Guvernul pregăteşte un plan naţional pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina care au venit în România

Atac cibernetic în România: Site-urile Guvernului și Ministerului Apărării, printre cele vizate

Guvernul pregăteşte un plan naţional pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina care au venit în România

Până acum sunt peste 80.000 care au decis să rămână, cel puţin temporar, în România şi ar urma să fie ajutaţi de autorităţi să îşi găsească, dacă vor, un loc de muncă, să aibă acces la asistenţă medicale, iar copiii – la educaţie. De această integrare se vor ocupa şase grupuri de lucru. Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va trimite la Bucureşti o echipă care să evalueze cheltuielile pe care guvernul le-a avut cu refugiaţii ucraineni şi să stabilească cum vor fi decontate cu bani europeni.

CITEȘTE ȘI: 5.500 de puieți plantați la centura forestieră a Timișoarei

Aceste grupuri vor elabora, în cel mai scurt timp, un plan de măsuri, pe termen mediu şi lung, care va permite României să intre, din luna aprilie, în faza a doua de răspuns umanitar. Aproape 80.000 de cetăţeni ucrainei au ales să rămână în România. Dintre aceştia, peste 4.000 au aplicat deja pentru azil, spunea purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru. El a precizat că primele cereri de decontare a cheltuieilor angajate de România până în acest moment au fost deja transmise la Bruxelles.

„Sunt 30,5 milioane de euro cheltuiţi deja de ţara noastră, potrivit primelor evaluări, în gestionarea fluxurilor de refugiaţi. Structurile costurilor sunt complexe, pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare şi hrană. Guvernul a decis să asigure transport gratuit pentru refugiaţii care intră în România; mulţi dintre ei aleg să iasă din ţara noastră, fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria.”

Peste 3.000 de cetăţeni ucraineni au reuşit să se angajeze cu forme legale în România, din 24 februarie, când a început războiul din Ucraina şi până în prezent. Mai exact, 3.012 contracte de muncă ale unor cetăţeni ucraineni au fost înregistrate până în prezent în sistemul Revisal, mai multe cu 346 decât pe data de 24 februarie. Cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de nouă luni dintr-un an calendaristic. Ucrainenii care intră în România primesc pliante cu informaţii privind condiţiile de angajare în România. Până acum, din cei peste 480.000 de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră, de la începutul războiului declanşat de Rusia, 80.000 au rămas la noi, 30.000 dintre aceştia sunt copii.

radioresita


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *