Facturi surpriză de la Iepuraș, de Paști. Primăria trebuie să plătească încă 131 de milioane de lei pentru Colterm

Se caută manageri pentru noile societăți-jucărie de termoficare. Primăria pune din nou carul înaintea boilor

Facturi surpriză de la Iepuraș, de Paști. Primăria trebuie să plătească încă 131 de milioane de lei pentru Colterm.

În cursul zilei de ieri, 12 aprilie, Colterm SA în insolvență a notificat Primăria Timișoara, referitor la faptul că a primit avizul ANRE pe Bilanțul tehnologic. Suma avizată la care se ridică pierderile tehnologice induse pe anul 2022, adică agentul termic care se scurge în pământ prin conductele învechite și avariate ale municipiului , se ridică la 92 milioane de lei + TVA, mai exact un total de aproximativ 110 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI: Bijuterii în valoare de 11.000 de lei, recuperate de polițiști: o persoană a fost reținută

Tot ieri, Colterm a transmis Primăriei factura fiscală aferentă subvenției pe luna martie 2023, în valoare de 21 milioane de lei.

În această situație, edilii Timișoarei trebuie să convoace de urgență o ședință extraordinară de plen a Consiliului Local, aprobarea Bilanțului tehnologic avizat de ANRE și totodată pentru aprobarea a cel puțin a unei plăți parțiale, reprezentând pierderile tehnologice induse.

Cât despre ultimele întâlniri, referitoare la acordarea unui ajutor financiar pentru achiziționarea “certificatelor verzi”, acestea au avut efect zero. Motivul este deja cunoscut: refuzul categoric al primăriei de a contribui la cumpărarea certificatelor verzi și evitarea unei iminente amenzi din partea Administrației Fondului de Mediu.

Astfel se confirmă ceea ce Renașterea bănățeană a mai relatat și anume că s-a ajuns în situația în care  datoriile municipiului sunt mult mai mari decât contravaloarea Certificatelor de CO2, pe care Colterm este obligată sa le achiziționeze până la sfârșitul acestei luni.

“Realizați ridicolul situației? Useriștii au respins degeaba de două ori proiectul care a vizat plata către Colterm a 100 de milioane de lei în plenurile din 23 martie și 3 aprilie 2023.

Iată că, în doar câteva zile, s-a întâmplat fix ce le-am spus… a fost emisă factura de 21 milioane de lei reprezentând subvenția pe luna martie și le-a mai căzut pe cap și Bilanțul Tehnologic de 110 milioane lei, deci trebuie convocat din nou plen.

Din cei peste 130 milioane de lei pe care îi datorează, reprezentând doar subvenția pe martie și contravaloarea pierderilor tehnologice, municipiul trebuie să achite urgent subvenția plus parte din pierderile tehnologice, în funcție de ce sumă a reușit sa strângă Colterm in vederea achiziționării Certificatelor de CO2”, a anunțat în seara de miercuri, 12 aprilie, consilierul local Roxana Iliescu.

Vă reamintim că  în situația financiară din acest moment, Colterm trebuie să achiționeze 227 de mii de certificate verzi, a căror valoare este de 90 de euro/certificat.

Dacă certificatele nu vor fi cumpărate până la data de 30 aprilie, Primăria pune societatea în pericolul de a încasa o nouă amendă de milioane de euro.

La aceste sume se adaugă datorii din ultimii doi ani. În 2021, societatea Colterm a fost amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificate EUA, în valoare de 9 milioane de euro.

Până la 30 aprilie 2022, ar fi fost nevoie să fie cumpărate certificate verzi în valoare de 11,2 milioane de euro, ceea ce nu s-a întâmplat, iar amenda este de 14,5 milioane de euro.

Primăria Timișoara trebuie să găsească foarte rapid o sursă de finanțare, cel mai probabil un credit, până la sfârșitul lunii aprilie 2023. Banii sunt necesari pentru ca societatea Colterm să cumpere certificatele de poluare aferente anului 2022.

În cazul în care nu vor fi achiziționate, compania de termoficare riscă sa primească cea de-a treia amendă din partea Administrației Fondului de Mediu, ceea ce ar însemna și intrarea în faliment.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *