Crește prețul asigurării pentru locuințe! Chiar dacă tarifele RCA au fost, deocamdată, plafonate, se majorează valoarea polițelor de asigurare pentru case

Crește prețul asigurării pentru locuințe! Chiar dacă tarifele RCA au fost, deocamdată, plafonate, se majorează valoarea polițelor de asigurare pentru case

Crește prețul asigurării pentru locuințe! Chiar dacă tarifele RCA au fost, deocamdată, plafonate, se majorează valoarea polițelor de asigurare pentru case

Un proiect ce prevede modificări importante la asigurarea obligatorie a locuinței (polița PAD) a primit miercuri, 12 aprilie, votul decisiv din Parlament, cel al deputaților. O primă schimbare ar fi creșterea primei de asigurare la 130 de lei. Totodată, clădirile cu bulină roșie vor putea fi asigurate facultativ, iar asigurarea va putea fi făcută și pe mai mulți ani, informează avocatnet.ro.

În momentul de față, sumele asigurate, dar și prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei polițe PAD sunt exprimate în euro. Acest lucru se va schimba în curând, sumele urmând să fie exprimate în lei, potrivit unui proiect legislativ ce a trecut azi de Parlament și care merge acum la promulgare. În plus, prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă se va mări de la 20 de euro (aproximativ 100 de lei), cât e în prezent, la 130 de lei.

Pe de altă parte, pentru asigurarea locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic (întâlnite, de cele mai multe ori, în mediul rural), primele rămân cam la același nivel. Mai exact, ele vor fi 50 de lei, față de 10 euro (aproximativ 50 de lei), cât sunt acum.

De asemenea, sumele asigurate vor fi exprimate tot în lei, nu în euro, ca acum – 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, față de 20.000 de euro (tot în funcție de materialele din care este făcută locuința).

Apoi, pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, propunerea legislativă prevede că va putea fi încheiată o asigurare facultativă. În mod obișnuit, asigurarea facultativă se poate încheia acum numai dacă există deja o asigurare obligatorie, însă clădirile cu risc seismic mare nu pot fi acoperite de polița PAD înainte de a fi consolidate.

Asigurarea obligatorie ar urma să poată fi emisă și pentru perioade mai lungi de un an, în condițiile stabilite între asigurător și asigurat, dar numai în multiplu de 12 luni. Din moment ce nu este trecut un termen maxim, rezultă că locuințele ar putea fi asigurate și pe cinci sau zece ani, de exemplu, cu plata anuală a primei de asigurare. Pentru a stimula punerea în aplicare a sancțiunilor, amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului.

CITEŞTE ŞI: Primăria Timișoara construiește, pe hârtie, Podul Minciunilor

De fapt, prin amendamente aduse proiectului la Camera Deputaților, amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței, eliminate anterior la Senat, au fost reintroduse. Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.

Tot prin votul de la Camera Deputaților, au fost eliminate furtunile de pe lista dezastrelor naturale acoperite de polița PAD, așa cum stabiliseră, în primă fază, senatorii. Aceasta nu este prima încercare parlamentară de a trece furtunile pe lista dezastrelor acoperite de asigurarea obligatorie. Un alt proiect de lege înregistrat la Senat în 2017 cu acest scop încă se află în dezbatere la Camera Deputaților.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *