Primarul Fritz propune organigrame nule, în lipsa unei comisii paritare

Primarul Fritz propune organigrame nule, în lipsa unei comisii paritare

Primarul Fritz propune organigrame nule, în lipsa unei comisii paritare.

Aflată la a patra tentativă de promovare a unei noi organigrame, conducerea Primăriei Timișoara refuză să constituie o comisie paritară, conform legii. În urmă cu patru zile, executivul primăriei propunea Consiliului Local Timișoara un proiect de modificare a organigramei și unul de modificare a aparatului de specialitate al primarului. Doar că, pentru ca viitoarele hotărâri ale Consiliului Local să fie legale, ar avea nevoie de avizul unei comisii paritare. Comisie pe care primarul Fritz amână, ilegal și nejustificat, să o constituie, de mai bine de 14 luni.

Jocul de-a comisia: primarul nu știe sau doar se preface?

Pe 22 mai 2023, primarul Dominic Fritz anunța că, obligată de instanță, Primăria Timișoara își va modifica organigrama și va înființa o nouă direcție, în care să îi reîncadreze pe fostul director Culiță Chiș și pe alți câțiva foști angajați care au sentințe definitive, prin care și-au recâștigat locul de muncă din primăriei. Schimbări ar trebui să aibă loc și în structura aparatului de specialitate al primarului.( Obligată de instanță, Primăria Timișoara modifică organigrama (renasterea.ro)).

CITEȘTE ȘI: Profesorii timișeni au protestat în stradă pentru salarii decente și respect. Video

Vineri, 26 mai 2023, Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Timişoara a depus o solicitare scrisă, adresată direct lui Dominic Fritz, prin care îi solicită explicații vizavi de expirarea termenului legal la care trebuie constituită comisia paritară a primăriei. Comisia paritară este un organism în care sunt reprezentați și angajații, prin sindicat, și care își dă avizul asupra propunerilor ce privesc modificările organigramei sau a structurilor de personal din instituție.

“Având în vedere că au trecut mai bine de 14 luni de la apariția HG nr. 302/2022 pentru aprobarea normelor privind modul de constituire, organizare și funcționare a comisiilor paritare, componența, atribuțiile și procedura de lucru ale acestora, precum și a normelor privind încheierea și monitorizarea aplicării acordurilor colective (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 225/07.03.2022), iar la Primăria Municipiului Timișoara încă nu a fost constituită comisia paritară deși subscrisul sindicat a solicitat aceasta prin cele două adrese menționate mai sus…

Prin prezenta, vă solicităm să dispuneți de urgență constituirea comisiei paritare pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timișora și să includeți în componența acesteia persoanele desemnate de subscrisul sindicat”, se arată în solicitarea transmisă de către Tiberiu Negrei, președintele sindicatului, către primarul Dominic Fritz.

14 luni de sfidare a legii

Trebuie spus că sindicatul a mai notificat primăria asupra acestui aspect prin două adrese, una din 28 aprilie 2022 și alta din data de 20 octombrie 2022. Ambele s-au lovit de un zid de tăcere din partea administrației, care nu a dat niciun răspuns, dar, mai grav, a încălcat termenul legal de constituire a comisiei paritare.

Legea e clară. Potrivit art. 31 alin. (1) din HG nr. 302/2022, “în termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a dispozițiilor art. 3-12, autoritățile și instituțiile publice au obligația de a constitui comisiile paritare, în condițiile prezentei hotarâri”. Adică, primarul refuză să pună în aplicare o hotărâre de guvern, la mai bine de un an de când aceasta a intrat în vigoare și produce efecte juridice.

Propunerea de desemnare a celor 4 membri, din care 3 membri titulari și 1 membru supleant, care să facă parte din Comisia Paritară ce se va constitui la Primăria Municipiului Timișoara a fost transmisă prin adresele din 2022, propunere pe care sindicatul o menține în continuare, respectiv: Toc Mirela Adriana – membru titular; Ioniceanu Viorica – membru titular; Chiș Culiță – membru titular; Ciana Vasile Florin Alexandru – membru supleant”, afirmă liderul sindical Tiberiu Negrei.

“Vă rugăm să ne comunicați în scris motivul pentru care refuzați să emiteți dispoziția privind constituirea comisiei paritare pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timișoara”, se arată în această ultimă adresă a sindicatului, depusă la primărie pe 26 mai 2023.

Rămâne de văzut cum vor reacționa consilierii locali, în fața proiectelor propuse de primar, în lipsa dispoziției de constituire a comisiei paritare și, implicit, în lipsa consultării acesteia. Fiind vorba de o încălcare a unei hotărâri de guvern de către o autoritate locală, Sindicatul Angajaților din PMT se va adresa Instituției Prefectului, pentru a se pronunța asupra legalității sau ilegalității acestei situații.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *