Primăria neagă informația transmisă de Ministerul Educației cu privire la faptul că o școală din Timișoara se află în clasa de risc seismic I

Lista clădirilor școlilor și grădinițelor din Timiș încadrate în clase de risc seismic, din baza de date a inspectoratului școlar

Primăria neagă informația transmisă de Ministerul Educației cu privire la faptul că o școală din Timișoara se află în clasa de risc seismic I

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, în septembrie 2022, în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), figurau 118 de unități de învățământ ca fiind încadrate în clasa de risc seismic I.

Reprezentanții ministerului au precizat că datele au fost introduse de la nivelul fiecărei unități de învățământ și că în centralizarea respectivă figurau clădiri care, în prezent, sunt fie în reabilitare, fie în conservare, nefiind folosite pentru activități didactice.

În urma reactualizării datelor de către conducerile unităților de învățământ, a reieșit că numărul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic I este de 39, nu de 118, dintre care 21 sunt în uz (15 au destinația săli de clasă/laboratoare, iar șase sunt clădiri cu alte destinații).

Școala Gimnazială Nr. 1 din Timișoara se află printre ele, dar reprezentanții primăriei infirmă informația.

” La Școala Generală nr. 1 un expert atestat a făcut chiar anul trecut, la cererea Primăriei Timișoara, o expertiză de rezistență, din care a rezultat că școala nu se află în grad 1 de risc seismic, ci în gradul 2, intervențiile care trebuie făcute la rezistență fiind minimale.

Primăria Timișoara a cerut această expertiză tocmai pentru că această școală va fi reabilitată total cu ajutorul fondurilor din PNRR și transformată în școală verde. Suma pe care o vom investi în această unitate de învățământ se ridică la peste 12 milioane de lei (fără TVA).

O fabrică de tractoare ar urma să se construiască în vestul țării. Investiția de 400 de milioane de euro ar aduce 600 de locuri de muncă

Expertiza semnată de inginerul de rezistență contractat de Primăria Timișoara a stat mai apoi la elaborarea HCL 476 din 30.09.2022, unde e specificat foarte clar că atât corpul C1, cât și corpul C2 sunt încadrate în clasa seismică Rs II, necesitând aplicarea soluției minimale de consolidare.

Vom contacta și Ministerul Educației pentru corectarea situației pe care a primit-o”, a transmis Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Timișoara.

Ministerul Educației a cerut conducerilor inspectoratelor școlare ca, împreună cu autoritățile locale, să identifice soluții pentru relocarea preșcolarilor/elevilor care învață în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I și care sunt în uz.

Potrivit ministerului, școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, conform expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *