Robert Selefon, specialist în dresaj canin: „Atunci când îți dorești un câine trebuie să te întrebi mai întâi, sincer, dacă ești pregătit”

pag 6 3
  • Mulți dintre noi își doresc un animal de companie. Documentare la televizor sunt multe, referitoare la alegerea și creșterea acestuia. Și totuși, ce trebuie să avem în vedere atunci când vrem să cumpărăm sau adoptăm un câine?
  • Putem cumpăra de la un crescător autorizat, adică o canisă cu actele în regulă și nici într-un caz de la un înmulțitor de apartament, care e în afara legii și pe care nu vrem să îl susținem, am face o faptă rea. Putem face o faptă bună dacă adoptăm un câine, fie un pui, un adult sau chiar un senior care visează la o familie. Sunt foarte multe variante și la cei de rasă, dar și mai multe la cei ce ne așteaptă cu speranță în adăposturi, iar aceștia pot fi câteodată de rasă, dar abandonați. Este bine să te gândești ce fel de câine îți dorești, dar și ce fel de câine ți se potrivește cu stilul tău de viață sau cu personalitatea ta. Să iei în considerare talia la care va ajunge la maturitate, genul de blană, temperamentul, vârsta, dacă e femelă sau mascul. De exemplu, tipul de blană poate fi dificil de ghicit, mai ales dacă te uiți la puii tineri. Rasele care sunt considerate bune pentru persoanele cu alergii includ unii terrieri, ca de exemplu Kerry Blue Terrier sau Bichonul Frize, pudelul sau Schnauzerul de orice talie. Desigur, puteți păstra blana tăiată scurt dacă doriți. Cât despre temperament, trebuie să te gândești ce fel de temperament ai dori să aibă câinele, pentru că vă va deveni cel mai bun prieten și probabil veți petrece zilnic ore întregi cu el. Vrei un câine dulce, blând? Un câine înfricoșător pentru vreun posibil răufăcător? Un câine nobil, curajos? Un câine vesel, fericit? Desigur, probabil că ne dorim ca patrupedul nostru să fie toate aceste lucruri, dar asta nu prea este posibil. Dacă dorești să adopți și mergi la adăpost trebuie să nu uiți că vei găsi câini în poate cel mai greu moment al vieții lor, abandonați, vor fi recunoscători că îi alegi. Vei găsi câini și dintre cei care au supraviețuit pe stradă, dar nu au experimentat niciodată legătura specială cu un om al lor, îți vor încânta inima când îi ajuți, dar nu uita că nu îi poți salva pe toți, deci trebuie să alegi înțelept..
  • Ce ar trebui să știe cei care își doresc un câine, sunt lucruri la care s-ar putea să nu se aștepte atunci când iau această decizie? – Atunci când îți dorești un câine trebuie să te întrebi mai întâi, sincer, dacă ești pregătit. Câinii sunt o mare responsabilitate. Dacă te gândești la un câine pentru tine sau familia ta, trebuie să nu uiți că este o ființă, nu o jucărie și trebuie să îți pui niște întrebări. <<Am timp pentru a avea grijă de un câine?>> Câinii au nevoie de plimbare, de pieptănat și, bineînțeles, de multă atenție. Trebuie să nu uiți să îl hrănești și să îi asiguri apă. Un puiuț poate își face nevoile pe te miri unde și să nu mai vorbim despre maniere. Și aceasta enumerare ar fi doar lucruri de bază. Ai timp? <<Îmi permit un câine acum?>> Câinii au nevoie de hrană și îngrijire veterinară, deparazitarea, de exemplu, o necesită periodic. Chiar dacă ai adoptat câinele gratuit, vaccinat pe un an, deparazitat intern și extern pe o lună doar, întreținerea și asigurarea condițiilor firești de sănătate și bunăstare a animalelor costă. <<Este toată familia de acord cu câinele?>> Poate copiii îți promit că vor plimba ei câinele și vor strânge după el. Poate o vor face, dar este totodată posibil ca aceste sarcini să cadă, după o vreme, tot pe tine. El nu este doar un angajament pe, să estimăm, 15 ani. Câinele este un membru blănos al familiei care trebuie iubit. Dacă nu poți, mai bine nu îți lua.
  • Ce părere ai despre fenomenul abandonului animalelor de companie și ce se poate face în această privință?
  • Când mă întrebi despre abandon mă gândesc în principal la puii nedoriți provenind din curțile oamenilor care nu se implică nici când la noi în oraș există de ani de zile campanii gratuite de sterilizare în permanentă desfășurare.  Am scris de atâtea ori despre sterilizare încât ai crede că am obosit, dar cei ce înmulțesc cu iresponsabilitate câinii nu au obosit încă… neafectați de spiritul legii, ignorând motivele medicale, să nu mai zic despre cele morale. Abandonul însă mai ia și alte forme, părinți de blănoși care ar trebui decăzuți din drepturi, cei care iau animalele de moft, că e la modă. Mai e un caz și mai trist, câinele bătrân ce a păzit curtea o viață întreagă și nu mai poate, hai să ne scăpam cumva de el. E chiar scârbos, nu doar trist, felul în care la noi în țară nu se respectă legea de protecția animalelor, sau legea gestionării animalelor, care te obligă să-i sterilizezi. Legea există, dar dacă nu am închide ochii văzând un abuz, ci am reclama în scris, nu doar pe rețelele de socializare, ci chiar la organele îndreptățite să emită amenzi, da, atunci ar fi date mai multe sancțiuni, din păcate singura metodă eficientă de a-i atenționa pe unii cetățeni că trebuie să facă ceea ce e prevăzut legal de ani de zile deja.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *