Primăria schimbă regulile în timpul jocului, pentru artiștii stradali din Timișoara

Primăria schimbă regulile în timpul jocului, pentru artiștii stradali din Timișoara

Primăria schimbă regulile în timpul jocului, pentru artiștii stradali din Timișoara

Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură, a pregătit “Regulamentul de desfășurare a activităților cultural-stradale, pentru categoriile de solicitanți care includ: muzicieni, actori, dansatori, artiști din sfera artelor vizuale și nu numai”.

Interesant este că propunerea de regulament, cu toate schimbările și restricțiile pe care le implică, vine exact la mijlocului anului 2023, când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, adică un loc în care, teoretic, și arta stradală spontană ar trebui să își găsească locul.

Reprezentanții administrației flatează, în primă fază, declarând că “ aceștia (artiștii – n.r.) pot participa activ la crearea unei atmosfere vibrante în Timișoara și la dezvoltarea culturală a orașului prin mini-piese de teatru, scenete, recitaluri, dans, iluzionism, acrobații sau pictură”.

Apoi apar elementele de “noutate” care, sub pretextul reglementării acestui gen de activități, restrânge dreptul actului artistic sau de divertisment spontan, pe străzile Timișoarei. Evident preventiv, pentru ca nu cumva vreo minte creativă de artist independent ori grup artistic să apară cu vreun manifest care să ridiculizeze, fie chiar metaforic sau pamfletar, să zicem…actuala administrație sau orice derapaj al politicienilor sau al diverselor instituții.

Poliția culturală în acțiune

Așadar, Primăria Timișoara dixit…”Avizele de funcționare puse la dispoziție pentru artiștii stradali sunt anuale sau ocazionale. Avizele anuale sunt eliberate în lunile ianuarie și iunie și trebuie solicitate până atunci, iar cele ocazionale pot fi cerute în orice lună a anului și se eliberează pentru maximum 30 de zile. Artiștii stradali trebuie să aibă minimum 16 ani și pot activa singuri sau în grupuri de până la 5 persoane.

Aceștia vor putea să își desfășoare activitatea de luni pană vineri, de la 16:00 – 22:00, iar în weekend-uri, în intervalele orare 10:00-12:00 și 17:00-22:00. Între octombrie și aprilie, orarul permis de luni până vineri este redus la intervalul 16:00-20:00.

De menționat că obținerea unui aviz de funcționare nu este cu titlu definitiv și că acesta poate fi retras, în urma a două avertismente date de Poliția Locală, în timpul unui an calendaristic. Pentru evitarea acestor situații, artiștii sunt rugați să respecte prevederile regulamentului, inclusiv cele referitoare la păstrarea distanței corespunzătoare față de alți artiști stradali, precum și de școli, biserici, spitale sau alte clădiri de interes public și să schimbe locația conform programării stabilite. Amplificarea este permisă pentru voce, cu condiția să nu depășească valoarea admisă a zgomotului în spații publice.”

…și alte reguli pe stilul Coreea de Nord

Degeaba vorbim despre artă stradală, pentru că aceeași primărie îngrădește și geografic zonele din oraș, unde artiștii de ocazie se pot desfășura. Astfel, zonele autorizate pentru aceste activități sunt următoarele: Piața Victoriei, Parcare Modex, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sf. Gheorghe, platoul din fața Parcului Central, Str. Mărășești, Parcul Botanic, Parcul Poporului, Platoul din fața Complexului Bega, Str. Jules Verne – Șc. Gen. Nr.14, Parcul Frații Constantin, Str. Garofiței, Str. Petofi Sandor, Platou Sinaia, Piața Traian, Piața Țarcului, Piața Romanilor, Parcul Alpinet, Str. I.I. de la Brad, Str. Veronica Micle, Str. Al Russo, Str. Tabor, Calea Bogdăneștilor, Str. Herculane și Str. Ismail.

Evident, că egalitatea de șansă în exprimare este și ea obstrucționată, prin verificarea atentă, cu o subtilă nunață de cenzură și control. Artiștii care aplică pentru avizare trebuie să prezinte un portofoliu, pentru a se ști exact natura și caracterul operei artistice și eventualele tente de satiră sau ironie. În plus, prin obligativitatea prezentării unui portofoliu, șansele artiști novici sau tineri independenți, care ar dori să facă o primă manifestare dar, logic, nu au un portofoliu încă, sunt egale cu zero.

“În vederea obținerii avizului de autorizare, artiștii stradali interesați sunt rugați să pregătească un portofoliu, un repertoriu specific sau un moment teatral sau coregrafic. Aceștia trebuie să le susțină în fața unei comisii de specialitate a Casei de Cultură”, se mai menționează în comunicatul Primăriei Timișoara.

Singura șansă de a schimba, pe cât posibil, regulile discreționare și a păstra spiritul liber al artei stradale, este faptul că regulamentul se află momentan în consultare publică pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare și este disponibil aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=291B7000408E0D56C22589B20044125F. Proiectul este în consultare publică, dar nu se știe exact de când, el fiind întocmit pe data de 9 mai 2023, dar comunicat public de abia miercuri, 17 mai 2023.

Așa că această consultare publică este unica ocazie pe care atât artiștii, mediul cultural și cel academic, dar și cetățenii de rând o au pentru a sugera, cu succes sau fără, relaxarea regulilor impuse prin acest nou regulament cât și clarificări vizavi de componența nominală a comisiei de specialitate care dă avizul.

CITEȘTE ȘI: Florin Piersic a petrecut o seară de suflet cu prietenii din Timişoara

Ceea ce a fost omis dar este imperios necesar e comunicarea publică a competențelor profesionale și a probității morale ale membrilor misterioasei comisii a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, instituție care a mai înregistrat derapaje în relația cu artiști sau grupuri culturale dar și cu reprezentanți ai mass media, de când la conducerea instituției se află doamna Camelia Fetița.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *