România și alte 9 țări din Europa de Est cer Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covid

Rafila: România a distrus până acum 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Alte 3 milioane expiră

România și alte 9 țări din Europa de Est cer Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covid.

Un grup de 10 țări est-europene, printre care și România, a adresat o petiție Comisiei Europene privind renegocierea contractelor pentru vaccinurile împotriva coronavirusului, într-o scrisoare văzută de publicația POLITICO, invocând o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului, transmite Rador.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cerințele din scrisoare.

CITEȘTE ȘI: Bacalaureat în Timiș. Peste 4.000 de absolvenți de liceu, înscriși în actuala sesiune

În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și îi este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea că actualele contracte pentru vaccinurile împotriva coronavirusului, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura dozele, le-au impus să cumpere prea multe doze, care acum nu sunt necesare.

Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aproape zece ori mai multe decât populația UE. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.

„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice ce nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Eforturile depuse de Comisie de a redefini contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de țări din Europa de Est. Țările scriu că prevederile din contractele care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie să fie modificate.

Scrisoarea menționează, de asemenea, problema livrării vaccinurilor aproape de data de expirare, lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o prevedere privind o minimă marjă de valabilitate.

Alte solicitări includ garanții privind protecția vaccinurilor împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE de Pregătire și Răspuns la Situații de Sănătate să cumpere vaccinurile neutilizate, pentru a crea un stoc comun și, de asemenea, pentru a permite donații către restul lumii, într-un mod mai coordonat.

g4media


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *