România stă pe o „mină de aur”, pe care nu o mai exploatează din anii 2000. O tonă se vinde cu 200.000 de euro

mina 1

România stă pe o „mină de aur”, pe care a nu o mai exploatează din anii 2000, de când autorităţile au decis închiderea preţioaselor cariere Ungurelaşu şi Cătălinu, deşi autorizaţia de exploatare este încă valabilă, iar o tonă de minereu s-ar vinde acum cu 200.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: Cod galben de inundaţii pe râuri din 13 judeţe, de duminică până luni

Surse autorizate susţin că zeci de mii de tone de grafit zac nefolosite în Baia de Fier, în timp ce o lume întreagă se bate pe această resursă unică. Din grafit se extrage grafenul, esenţial în energia verde, iar o tonă se vinde şi cu 200.000 de euro, potrivit Ştirilor Pro TV.   În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Cătălinu, şi în cariera Ungurelaşu. 40.000 de tone din acest mineral erau produse în fiecare an.   Din grafit se obţine grafenul, folosit în prezent la construcţia de panouri solare şi baterii.

O tonă se vinde şi cu 200.000 de euro.   Însă uzina de procesare a mineralului a fost închisă în anii 2000, abia acum fiind lansată o nouă licitaţie de către Salrom pentru achiziţionarea studiului de fezabilitate privind „exploatarea şi valorificarea superioară a şisturilor grafitoase de la cariera Ungurelaşu şi Cătălinu – Baia de Fier”, potrivit Economica, ofertele fiind aşteptate până miercuri 4 august.

Citeste mai mult: adev.ro/qx5c2f


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *