Romano-catolicii se pregătesc să celebreze Învierea Domnului

Romano-catolicii se pregătesc să celebreze Învierea Domnului

Romano-catolicii se pregătesc să celebreze Învierea Domnului.

Creştinii romano-catolici se pregătesc să sărbătorească marea sărbătoare a Paştilor.

Astăzi, pentru ei este Sâmbăta Mare, sărbătorită conform tradiţiei în mai multe biserici din Timişoara, dar și din întreg județul Timiș.

În Sâmbăta Mare, va avea loc Celebrarea Vigiliei Pascale, cuprinzând și Botezul Adulților, care va începe la ora 21, în Domul Sfântul Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara.

Celebrant principal va fi Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara.

La finalul Sfintei Liturghii, va avea loc Procesiunea de Înviere.

Mâine, la Solemnitatea Învierii Domnului – Sfintele Paști, Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál va celebra Sfânta Liturghie, care se va desfășura tot în Domul Sfântul Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, începând cu ora 11.

Pe de altă parte, Duminica Paștelui Catolic este marcată și prin discursul lui Papa Francisc în Piața Sfântul Petru, de la Vatican.

Acesta apare în fața a mii de credincioși, pentru a rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paști și pentru a-i binecuvânta pe credincioși.

Discursul lui începe cu „Urbi et Orbi”. Această expresie se traduce “Către cetate și către lume”, făcând referire la Roma.

Era folosită adesea în Imperiul Roman, atunci când se începeau diverse adresări oficiale.

Papalitatea a adoptat această formulă, fiind folosită atât pentru discursurile către Cetate, cât și către întreaga lume catolică.

În prezent, formula Urbi et Orbi este folosită pentru a deschide mesajul oficial al Papei de Paștele Catolic. Mai poate fi utilizată însă și cu alte ocazii excepționale.

În România, se practică și alte tradiții de Paștele Catolic, cum ar fi: “vânătoarea” de ouă în grădini sau prin case; stropitul fetelor nemăritate – un obicei care se practică în multe dintre satele din Ardeal; dăruirea și ciocnitul ouălor; servirea preparatelor tradiționale de Paști: pască, miel, ouă roșii.

CITEȘTE ȘI: Una dintre cele mai spectaculoase peșteri din zona Banatului se deschide în prima zi din aprilie


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *