Primarii au protestat împotriva Prefecturii Timiș, din cauză că aceasta a contestat în instanță repartizarea banilor de către CJ Timiș

Primarii au protestat împotriva Prefecturii Timiș, din cauză că aceasta a contestat în instanță repartizarea banilor de către CJ Timiș

Primarii au protestat împotriva Prefecturii Timiș, din cauză că aceasta a contestat în instanță repartizarea banilor de către CJ Timiș

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, alături de zece primari de orașe și comune s-au adunat miercuri, 21 februarie 2024, la Palatul Administrativ pentru a atrage atenția că decizia prefectului de Timiș de a contesta în instanță alocarea de bani făcută de consiliul județean, blochează activitatea primăriilor dar și pe cea a administrației județene.

Primarii au depus petiții la registratura prefecturii, președintele CJ Timiș a atras atenția că se va bloca luni de zile finanțarea activității în localități și la nivel de județ, din cauza termenelor lungi din instanțe. În schimb, prefectul Mihai Ritivoiu a refuzat să comenteze gestul primarilor, invocând că mai întâi trebuie să analizeze conținutul petițiilor.

Runda I, 1 februarie

Motivul nemulțumirii edililor timișeni îl reprezintă cele două hotărâri ale CJT prin care administrația județeană a repartizat sume către primării. Mai exact, pe 29 ianuarie, Prefectura Timiș a atacat hotărârile Consiliului Județean Timiș nr. 23 și nr. 24 din 23 ianuarie privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean și a celor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

Pe 1 februarie, 24 de primari liberali, conduși de către Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare și secretar general al PNL Timiș, au mers în audiență la Mihai Ritivoiu, prefectul PSD al județului. Primarii au fost însoțiți de către Alexandru Proteasa, vicepreședintele liberal al Consiliului Județean Timiș.

Prefectul le-a spus atunci că singura soluție ca impasul să fie depășit este abrogarea celor două hotărâri și reluarea votului în plenul CJ Timiș, cerând o absurditate, anume că va fi de acord cu cele două hotărâri, doar dacă ele vor fi votate în unanimitate și de către consilierii județeni ai USR și PSD.

Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, a susținut atunci că distribuirea banilor către primăriile din județ nu s-a făcut în baza unor criterii obiective și că ar fi fost favorizați primarii PNL.

În replică, președintele CJ Timiș, Alin Nica, i-a răspuns, tot pe 1 februarie că aproape 40 milioane de lei urmau să ajungă către primăriile din județ, iar 27 milioane de lei către drumuri.

Alocările au fost votate în plenul CJ Timiș și au obținut majoritatea voturilor consilierilor, însă grupul PSD s-a arătat nemulțumit de împărțirea banilor și a atacat HCJ-urile.

„Am avut și anul trecut această situație. Au fost și primari PNL care au fost nemulțumiți. Nu știu de ce prefectul și PSD joacă un joc politic, blocând administrația județului.

Nu există temei legal pentru decizia prefectului, este pură răzbunare politică. Hotărârile nu încalcă niciun articol de lege. Din păcate, cel mai probabil, acești bani se vor pierde deoarece procedura e greoaie și dacă depășește un an, fondurile avute în discuție ajung la bugetul de stat.

Prefectura a comunicat niște grafice privind alocările de fonduri, pe partide politice, fapt profund greșit. În mod normal, prefectul nu ar trebui să facă politică, dar nu a rezistat comenzii venite pe linie de partid, de la PSD” a spus, la acel moment, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Din cauza acestui blocaj creat de către prefectură, bugetele locale ale primăriilor timișene urmează să fie votate de consiliile locale fără sumele alocate de Consiliul Județean Timiș.

Runda II, petiții către Prefectură

Miercuri, 21 februarie 2024, mai mulți primari liberali din Timiș, precum și edili care se pregătesc să candideze pe listele PNL la alegerile localele de anul acesta au depus petiții la Registratura Instituției Prefectului. Ei încearcă să îl convingă pe prefectul Mihai Ritivoiu să renunțe la contestația depusă în instanță cu privire la hotărârile prin care administrația județeană a repartizat bani primăriilor.

petitii prefectura

La Registratura Prefecturii Timiș au fost depuse 37 de petiții de revocare a demersului prefectului. În paralel, primarii contestatari au transmis că vor face cereri de intervenție și în procesul deschis de către prefectul Ritivoiu.
„Ceea ce a făcut prefectului este un abuz și o blocare fără temei legal a activității întregii administrații publice locale din județul nostru. Sunt primării, dintre cele 99, care se bazează pe sumele alocate de la Consiliul Județean Timiș.

S-a spus că nu au fost criterii de repartizare a acestor sume. Legea bugetului de stat nu prevede niciun astfel de criteriu. Mi s-a părut hilar că îmi solicită să revoc acele două hotărâri și să vin cu altă hotărâre. Oricare ar fi ea, dar dacă este votată de consilierii județeni PSD și USR, atunci este legală și el nu mai contestă în instanță.

Arată clar substratul politic din spatele acestei decizii. Nu pot să nu reclam public această coalizare împotriva legii a celor de la USR și PSD, în frunte cu domnul prefect și cu domnul deputat Simonis (n.r. – Alfred). Pentru că știm cu toții că în spatele acestui demers se regăsește domnul deputat Simonis, evident interesat de destabilizarea lucrurilor în județul nostru, în vederea unei posibile candidaturi la președinția Consiliului Județean Timiș”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

El a mai spus că pe lângă primăriile afectate de blocarea hotărârilor, și administrația județeană suferă. Astfel, 11 milioane de lei din sumele alocate pentru drumuri județene și comunale, destinați reparațiilor, au fost blocați de acțiunea prefectului.

„Rușine, domnule prefect! Rușine, domnule Simonis! Pentru că, din punct de vedere politic, alegi să blochezi 99 de primării și un consiliu județean doar pentru interesele mărunte ale unor membri PSD”, a mai adăugat Nica.
Inițial, prefectul Mihai Ritivoiu a refuzat să dacă vreun comentariu, spunând doar că nu se pronunță până nu analizează petițiile.

Totuși, pentru portalul tion.ro, Ritivoiu a declarat că „nu voi renunța. Să vedem, poate vin cu elemente noi în petiție, care să genereze această renunțare, dar trebuie să citesc.

Noi am atacat acțiunea Consiliului Județean Timiș, petițiile de la primării nu sunt parte în acest proces. Acțiunea prefectului încearcă doar să stabilească legalitatea, acțiune care a mai fost făcută în țară și a avut câștig în instanță. Deci nu este un act de capriciu care să blocheze funcționarea administrației publice. Încă nu s-a stabilit niciun termen”.

Prefectura Timiș nu știe câte localități are județul

Cu ocazia primei busculade, reprezentanții prefecturii și-au dat măsura valorii în materie de cunoștințe administrative.

“În urma controlului de legalitate exercitat în temeiul art. 252 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Serviciul Juridic a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate în ceea ce privește realizarea repartizării sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2024 și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024”, a transmis atunci Prefectura Timiș.

Situația a devenit tragi-comică atunci când prefectura a transmis niște grafice ale situației.

La prima variantă, în condițiile în care județul Timiș are 99 de primării, pe prezentările colorate ale Prefecturii Timiș, apar nu mai puțin de 103. Ceea ce dovedește că informațiile care ajung la prefectul de Timiș sunt fie eronate, fie interpretarea este greșită în mod intenționat. Ulterior, prefectura a revenit cu alt grafic.

CITEȘTE ȘI: Calendarul evaluărilor naționale din acest an la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

Contrar afirmației conform căreia în urma „controlului de legalitate exercitat în temeiul art. 252 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Serviciul Juridic a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate”, comunicat semnat de prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, și acesta era incorect și dezinforma.

Pe graficul 2.0, PSD figura cu 38 de primari, deși în realitate are 37, iar PMP apărea cu 3 primari, în ciuda faptului că de fapt are 4 conducători de UAT-uri.

Atât s-a putut!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *