Pe peron, cu ochii în ceață. Un tren important din Timiș ar putea fi anulat, afectând sute de timișeni

gara remetea

Sute de locuitori din zona comunei timișene Mașloc (situată la granița cu județul Arad) sunt la un pas de a rămâne în imposibilitatea de a se mai deplasa la Timișoara, dacă Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători va anula, așa cum se zvonește, trenul care-i duce către această destinație.

Reprezentanții administrației locale spun că au aflat de la angajați ai CFR despre faptul că se dorește desființarea rutei Timișoara-Radna, măsură care i-ar afecta atât pe localnicii care se au locuri de muncă în municipiul de pe Bega, cât și pe elevii care urmează cursurile unor unități educative din această urbe.

O listă lungă cu semnături

”Am aflat că din martie se închide ruta. Avem o listă cu semnături ale navetiștilor din Remetea Mică, Mașloc, Zăbrani, Pișchia și Fibiș care se deplasează cu trenul, acesta fiind o alternativă mai convenabilă decât autobuzul.

Acestora li se adaugă și elevii care merg la școlile din Timișoara. Biletul de tren costă mult mai puțin decât cel de autobuz. Sunt părinți care nu-și permit să plătească mai mult pentru deplasarea copiilor lor la Timișoara.

Va fi foarte greu pentru ei dacă se va lua această măsură, de anulare a cursei”, a precizat primarul comunei Mașloc, Ionel Lupu.

”Secția Timișoara-Radna poate să preia și circulația spre Oradea, în cazul în care s-ar închide linia peste râul Mureș, așa cum s-a mai întâmplat. În plus, către Lipova nu mai este nici un alt mijloc de transport. Deci este un traseu foarte important”, a adăugat viceprimarul Eugen Iercu. Lista celor care nu doresc desființarea rutei este lungă, cuprinzând aproape 300 de semnături ale celor care nu doresc ca trenul care-i duce la Timișoara să fie desființat: 27 din Remetea Mică, 105 de la Mașloc, 85 de la Zăbrani, 23 de la Pișchia, 27 de la Fibiș, la care se adaugă și câțiva localnici din Alioș.

CFR Călători, la masa… negocierilor

Contactați de ”Renașterea bănățeană” pe tema acestui subiect, reprezentanții companiei feroviare au confirmat faptul că se are în vedere închiderea unor rute din țară, însă doar acelea a căror menținere nu se justifică din punct de vedere economico-social.

”În perioada următoare, serviciile CFR Călători vor fi adaptate, din punct de vedere al eficienţei economice, la contextul actual în care traficul de pasageri se află pe un trend crescător, iar capacitatea de transport este în scădere.

Măsurile care se vor lua prin anulări de trenuri nu vor avea efecte asupra numărului de angajați. CFR Călători intenţionează să asigure toate rutele/trenurile pentru care cetăţenii au un interes real de transport.

În perioada următoare CFR Călători va discuta cu autorităţile şi instituţiile locale precum primării și şcoli, cât şi cu reprezentanţi din zona privată locală. Este important ca împreună să identificăm şi să luăm măsurile cele mai potrivite pentru a justifica şi din punct de vedere comercial-financiar menţinerea circulaţiei trenurilor de pasageri în zonele cu trafic redus la acest moment. Din reducerea serviciilor de transport – prin anularea unor garnituri la care traficul de pasageri este foarte mic, în medie sub 10 pasageri/tren, și a căror circulație nu se justifică financiar – vor rezulta vagoane care pot fi redistribuite în compunerea trenurilor care circulă pe rute solicitate de pasageri, ca de exemplu zone turistice și cele cu trafic crescut de navetă.

În acest context, în urma discuţiilor cu autorităţile și instituţiile locale şi în funcţie de rezultatele analizelor financiare, comerciale și de trafic aferente, serviciile CFR Călători vor fi adaptate cererii reale a pieţei.

Sunt propuse spre anulare în acest moment aproximativ doi la sută dintre garniturile feroviare prevăzute în Mersul Trenurilor.

De asemenea, alte câteva trenuri își vor reduce traseul, iar unele vor fi anulate doar în zilele fără trafic: 1 ianuarie, ziua de Paști, Rusalii, Crăciun etc. și trenurile de navetă în zilele de sâmbătă și duminică”, au precizat reprezentanții companiei naționale de transport feroviar, urmând ca, în perioada următoare, să facă publică lista detaliată a modificărilor care se vor opera în acest sens.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *