Roiul de albine până anul viitor adună miere!

targ apicol ghiroda

După două zile de târg, unul mai altfel, înțelegi că omul este croit să caute mereu o alternativă, să se ducă după ce-i este de folos și, așa, se tot caută.

Pentru propria măsură. Poate nu ați fost, încă, la un târg apicol, unde puteți afla tot ceea ce ține de viața și truda albinei.

O minune ce se topește în universul de fiecare zi. Albinăritul este o îndeletnicire din care nimeni nu pierde.

Deși ritmul îl dictează o insectă. Ghiroda ține, de nouă ani, un târg apicol. Nicolae Oprea, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, un tradiționalist incurabil, la deschidere a mărturisit cum s-a născut ideea târgului. ”Nimeni, atunci, nu ar fi crezut că o să prindă într-o asemenea măsură, la Ghiroda, această idee. De atunci au trecut, cum bine observați, nouă ani”.

Un târg fără vânzoleală, tentații și, la o adică, renunțări, n-are farmec. Pe partea dreaptă, cum intri, dai de un stand atrăgător întocmit. Un bărbat și o femeie țin rânduiala.

Este familia Tilioi V. Ovidiu, din Brezoi, județul Vâlcea. Doamna ține rânduiala cu cerința clientelei.

În vacarmul specific târgului, aflu de la domnul Ovidiu Tilioi, inginer de profesie, că dumnealui e moștenitorul unei îndeletniciri pe care și-a însușit-o, în copilărie, de la un bunic.

Are 140 de stupi. Și nu-i merge tocmai rău că, precum orice norocos, are cui lăsa stupii. Fiului.

”Venim de opt ani la Ghiroda, ne-am făcut și prieteni aici, cu care am fost în schimb de experiență în Elveția, Austria și Turcia. Avem și o mică, dar bună clientelă. Cred că suntem singurii, din tot târgul, care ne-am păstrat același loc. S-a modernizat amplasamentul, interesul este comun, eforturi fac nu doar organizatorii, ci și expozanții…”.

Târgul apicol e la cea de-a noua ediție. Administrația locală, între timp s-a mai schimbat, a preluat și dezvoltat o activitate care, iată, zice primarul Ionuț Stănușoiu, tinde să devină un brand: ” Prezența internațională, vorbim de participarea Serbiei, Croației și Ungariei, dă măsura întregului. Standurile, dincolo de produsul dintâi, mierea, cu toate derivatele, plus utilajele necesare procesării, conferințele pe teme de interes stringent, întregesc ideea continuității. Târgul crește și, prin urmare, pe viitor vom avea nevoie de un spațiu mai mare”.

E către seară… Albinarii își strâng bagajul, sunt obosiți, însă și mulțumiți de ce le-a adus acest drum. Începe spectacolul folcloric. Pentru toți și, la o adică, pentru fiecare, bucuria e întreagă. Încă un semn că adevărul izvorăște din același loc. Dar, în acest caz – Târgul internațional apicol din Ghiroda – măsura o dau tradiția și truda!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *