Protejata ministrului sănătății încurcă grav borcanele la Timișoara

Protejata ministrului sănătății încurcă grav borcanele la Timișoara

Serialul având-o ca personaj principal pe șefa interimară a Direcției de Sănătate Publică Timiș, Florentina Radu, continuă. După dezvăluirile privind concursul organizat ilegal și apoi anulat, fixația cu care și-a înnebunit subalternii și plasarea medicilor veterinari în control la… centrele de permanență și azilele de bătrâni, în acest episod vom face încă o demonstrație a faptului că lucrurile au scăpat total de sub control la DSP Timiș.

Intrăm direct în subiect și reluăm o informație prezentată într-un articol precedent. Astfel, vă readucem aminte că, deși prin Ordonanța de Urgență nr. 34 din 12 mai 2023 s-au înghețat angajările la stat (cu excepția posturilor unice sau a celor aprobate prin memorandum de către guvern), DSP Timiș a anunțat, pe site-ul propriu, în 22 mai a.c., organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea unor funcții publice de execuție vacante, pe perioadă nedeterminată.

Ulterior, în completarea anunțului de concurs a fost publicat un alt… anunț, cu o topică aiurită și evaziv, din care se înțelegea, totuși, că din cele șapte posturi menționate doar unul mai rămânea în picioare, și anume o funcție publică de execuție unică vacantă din cadrul Biroului buget-finanțe. O fi tras-o cineva de mânecă pe doamna directoare, altfel nu se explică lucrurile mai sus menționate…”, mai scriam în articolul publicat în data de 4 iunie.

În 24 mai îi transmisesem directoarei interimare a DSP Timiș un set de întrebări cu privire la justificarea legală a organizării acestui concurs, iar peste aproape o lună, Florentina Radu ne-a trimis și răspunsurile. Unele de noaptea minții…

Ca la Radio Erevan

Astfel, referitor la cele șapte posturi scoase la concurs în 22 mai 2023, am aflat următoarele: “Având în vedere apariția OUG nr. 34/2023, care suspendă concursurile cu excepția celor unice (n.r. – nu concursurile sunt unice, ci posturile…), DSP Timiș a analizat și comunicat către ANFP că din cele 7 funcții publice care au fost transmise la ANFP cu adresa nr. 10687/28.04.2023, 6 sunt unice, iar una din funcțiile publice din cadrul Biroului buget-finanțe nu este funcție publică unică, drept pentru care se continuă procedura de concurs pentru ocuparea celor 6 funcții publice de execuție”.

Așadar, pe site-ul instituției, ulterior publicării anunțului de concurs, a apărut precizarea conform căreia concursul continuă DOAR pentru un post unic din cadrul Biroului buget-finanțe, iar acum Florentina Radu ne servește varianta opusă: nu postul ăla e unic, ci celelalte șase!?

Dar stați, că nu e gata: în realitate, concursul a continuat pentru TOATE CELE ȘAPTE posturi! Aveți atașate, ca probe, capturi de ecran cu precizarea de pe site (publicată după 22 mai) și selecția dosarelor din data de 16 iunie, precum și cu răspunsul trimis nouă în 21 iunie. Cineva, undeva, ar trebui să tragă frâna de mână, pentru că lucrurile au luat-o complet razna în instituția care reprezintă Ministerul Sănătății în județul Timiș…

De parcă n-ar fi fost suficientă bulibășeala cu posturile unice descrisă mai sus, șefa interimară a DSP Timiș a mai scos din joben un alt răspuns de zile mari la solicitarea noastră de a ni se comunica dacă organizarea unui alt concurs de recrutare, de această dată pentru opt funcții publice vacante, anunțată pe site în 26 mai, a fost aprobată prin memorandum al guvernului, conform prevederilor art. IV, alin. 5 din OUG 34/2023.

Iată și creația Florentinei Radu: “Anunțul de concurs publicat de către ANFP și DSP Timiș în data de 26.05.2023, (n.r. – am păstrat virgula dintre subiect și predicat girată de directoarea interimară a DSPT) nu intră sub incidența prevederilor art. IV, alin. (5) din OUG nr. 34/2023 (n.r. – asta înseamnă că nu este necesară aprobarea concursului prin memorandum al guvernului, lucru posibil doar în cazul posturilor unice). Menționăm faptul că Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș a transmis prin adresa nr. 12227/17.05.2023 către Ministerul Sănătății lista posturilor vacante care nu sunt unice, în vederea includerii lor în Memorandumul privind organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor vacante / temporar vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății”.

Dacă vi se pare că n-ați înțeles nimic, să știți că nu aveți nici o vină. Pur și simplu, nu e nimic de înțeles… Cum să susții că nu intră sub incidența articolului referitor la memorandum noul concurs pe care l-ai organizat, iar în fraza imediat următoare să anunți, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, că ai trimis la București lista posturilor vacante pe care le vrei incluse în… memorandum?! Unul care nici la ora asta nu există!

Și, în definitiv, cum să organizezi concursul doar în baza faptului că ai trimis tu o listă la minister, fără să știi dacă acea listă îți va fi aprobată?! Asta deși cronologia pașilor legali este precizată clar în OUG 34: ai memorandum, organizezi concurs, nu ai, nu organizezi, simplu ca bună ziua…

Cum e turcul, și pistolul…

În data de 4 mai 2023, am trimis două întrebări pe adresa Ministerului Sănătății. Una dintre acestea era următoarea: “Care este temeiul legal în baza căruia doamna Florentina Radu ocupă funcția de director executiv INTERIMAR al Direcției de Sănătate Publică Timiș de aproape un an (a fost numită în această poziție prin ordin de ministru în luna iunie 2022), în condițiile în care, conform legislației în vigoare, interimatul nu poate depăși 6 luni?”.

Răspunsul primit după aproape o lună și jumătate, în 16 iunie, a fost unul din care am tras concluzia că Florentina Radu și Alexandru Rafila, ministrul sănătății, sunt decupați din Hora Unirii, “ca doi brazi într-o tulpină, ca doi ochi într-o lumină”.

Iată rezultatul brainstorming-ului desfășurat timp de 43 de zile în Ministerul Sănătății:

“Pentru perioadele cuprinse între 07.12.2022 – 31.12.2022 și 01.03.2023 – prezent, temeiul legal în baza căruia doamna Florentina Radu exercită cu caracter temporar funcția publică de conducere de director executiv în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Timiș este precizat în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, respectiv art. 510 alin.(1) potrivit căruia:

<Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante se dispune în condiţiile prevăzute la art. 509 de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, cu notificarea prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu 10 zile înainte de dispunerea măsurii>.

Pentru perioadele cuprinse între 07.06.2022 – 06.12.2022 și 01.01.2023 – 28.02.2023, temeiul legal, în baza căruia doamnei Florentina Radu i-au fost delegate atribuțiile specifice funcției publice de conducere de director executiv al Direcției de Sănătate Publică a județului Timiș, este dispoziția legală reglementată prin art. 437 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cu care: <Funcţionarii publici răspund, potrivit legii, de îndeplinirea atribuţiilor ce le revin din funcţia publică pe care o deţin, precum şi a atribuţiilor ce le sunt delegate>”.

În traducere, Ministerul Sănătății ne transmite că Florentinei Radu ba i-au fost delegate atribuțiile funcției de director executiv, ba a exercitat cu caracter temporar funcția respectivă, de parcă, în esență, n-ar fi vorba de unul și același lucru.

Credem, totuși, că băieții și fetele deștepte din minister s-au chinuit prea mult să elaboreze răspunsul în bătaie de joc de mai sus. La întrebarea “De ce o țineți pe Florentina Radu șefă interimară mai mult decât prevede legea?”, ei ar fi trebuit să ne transmită doar atât: pentru că putem.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

14 thoughts on “Protejata ministrului sănătății încurcă grav borcanele la Timișoara

 1. Un articol de 2 bai, acest Cipri își expune frustrarea adunata in toată “cariera” lui de jurnalist de mâna a 2 a. Încă de la început se observa obsesia lui bolnava in a denigra și arunca într-un con negativ dsp timis.
  Sugerez sa te apuci de plantat copaci, acolo frustrările tale se duc in van.

 2. Stimabile „Andronache”, mai bine îți luai pseudonimul „Dandanache”, ești ușor confuz, ca să mă exprim extrem de diplomat, nu ai înțeles nimic din articole, de unde deduc că ești slăvitor dedicat al personajului principal, cu același nivel de IQ, (aici sigur te-am pierdut)! 🤣
  Eu nu văd nici o denigrare a instituției ca atare, ci doar o expunere a enormităților și ilegalităților comise de această ciudată plantată și menținută într-o funcție de conducere cu care nu are absolut nici o treabă! Nici biata instituție și cu atât mai puțin angajații, nu au nici o vină că s-au pricopsit cu un asemenea personaj nociv din toate punctele de vedere!

 3. Concluzia articolului in cateva cuvinte: niste fraieri, medici, veterinari ce-or fi ei se inscriu la un concurs care incalca legea la modul cel mai simplu. Nu e treaba lor sa verifice daca concursul este organizat in litera legii sau nu. O institutie publica, indiferent care e ea, e obligata sa se asigure ca tot ceea ce face e in conformitate cu legea. Deja e jenant unde s-a ajuns. Pentru aceasta Florentina Radu, directoare sau ce o fi ea, nu exista legi reguli. Daca ea vrea sa faca ceva, face! Pentru ca nimeni dintre cei care ar putea sa ia atitudine nu fac nimic in aceasta directie. Nu ramane decat aplicarea psihologiei inverse pentru ca da, femeia are probleme mari…

 4. Sorina, ai dreptate, aceasta jurista care conduce o Directie Sanitara importanta din Romania, chiar face ce vrea. E sustinuta politic puternic de PSD, mai exact de catre Simonis, Sandesc, etc, desi postul conform logaritmului de dupa alegeri revenea PNL ului. Presedintele de paie a PNL, Nica, nu are nici un cuvant si nici curaj sa impuna un liberal din judetul Timis, un medic cu pregatire profesionala corespunzatoare. Deci DSP Timis s a procopsit cu aceasta doamna pana la toamna, cu toate scandalurile aferente, atat in institutie (de unde au plecat angajati cu experienta), cat si in presa.
  Totusi multumim acestui jurnalist extraordinar care scrie deja atatea articole foarte interesante, dar din pacate fara a fi luate masuri de catre autoritatile locale si centrale.
  Felicitari Domnule Ciprian Brindescu. Va rugam sa continuati acest serial, poate se v a intampla o minune ca sa scapam de aceasta directoare conflictuala.

 5. Stau și mă întreb ce Dumnezeu mai trebuie să facă acest personaj ca să fie totuși zburată?! Nu cred că este lege aferentă activității instituției pe care o „conduce” să nu o fi încălcat! De altfel, după cum se vede, madam „juristă” nici o treabă nu are cu prevederile legii, cu bunul simnț și cu atât mai puțin cu noțiunile elementare de comportament civilizat!
  Ea e miezul, nimeni nu-i ca ea, punct! Poate dacă se ajunge la bătaie prin instituție, cum a fost cazul la alte DSP-uri din țară, se trezesc și minunații care o susțin să realizeze pentru ce catastrofă își pun obrazul! La ce stare de spirit e acolo presimnt că o astfel de situație e la limită să apară!

 6. STIRE DE ULTIMA ORA : s a stabilit deja cine v a lua concursul de maine 27.06.2023, ora 10, ptr functia de inspector clasa I, grad profesional debutant in cadrul Serviciului Control in Sanatate Publica, Compartimentul Inspectia si Controlul Factorilor de risc din mediul de viata si munca. Cea care este favorita se numeste Mariana Bâzâiac, fosta colega cu actuala directoare. Toata institutia vuieste ca ea este aleasa desi mai sunt doi candidati ptr acest post.
  Aviz D.N.A., poate acum in ceasul al doisprezecelea sa se autosesizeze de trucarea acestui concurs.
  Maine se va confirma acest lucru cu siguranta. Daca nici acum nu se iau masuri impotriva acestei directoare inseamna ca e adevarat ce se spune in targ ca are verde de la partid si de la Bucurest sa faca ce doreste in institutia pe care o terorizeaza de mai bine de un an.

 7. Ai avut dreptate, concurenta despre care vorbeai a fost notat cu 90 de puncte ca sa nu mai aiba emotii la oral. De acolo mai e un pas pana sa ia concursul si sa devina functionar public cu ajutorul fostei sale colege, actuala directoare.

 8. Se pierde din vedere aspectul cel mai important!Legalitatea concursului!La stat angajarile sunt inghetate si doar exceptional cu memorandum sau post unic, se pot face.La momentul asta nu conteaza cine ce punctaj a luat sau cine este favorit/a pentru ca respectivele persoane au sustinut un examen organizat ilegal.Mai mult este vorba de inspectori ai serviciului de control DSP care, pe baza unei legitimatii, vor merge in control la agentii economici, spitale etc.Cine le va elibera legitimatiile in conditiile prezente?Care va fi legalitatea actului de control si a procesului verbal intocmit de ei?De aici incepe totul, legalitatea concursului.

 9. Fix cine trebuia, inclusiv madama de care se discuta mai sus! În câteva cuvinte: pile, nepot de șefă de serviciu, fostă colegă de facultate, și alți pilosi dar cu pregătire zero!
  Deja zâna minune a DSP-ului, intangibila, inegalabila, ce mai, unica directoare și-a făcut intrarea fastuoasă la Serviciul de Control să numere birourile libere pentru noii angajați ILEGAL și pentru a se da în stambă cât de bună și mai ales deșteaptă este ea și cum a reușit, în ciudada „piedicilor” care i s-au pus, să aducă oameni noi! Că e totul ilegal, nu mai contează, după cum se vede nici pentru alții cu atât mai puțin pentru ea!
  Halucinant ce se întâmplă! O persoană cu reale probleme psihice este lăsată în continuare în funcție! Normal dealtfel, are „realizări” remarcabile, că doar ea mai ” făcut și un spital” !
  Legea e pentru proști și fraieri! Ea are susținere politică ce mama zmeilor!

 10. andronache esti prea prost sa intelegi ca o functie de director nu poate fi ocupata mai mult de 6 luni prin delegare. Pentru o perioada mai mare trebuie organizat si sustinut un concurs. Doar tu si Robu puteti igonora orice lege din aceasta tara! Vopsitul a mentinut ca director la politia locala pensionarul ex-militian Cojan timp de 3 ani in dispret fata de orice lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *