„Revolta” îi aduce la Timișoara pe Maia Morgenstern și Ion Caramitru

revolta 1

Acum 30 de ani, la 16 decembrie 1989, la Timișoara s-a strigat „Libertate!” și „Vrem o țară liberă!”, după mulți ani de opresiuni. A fost prima scânteie care a provocat, după mai multe zile de luptă, căderea comunismului în România. La exact 30 de ani după Revoluția Română, Regal de Balet vine la Timișoara cu o reprezentație specială a primului spectacol de balet inspirat după evenimentele din 1989, numit „Revolta”. Spectacolul în două acte este semnat de coregrafii Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu, și îi are printre protagoniști pe actorii Maia Morgenstern și Ion Caramitru.

Apa caldă, căldura și curentul electric raționalizate, cartela de pâine, programul TV de 2 ore, imposibilitatea de a călători – acestea au fost câteva din realitățile României de acum 30 de ani. Pentru prima dată, trăirile și luptele interioare ale românilor au fost transpuse în pași de dans, în primul spectacol de balet neoclasic și contemporan – „Revolta”. După București, spectacolul „Revolta” ajunge la Timișoara, într-o singură reprezentație – pe 16 decembrie 1989, începând cu ora 19,30, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara. Publicul spectator va asista la o altfel de oră de istorie, care va pune față în față trecutul și prezentul României.

Spectacolul-eveniment „Revolta” va fi deschis de actorul Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor care au dus la căderea regimului comunist. El va deschide acest spectacol cu un discurs rostit în fața Camerelor Comunelor în Londra anului 1992, la inițiativa domnului Mark Fisher și alături de Günther Grass și Umberto Eco.
Semnată de tânăra coregrafă Vanda Ștefănescu, prima parte a baletului pune sub lumina reflectoarelor Revoluția Română din 1989, cu toate momentele sale tragice, dar și cu nota de optimism pentru un viitor mai bun. „Libertatea” va fi un personaj important în spectacolul „Revolta”.

Un drept al omului, spiritul Libertății va fi transmis pe scena din Timișoara de actrița Maia Morgenstern. În al doilea act – „On the roof” – cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu îi prezintă pe „bufonii” dintr-o societate aflată la 30 de ani de la căderea comunismului, printr-un spectacol ce reunește dansul, actoria, muzica, poezia, desenele și arta vizuală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *