Sânge și lacrimi în Complexul Sportiv “Bega” din Timișoara. Un puști de opt ani a ajuns din bazinul de înot direct pe masa de operație!

bazin dacia

Pentru că trăim într-o țară în care incompetența și miserupismul țin locul profesionalismului și rigorii, un puști de opt ani își petrece vacanța intersemestrială pe unul dintre paturile Spitalului de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Ilie Năstase, din nou singur. Soţia sa, timișoreanca Brigitte Sfăt, a anunţat divorţul

Pasionat de mic de înot (la fel ca fratele său mai mare), Fabian Arba n-a vrut să piardă nici un antrenament în vacanță, astfel că și-a rugat mama să-l însoțească luni după-masă la bazinul din incinta Complexului Sportiv “Bega” din Circumvalațiunii, acolo unde este pregătit de antrenoarea Ildiko Toth.

“Veniți repede, s-a tăiat Fabian!”

Ce s-a întâmplat mai departe aflăm de la mama lui Fabian: “Luni seară, în jurul orei 17,40-17,45, așteptam să iasă copilul de la antrenament, când a venit doamna Ildi să mă anunțe să mă duc repede pentru că băiatul meu s-a tăiat într-un bloc-start.

blocstart 1
În muchia bloc-startului de pe culoarul 6 s-a tăiat Fabian

Când am intrat, m-a dus doamna Ildi în cabinetul medical, unde asistentul îl pansa, nu am văzut atunci cât de gravă e situația. Îi pansa cele trei degete tăiate de la mâna stângă. Mi-a zis domnul asistent că trebuie dus de urgență la spital, că trebuie cusut. Dar dacă nu eram aici – pentru că eu, timp de două ore cât durează antrenamentul pot să plec -, ce făcea asistentul, îl lăsa să sângereze?

CITEȘTE ȘI: Impact pe șoseaua de centură

De ce nu a chemat ambulanța?! Nu, m-a luat pe mine, m-a bulversat… ca mamă, în momentele acelea nu mai gândești, că ar fi bine să vină și ambulanța, și poliția, și presa, pentru că fost un accident care s-a petrecut din cauza unor incompetențe. Acele bloc-starturi nu aveau ce să caute acolo și să fie omologate într-un bazin în care vin copii!”.

N-a vrut să fure startul și a ajuns la spital

Mama lui Fabian a văzut înregistrarea video a momentului în care fiul său s-a accidentat: “Luau startul și, înainte de a fluiera doamna Ildi, el își dăduse deja drumul în apă, iar când și-a dat seama că doamna Ildi n-a fluierat, el deja era cu o mână în față, dar cu cealaltă a prins marginea bloc-startului.

CITEȘTE ȘI: Mesaj tranşant de la CJT privind Timişoara-Capitală Culturală Europeană

N-a prins de marginea rotunjită, ci de partea tăioasă. Că mi-a spus administratorul bazinului, domnul Hrib, că de ce a pus mâna acolo… Dar e un copil de opt ani, nu avea de unde să știe că n-are voie să pună mâna acolo, că se nenorocește pe viață. Ar fi trebuit să scrie acolo sau să taie bucata aia de metal. Nu poți să acuzi un copil de opt ani că a pus mâna unde nu trebuie, când acel bloc-start nu avea voie să aibă acele margini tăioase, indiferent unde le avea, că erau sus, jos, în spate sau în față. Toate marginile unui bloc-start trebuie să fie rotunjite când e vorba de copii și de siguranța lor”.

O oră pe masa de operație

Revenim la momentele ulterioare accidentării lui Fabian: “Am plecat cu copilul la Spitalul Louis Țurcanu. Când i-au deschis pansamentul, deși nu sunt o fire foarte emotivă, mi s-a făcut rău și m-a bufnit plânsul! Nu mai avea carne, toată carnea era dusă în sus, spre falanga de mijloc, la toate cele trei degete.

L-au curățat în Urgență și apoi au spus că nu pot să-l coase, pentru că, la unul dintre degete, tendoanele sunt afectate. Nu știau în ce măsură decât dacă îl deschideau. Atunci l-au pansat la loc și mi-au făcut internarea pe Chirurgie. La ora 11 seara mi l-au băgat în operație, a stat o oră în operație. Degetul mijlociu este despicat de sus până jos, ambele tendoane au fost tăiate. Tot degetul mijlociu este cusut în zig-zag. Trei săptămâni trebuie să stea cu mâna pansată, după care va urma recuperarea, ca să poată să o miște”.

Vinovații să plătească!

Extrem de revoltată de ceea ce i s-a întâmplat lui Fabian, mama micuțului înotător este decisă să nu lase lucrurile așa și vrea ca persoanele vinovate de producerea accidentului să plătească pentru asta, atât penal, cât și civil:

fabian 3
Trei degete de la mâna stângă a copilului au fost sfârtecate

“Am făcut reclamație la Poliție, la Secția 4, ei i-au chemat pe cei de la IPJ Timiș, care au venit cu mine aici. Poliția a pozat bloc-starturile. Când se face o renovare, o lucrare, cineva trebuie să facă o recepție a lucrării și să verifice acele lucruri montate, ele trebuie să se încadreze în normele de siguranță pentru copii.

Domnul asistent mi-a specificat că a văzut mulți copii tăiați acolo, dar nici unul ca al meu, să necesite să fie cusut. Păi dacă au fost așa de mulți, de ce nu s-au luat măsuri? Domnul Hrib, când l-am întrebat de lucrul ăsta, mi-a spus că a făcut sesizări.

CITEŞTE ŞI: PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE. Vreme schimbătoare, temperaturi ridicate, ploi, lapoviţă şi ninsori

Bun, unde sunt rezultatele sesizărilor?! Aștept ca poliția să cerceteze cine este vinovat, cine a vizat montarea acelor bloc-starturi proaste, cine a făcut recepția lucrării și ăla care a fost vinovat va plăti. Mai departe voi merge în instanță cu cel vinovat, nu mă dau la o parte. Totul până la siguranța copilului meu. Eu l-am adus aici să facă sport, nu să ajung cu el la Urgență și să fie nenorocit poate pe viață!”.

Avertismente ignorate cu inconștiență și nepăsare

Aflat de față la discuție, antrenorul Ion Bădescu confirmă că a semnalat încă de la început proasta calitate a bloc-starturilor, care au fost demontate rapid de administratorul bazinului, după incidentul de luni seară:

fabian 1
Pe Fabian îl mai așteaptă câteva zile de spitalizare

“Atunci când s-a făcut renovarea, s-au adus bloc-starturile astea. De la început le-am spus că astea sunt un pericol, gândindu-mă că se alunecă pe ele, că erau din inox, îți fugea piciorul. Cădeau pe capete la starturi, pentru că inoxul ăla, la contact cu apa, e ca gheața. S-au tăiat mulți, la mână, la picior…”.

Din păcate, avertismentele antrenorilor n-au avut nici un efect, la fel cum n-au fost luate în seamă nici semnalele de alarmă trase, chiar de mai multe ori, de un coleg jurnalist, Mihai Comșulea.

Iată ce scria Mihai pe site-ul www.sporttim.ro, în 29 noiembrie 2012, la puțină vreme după redeschiderea de către Primăria Timișoara a bazinului proaspăt renovat: “(…) mai ales colţurile şi muchiile blocstarturilor sunt foarte ascuţite, periclitînd integritatea corporală a practicanţilor înotului, pentru a nu mai pomeni de natura materialului inclus, inoxul, nu neapărat prielnică în contact cu apa”. Mai mult, doi ani mai târziu, în martie 2014,Mihai Comșulea dezvăluia cum un concurs de natație din bazinul “Bega” s-a desfășurat în absența… bloc-starturilor, demontate temporar, din cauza unor accidentări, colegul nostru identificând și erorile care au stat la baza achiziționării acelor dispozitive:

“Responsabilii cu lucrarea la bazinul aflat în administrarea Primăriei Timişoara nu i-au consultat deloc pe oamenii de specialitate din nataţia locală, mai exact profesori cu zeci de ani vechime la cluburile cu secţii de înot, care puteau oferi indicii şi detalii esenţiale în privinţa unor blocstarturi funcţionale, pretabile învechitului bazin din Complexul Sportiv Bega, dat fiind că erau în perfectă cunoștință de cauză; s-a optat pentru nişte blocstarturi achiziţionate pe plan intern, cu deficienţele de rigoare datorate unor erori de concepţie şi producţie, deficienţe detectabile din capul locului de ochiul unui expert, şi care s-a dovedit că au generat probleme de tot felul, în detrimentul unor blocstarturi de import, de calitate superioară, standardizate şi cu toate în regulă.

Au rezultat accidentări ale sportivilor juniori, inerente în situaţia în care muchiile blocstarturilor erau prea ascuţite, neconforme standardelor”. După concursul respectiv, bloc-starturile cu muchii ascuțite au fost montate la loc, accidentările au continuat să se producă, totul culminând cu incidentul grav de luni seară, când micuțul Fabian Arba a ajuns din bazin direct pe masa de operație!

Eu sunt mic, nu știu nimic

L-am contactat și pe administratorul Complexului Sportiv “Bega”, Ștefan Hrib, cu care am avut următorul dialog:

mama lui Fabian
Mama micuțului sportiv este decisă să meargă până în pânzele albe pentru ca vinovații să fie pedepsiți

De ce ați scos bloc-starturile de-abia după incident și nu înainte, fiindcă se știa că acele margini tăioase sunt foarte periculoase?

Nu e problema că le-am scos datorită incidentului. Eu trebuia să văd unde s-a zgâriat copilul, că pe dedesubt nu se vedea…

Stați puțin, cum adică s-a zgâriat?! Copilul și-a tăiat tendoanele!

Da, să văd unde s-a tăiat. La sfârșitul lunii decembrie am primit alte bloc-starturi noi.

Și de ce nu le-ați montat până acum?

N-am putut să le montez pentru că mai trebuie să ajustez la ele câte ceva, pentru a fi exact cum se cere pentru concursuri.

În cazul acesta, de ce au fost comandate aceste bloc-starturi și nu altele?

Ele sunt foarte bune, dar la bazinul nostru nu se potrivesc, pentru că nu am cum să înfig cuiele în ciment și trebuie să pun o placă. Iar firma care trebuie să pună placa are directorul plecat… Astăzi vine cineva de la Colterm să mergem la altă firmă să vedem dacă reușește să pună plăcile alea, să le montăm.

Și dacă nu ar fi avut loc acest incident de luni seară, ați mai fi demarat operațiunea?

Da, oricum urma să le facem.

Mama copilului ne-a spus că a aflat de la asistentul medical care l-a pansat pe băiat că au fost mai multe cazuri de tăiere în bloc-starturi, dar niciunul de gravitatea celui de luni seară. Dacă au existat precedente, de ce a trebuit să așteptați până să-și taie cineva tendoanele, ca să scoateți bloc-starturile?

Eu nu răspund de ce s-a făcut aici, de firma care a făcut reabilitarea. Eu am atenționat că bloc-starturile nu sunt bune, a venit firma care le-a făcut, le-a luat, apoi le-a adus și le-a montat înapoi spunând că acum sunt bune. De atunci au fost atâtea concursuri, cu atâția copii mici, dar nu s-a întâmplat nimic. De unde să-mi treacă prin cap că acel copil chiar își va băga degetuțul acolo?

Dumneavoastră ați spus că i-ați sesizat pe superiorii dumneavoastră că acele bloc-starturi nu sunt bune…

Da, dovadă că am cumpărat altele. Dar ca să cumperi altele, dumneavoastră credeți că astăzi fac sesizarea și mâine le cumperi? Sunt o mie de probleme, cu achiziții, cu caiet de sarcini, cu măsurători, să dai date tehnice despre ele… Nu e chiar așa simplu să fac cum vreau eu, că nu sunt de capul meu. Eu sunt un reprezentant al primăriei, care trebuie să execut niște ordine și să semnalez ce nu merge. Mai departe… Nu știu de ce în caietul de sarcini nu s-a prevăzut să fie niște bloc-starturi speciale, de ce s-a dat lucrarea la o firmă care face trepte sau scări, de ce i s-a dat acelei firme să facă bloc-starturi…”.

Poate că toate aceste aspecte pe care nu le cunoaște administratorul complexului sportiv vor fi aflate de polițiști și de procurori și poate că, în cele din urmă, cineva va plăti pentru suferința îndurată de puștiul de opt ani care visa să facă înot de performanță, iar acum zace pe un pat de spital…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “Sânge și lacrimi în Complexul Sportiv “Bega” din Timișoara. Un puști de opt ani a ajuns din bazinul de înot direct pe masa de operație!

  1. Prostia naturală din Primărie și din instituțiile de stat este de mult brand de țară.
    Îmi pare tare rău pentru micuț. Sper sa se facă bine și să aibă nervi și tărie părinții lui să ducă până la capăt acest război.

  2. Oare polițiștii si procurorii il vor interoga si pe dl. Profesor Bădescu, sub a cărui supraveghere s-a aflat copilul si care, potrivit legii, Răspunde pentru daunele provocate copilului in timpul supravegherii sale? Oare mama copilului l-a intrebat pe dl. Profesor Bădescu daca a facut instructajul copilului si daca l-a supravegheat in mod corespunzător in timpul cat se afla in bazin? Oare domnul profesor Bădescu este apt fizic sa desfășoare activitate fizica sau, momentan, se sprijină in cârje?

    1. Buna ziua, nu stiu cine sunteti si in ce calitate adresati aceste acuze domnului profesor Badescu. Ma numesc Arba Adrian si sunt fratele mai mare al copilului accidentat. Din experienta mea de inotator de performanta, de 11 ani de zile, pot spune ca aceste blocstart-uri nu erau corespunzatoare practicarii acestui sport. Spun erau deoarece acestea au fost demontate chiar in dimineata urmatoare producerii accidentului. In ceea ce priveste supravegherea copilului, antrenoarea Ildiko se afla chiar langa el. Antrenorii nu au nicio raspundere fata de accidentarile provocate de materialele inadecvate montate in bazin si de proasta administrare a acestuia. Iar pentru satisfacerea curiozitatii dumneavoastra, va informez ca domnul profesor Badescu nu vine la antrenamente in carje.

  3. Bineînțeles că, la fel ca în cazul porții de pe Calea Lugojului, Roboul nu are nici o vină. DIn fericire, în cazul ăsta pățania nu a avut un final așa tragic. Să sperăm că micul înotător o să își revină în totalitate și își va relua cît mai curînd antrenamentele într-o bază condusă de un alt director, mai puțin idiot decît șeful lui de la Primărie ! Sănătate micuțule !

  4. Stimata doamna, daca dvs nu erati acolo, va suna asistentul sau suna la ambulanta. Din moment ce copilul dvs a fost pansat, evident nh a fost lasat sa sangereze. Nu, nu trebuia sa chemti Politia, salvarea si presa. Trebuia sa va luati copilul si sa mergeti cu el la spital, asa cum ati facut si cum ar fi facut orice om normal. E cusut in zig zag deoarece asa se fac operatiile la degete, ca sa se cicatrizeze mai bine. F bine ca faceti plangere, e ceva inadmisibil si periculos.

  5. Trebuie dati in judecata!Fara mila !
    Copii trebuie sa fie in siguranta si la scoala si la spatiul de joaca si la orele de hobby!

  6. România este un ocean de prostie și incompetenta . Trebuie cerute daune foarte mari , cei vinovați trebuie să plătească , dar cum trăim în RO , orice este posibil .

  7. Nu ar mai trebui sa va duceți copiii la acest bazin, daca nu este sigur, ci sa plătiți abonament la un bazin privat, unde sunt alte condiții!
    Nu inteleg cum antrenorii care au sesizat ca sunt probleme au mai acceptat sa antreneze in astfel de condiții. Ar fi trebuit să-i informeze pe părinți , inainte de a le lua copiii, ca e o reala problema cu acele bloc-starturi si ca exista pericol de accidentare. Asa, parintii ar fi putut decide sa nu-i mai trimită pe copii acolo. Si ar mai fi trebuit sa ceara si închiderea bazinului, daca au văzut ca nu s-au rezolvat problemele pe care le-au sesizat. Asa s-ar fi putut evita accidentarea micuțului.

  8. ,,La ora 11 seara mi l-au băgat în operație, ”ar fii interesant de investigat de ce copilul a fost bagat in sala de operatie de abea la ORA 23 avand in vedere dupa cronologia evenimentelor a ajuns la urgente in jurul orei 18 -18,30?ce au facut cei de la spital timp de 5 ore ….analize?sau nu aveau chirurg de serviciu pana la ora 23?ca in presa vad ca se lauda ca l-au bagat direct in sala de operatii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *