de pe urma bătrânilor și bolnavilor.

Jurnaliștii străini mai remarcă faptul că dezvăluirile colegilor lor români n-au provocat reacții decât după ce procurorii au confirmat acuzațiile – o lipsă sistematică de îngrijire care a dus la decese, exploatarea persoanelor internate în azile, care au fost silite să muncească, maltratare, violență, lipsa permanentă a medicamentelor esențiale și alimentația inadecvată, care a făcut ca unii rezidenți să moară de inaniție.

Jurnaliștii străini mai scriu că vecinii au tot alertat autoritățile, fără succes, iar un vecin a declarat că oamenii care erau ținuți în subsolul unuia dintre cămine au săpat un tunel în tentativa de a evada din acele condiții infernale. În plus, dosarul DIICOT arată că rezidenților din cămine li se luau pensiile și proprietățile.

„În România, când cineva află că șeful unei instituții e apropiat de primar, autoritățile de supraveghere îl lasă în pace”

DW îl citează pe Ovidiu Vanghele, unul dintre cei care a lucrat la ancheta jurnalistică, acesta spunând că România are mecanisme clare ce reglementează sistemul de asistență socială, dar problema e că acestea sunt încălcate și am ajuns la o „explozie nebună a privatizării” – multe firme care furnizează servicii bătrânilor doar pe hârtie și, astfel, se îmbogățesc.

Indivizii cercetați acum de Parchet au legături directe cu membri ai PSD. O întreagă rețea îi proteja de controale pe administratorii respectivelor azile. Jurnaliștii Ovidiu Vanghele și Bianca Albu afirmă că în scandal sunt implicați rude și foști subordonați ai ministrului Gabriela Firea.

„În România, când cineva află că șeful unei instituții e apropiat de primar, autoritățile de supraveghere îl lasă în pace”, a mai susținut Vanghele.

Scandalul, mai scriu jurnaliștii străini, a provocat daune de imagine masive PSD-ului aflat la guvernare și asta chiar în contextul în care anul viitor au loc alegeri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *