Românii mănâncă mai puţin, mai prost şi mai scump. De ce au scăzut drastic vânzările de preparate premium din carne

Românii mănâncă mai puţin, mai prost şi mai scump. De ce au scăzut drastic vânzările de preparate premium din carne

Mâncăm mai puţin, mai prost şi mai scump! Vânzările de preparate premium, cu un conţinut ridicat de carne, precum cârnaţii, muşchiul afumat sau şunca, au scăzut drastic în ultimul an. Explicaţia e simplă: carnea de producţie internă este tot mai puţină, iar preţurile sunt tot mai mari.

Românii au consumat mai multă carne de porc şi vită în 2021, vedem o creştere de 7% la sută faţă de 2020, dar au tăiat de pe lista de cumpărături o serie de preparate premium din carne! Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2020, în 2021 s-a înregistrat o scădere de aproape 14% la consumul acestor produse, după cum arată datele de la Asociaţia Română a Cărnii.

CITEȘTE ȘI: Guvernul pregăteşte un plan naţional pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina care au venit în România

Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară: În primul rând pe fondul puterii de cumpărare a românilor. 65-70 la sută din populaţia României trăieşte la nivelul salariului minim pe economie sau maxim o sută, două sute de lei peste acest salariu. Este greu să îţi permiţi să cumperi produse alimentare cu o reţetă mai sănătoasă.  

Un lucru confirmat şi proprietarii carmangeriilor. În unele locuri vânzările au scăzut şi cu 30% în 2021 faţă de anul precedent. Trendul se resimte în continuare.

Cristina Smădu, proprietar carmangerie: Cantităţile s-au redus. Dacă până acum, să spunem, o gospodină îşi cumpăra un kilogram de carne tocată amestec, acum ne-am trezit în faţa faptului că oamenii vor o felie de porc, o felie de vită, undeva în jur de 300 şi ceva de grame tocate. Este clar că a redus la jumătate cantitatea de carne pe care o cumpăra înainte. 

Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară: Riscul este foarte mare, ca multe societăţi să se închidă, să crească numărul şomerilor. 

Vorbim oricum despre un capitol la care România suferă. Mai ales din cauza peste porcine, ţara noastră poate asigura doar circa 20-25% din carnea de porc consumată anual de populaţie. Restul este importată.

România a produs, în a doua parte a anului 2021, puţin peste 300.000 de tone de carne de porc, în scădere cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Nici la producţia de carne de vită nu am stat mai bine. Observăm o scădere de aproape 4%.

Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară: Asta pe fondul existenţei pestei porcine, neluării măsurilor la timp pentru a încerca să o stopăm. 

Iar în ceea ce priveşte vita, explicaţia e simplă. Românii au un apetit mai mic pentru acest tip de carne pentru că este mai scumpă şi nici fermele în care se cresc vite de carne nu sunt multe în ţara noastră, astfel că apelăm tot la importuri.

sursa: observator.tv


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *