„Pupat toți piața endependenți”, după controlul DSP Timiș la spitalul din Deta

spital deta

După scandalul izbucnit duminică, când s-a aflat despre faptul că în jur de 40 de oameni programați pentru vaccinare la Spitalul Orășenesc Deta au fost sunați de către o asistentă medicală și li s-a spus să nu mai vină la spital, pentru că nu mai sunt suficiente doze de vaccin, Direcția de Sănătate Publică Timiș a trimis luni o echipă de control.

CITEȘTE ȘI: La un spital din Timiș se invocă bunul-simț pentru a se face vaccinări ilegale

Rezultatul anchetei DSP este cuprins în următorul comunicat de presă remis marți seară: “Urmare a evenimentelor petrecute în data de 24 ianuarie 2021 la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Deta, o echipă de inspectori ai Serviciului Control în Sănătate Publică aparținand Direcției de Sănătate Publică  Timiș s-a deplasat la fața locului în vederea evaluării situației. Concluziile verificărilor coroborate cu Nota de relații solicitată  conducerii unității sanitare au relevat faptul că acestui centru i-au fost alocate, dintr-o eroare de programare, 3 fluxuri vaccinale. În aceste condiții, programările efectuate pe platforma au fost arondate unui număr de persoane corespunzător celor 3 fluxuri.

În fapt, la nivelul centrului de vaccinare Deta funcționează un singur flux, neexistând condiții și nici posibilitate de organizare suplimentară. Cu toate acestea, prin eforturile personalului medical, s-a efectuat vaccinarea la nivelul programărilor. Având în vedere faptul că absenteismul de la programare este un factor de luat în considerare, la nivelul centrului Deta, acesta se ridică la 10-15 persoane pe zi. Pe acest considerent, pentru a nu se pierde doze de vaccine, au fost întocmite liste de așteptare, vaccinându-se cu dozele rămase, persoane care se încadrează în etapa a II-a de vaccinare, având în vedere faptul că acest centru a optat și a primit aprobare pentru activitatea de vaccinare în etapa a II-a.

Citește și: Un manager de spital din Timiș acuză: “Această campanie de vaccinare este prost gândită și prost gestionată!”

În perioada 23-24 ianuarie, din informațiile pe care ni le-a furnizat spitalul, absenteismul a fost mult redus dar, luând în calcul situația anterioară, dozele de vaccin solicitate pentru acest interval au devenit insuficiente la un moment dat.

Pentru acest considerent, medicul coordonator al centrului de vaccinare a luat decizia de reprogramare în ziua imediat următoare, a unui număr de persoane, fără să le fi fost adus vreun prejudiciu efectiv.

În concluzie, unității sanitate i s-a pus în vedere o mai bună eficientizare a procesului de vaccinare, pentru a evita pe viitor astfel de situații. S-au făcut recomandări ferme cu privire la respectarea instrucțiunilor recente privind asigurarea fluxurilor de vaccinare. Totodată, menționăm faptul că Direcția de Sănătate Publică Timiș va continua verificările în teren ale centrelor de vaccinare pentru a se asigura că această acțiune se desfășoară în condiții corespunzătoare”.

UPDATE:

Suntem, așadar, pe mâini bune, dacă DSP n-a găsit nici o neregulă la spitalul din Deta și, mai mult, dacă va continua să facă verificări și la celelalte centre de vaccinare?

Nu, nu suntem pe mâini bune, ci suntem luați de proști. Senini, cei de la DSP Timiș ne spun că dozele de vaccin rămase în urma unor neprezentări ale unor persoane programate pe platformă au fost folosite pentru vaccinarea unor alți doritori neprogramați pe platformă, dar înscriși pe liste de așteptare.

Ciudat, când am discutat duminică cu medicul Miroslav Dedic, coordonatorul centrului de vaccinare de la spitalul din Deta, acesta ne-a spus că nu putea să refuze pe cei maximum zece bătrâni de peste 75 de ani, care au urcat la centrul de vaccinare, și să-i trimită acasă, pentru că nu aveau programare pe platformă, dar nu a amintit în nici un moment de vreo listă de așteptare. Mai mult, dumnealui vorbea de maximum zece oameni vaccinați fără programare, în timp ce asistenta medicală ne-a mărturisit că a sunat 40 de persoane spunându-le să nu mai vină la vaccinare. Același număr de 40 ni l-a dat și managerul unității sanitare, doctorița Codruța Bungău, deci unde este diferența între 10 și 40?!

Cine au fost cele 30 de persoane vaccinate fără bază legală, din cauza cărora au fost sunați alți oameni și rugați să nu mai bată drumul până la Deta pentru că nu mai sunt doze de vaccin? Ce anchetă a făcut echipa DSP Timiș, dacă răspunsul la această întrebare nu se regăsește în comunicatul de presă? Și ce fel de control este acesta, în care nu se lămurește discrepanța dintre varianta servită oamenilor și nouă de către asistenta medicală – cum că ar fi fost trimise la Deta mai puține doze de vaccin decât s-a comandat – și adevărul ieșit ulterior la iveală, acela că s-au vaccinat zeci de oameni neprogramați?

Și ne mai spune onor DSP Timiș că medicul coordonator al centrului de vaccinare din Deta i-a reprogramat pe cei amânați în ziua următoare, neaducându-le nici un fel de prejudiciu efectiv. Serios? Cine stabilește dacă oamenii au fost sau nu prejudiciați? Medicul coordonator? DSP Timiș? Nu cumva fiecare om care a fost sunat și căruia i s-a dat un întreg program peste cap este cel în măsură să decidă dacă a fost sau nu prejudiciat?

Iar în comunicatul de presă care anunță rezultatul controlului de la Deta apare o frântură logică de toată frumusețea. Cică există la spital o listă de așteptare cu persoane eligibile din grupa a 2-a, gata în orice moment să se prezinte la vaccinare în situația în care nu mai vin oameni dintre cei care s-au înscris pe platformă. Bun, de aici deducem că e ca la fotbal, cu înlocuiri ale titularilor cu rezerve, dar atunci cum de s-a ajuns la situația de a fi sunați 40 de oameni – culmea, titulari! – și li s-a spus să nu mai vină la Deta?! Cum de au ajuns rezervele să intre la vaccinare în locul titularilor care chiar își doreau să se imunizeze, dar au fost amânați? Nu ar fi trebuit să fie chemați de pe lista de așteptare exact atâția oameni câți n-au mai venit dintre cei programați pe platformă? Ba da! Ca să nu mai spunem că nici medicul coordonator Miroslav Dedic, nici managerul Codruța Bungău n-au suflat duminică nici un cuvânt despre acest presupus absenteism al oamenilor programați pe platformă, ba, dimpotrivă, ambii subliniau cât de mult se vaccinează la Deta.

Și, ca să înțelegem cu toții cât de bine merg lucrurile cu această campanie sublimă de vaccinare, vă mai informăm că un timișorean – cititor al ziarului nostru – a fost sunat marți dimineață de către un angajat al spitalului din Deta, care i-a comunicat că a fost reprogramat pentru ziua de vineri la vaccinare. Asistentul medical a rămas consternat când a aflat de la cititorul nostru că a fost deja vaccinat duminică, chiar în ziua fatidică, la spitalul respectiv. La Deta, debandada continuă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “„Pupat toți piața endependenți”, după controlul DSP Timiș la spitalul din Deta

  1. Vă zic eu unde s-ar putea să fie vaccinaţii şi de ce s-a pus batista pe ţambal: directoarea de la şcoala din Deta, o femeie care ar fi trebuit să iasă de ceva timp la pensie, este personificarea dezorganizării şi haosului (dar e pila unui anumit partid, ghiciţi voi care). După ce a făcut o listă de seara pe dimineaţa cu profesorii care vor să se vaccineze (bineînţeles că au rămas mulţi pe dinafară), i-a trimis la vaccinat vineri, în 22 ianuarie. Dar ei nu erau programaţi oficial. Au apărut în sistem doar după vacinare. Probabil de acolo apare diferenţa, dar cum e vorba de o directoare pnl-istă într-un oraş pnl-ist, ce să mai facă şi DSP-ul? Oricum profesorii trebuiau vaccinaţi în perioada asta, dar e vorba de lipsa crasă de organizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *