Proiect legislativ controversat: Parlamentul vrea să reînființeze „poliția concediilor medicale”
Controlul făcut de angajatori și casele de sănătate acasă la angajați, a fost una dintre măsurile cele mai nepopulare și controversate, din ultimul deceniu.
Înființată în anul 2010 și eliminată în 2015, măsura prevedea , prin OUG 36/2010, ca angajatorii și reprezentați ai CJAS să îi poată verifica pe românii aflați în concediu de boală, dacă stau acasă sau nu.
O măsură eliminată în 2015 ar putea reveni în peisajul legislativ: e vorba de controalele efectuate la angajații în concediu medical pentru a verifica dacă sunt la adresa de domiciliu sau cea declarată, pe propria răspundere, pentru prezența pe timpul concediului medical. Controalele ar urma să fie făcute de angajator, cei de la casa de sănătate, eventual, însoțiți de un organ de poliție. Motivul pentru care măsura ar putea fi reintrodusă e același ca ultima dată.
Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a fost înregistrată recent la Senat și ar trebui dezbătută și supusă la vot în fiecare dintre Camerele Parlamentului.
Inițiatorii doresc reintroducerea obligației ca angajații să fie prezenți la domiciliu sau la adresa indicată, pe perioada cât sunt în concediu medical, riscând altfel să rămână fără indemnizațiile de concediu medical (aceeași sancțiune și pentru cei care refuză controlul): „În termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă, asigurații au obligația de a înștiința, inclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță, entitatea care organizează controlul (…) privind apariția stării de incapacitate temporară de muncă și de a completa și transmite o declarație pe propria răspundere conform modelului”.
Verificarea angajaților în medical ar urma să fie făcută de angajator, de casa de asigurări de sănătate sau agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă, după caz. Iar, la cererea acestor entități, prezența poliției poate fi asigurată. Desigur, controlul nu afectează inviolabilitatea domiciliului, spun parlamentarii.
Măsura nu este nouă: Legea nr. 183/2015 a eliminat verificările la domiciliul salariaților aflați în concediu medical. Vechea reglementare, care s-a aplicat până în 2015, stabilea același lucru – angajații care nu sunt găsiți acasă, deși sunt, teoretic, în concediu medical, pierd indemnizația de concediu medical și stau acasă pe banii propriii. Atunci, parlamentarii au eliminat poliția concediilor medicale tocmai pentru că au considerat-o o măsură excesivă și dovedită inutilă.
Posibilitatea verificării la domiciliu a fost introdusă în aprilie 2010, prin OUG nr. 36/2010. La acel moment, Executivul constatase o creștere a numărului de concedii medicale acordate, fapt ce contribuia la „diminuarea semnificativă și continuă a bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, așa cum se preciza în expunerea de motive a actului normativ.
Care e motivarea parlamentarilor care propun reintroducerea măsurii acum? „Întărirea disciplinei financiare la nivelul Fondului (…) în scopul unei mai eficiente utilizări a resurselor. Astfel, mecanismul de control a concediilor medicale va înlătura și orice suspiciuni cu privire la faptul că unii asigurați ar putea să abuzeze de drepturile conferite de lege”.
CITEŞTE ŞI: Facturi surpriză de la Iepuraș, de Paști. Primăria trebuie să plătească încă 131 de milioane de lei pentru Colterm
Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Aceasta trebuie adoptată în Parlament, promulgată prin decret de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.