SCANDALOS! Cinematografele din Timișoara au ajuns figurante într-un film prost regizat de stat

Cinema Dacia

Conform unei unei legi din anul 2008, sălile de cinema și grădinile de vară aferente acestora urmau să treacă din administrarea statului, prin RADEF, în cea a administrației publice locale. Primăria Timișoara și-ar fi întregit patrimoniul cu spațiile cinematografelor Studio, Timiș, Victoria, Arta, Dacia, Unirea, Freidorf și Fratelia, dar lucrurile nu s-au întâmplat așa, pentru că aplicarea legii a fost stopată printr-o ordonanță de guvern.

Ulterior, în 2013, ordonanța a fost anulată, astfel că legea a reintrat în vigoare și, totuși, cinematografele au rămas la RADEF. Anul trecut, municipalitatea timișoreană a dat în judecată regia, a obținut câștig de cauză, iar acum procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Între timp, cinematografele au fost vândute dubios sau au fost închiriate, unele fiind lăsate, pur și simplu, în paragină, astfel că timișorenii nici nu se mai uită la filme, nici nu beneficiază de spațiile respective în alte moduri.

Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) este o companie de stat care mai are circa 200 de angajați în toată țara. La prima vedere, pare o regie destul de mică, dar care se dovedește zglobie atunci când este cazul.

În timp ce sindicatul RADEF se plânge peste tot, inclusiv prin denunțuri adresate justiției, că angajații nu și-au mai primit salariile de multă vreme și că majoritatea autorităților locale care au apucat să preia cinematografele, conform Legii 303/2008, nu au respectat obligația prevăzută, tot în lege, de a difuza filme, la Timișoara lucrurile decurg diferit.

În chirie sau la vânzare

Cazul cinematografului Studio este unul demn de menționat în istoria RADEF. Clădirea, cu suprafața de 560 de metri pătrați și aflată în plin centrul orașului este intabulată în cartea funciară pe numele unei persoane fizice, cu domiciliul pe strada Polonă din Timișoara, căreia RADEF i-ar fi datorat suma de un milion de lei.

Actele notariale au fost întocmite la un notariat din… Roșiorii de Vede, județul Teleorman. În cele din urmă, Primăria Timișoara a renunțat să mai ceară cinematograful Studio.

În Piața Bălcescu, se află fostul cinematograf Victoria, în care de ani buni funcționează un centru medical, care plătește chirie către proprietarul spațiului, adică RADEF, pentru că imobilul nu a fost înstrăinat. La cinema Dacia e pustiu. Doar în partea dreaptă a holului de la intrare se află un spațiu închiriat către o firmă de computere.

Cinema Timiș mai funcționează, având o sală cu capacitate de puțin peste 600 de spectatori, în care rulează filme chiar și pentru două sau trei persoane. În rest, vechiul cinema Arta din Iosefin arată destul de rău, iar soarta celorlalte s-a pierdut printre revendicări și schimbări de destinație.

Proces cu prelungire

Primăria Timișoara a dat în judecată RADEF, anul trecut, pentru că nu a reușit să intre în posesia cinematografelor. Motivul pentru care predarea acestora a fost tergiversată este unul care pare hilar la prima vedere, dar e foarte serios: RADEF nu are un consiliu de administrație, astfel că nu are cine să semneze procesul-verbal! Până la urmă, răspunderea îi revine tot statului român, care dă cu o mână, dar o ține foarte strâns pe cealaltă.

Curtea de Apel a dat, în luna februarie 2015, câștig de cauză municipalității și a obligat RADEF să încheie protocolul de predare a sălilor de cinema din municipiul Timișoara, cu excepția cinema Studio, la care primăria a renunțat. Ce se întâmplă la ora actuală?

Dan Diaconu„Ne aflăm în continuare în proces cu RADEF, regia a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sperăm să câștigăm, la fel ca la prima instanță. Știm că regia continuă să închirieze spații în cinematografe, dar, din punctul nostru de vedere, o face în mod ilegal”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Până la obținerea unei sentințe definitive și irevocabile, toate ideile de utilizare a spațiilor din vechile cinematografe – club pentru vârstnici, cinematecă, spații de spectacole – rămân într-o așteptare care riscă să le erodeze.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *