Prima zi de școală cu mască, la Timișoara

elev masca

Anul școlar a debutat, ieri, într-un mod cu totul aparte pentru preșcolarii și elevii din România, nu doar prin prisma contextului în care ne aflăm, cu respectarea măsurilor suplimentare de protecție, ci și pentru că organizarea în prima zi de școală a fost diferită de la o unitate de învățământ la alta.

CITEȘTE ȘI: Alba-neagra cu locurile din creșele Timișoarei. În raportul primarului apar 447 de locuri, dar, pe Facebook, Robu se laudă cu “circa 700”

La Școala Gimnazială Moșnița Nouă, spre exemplu, unitate cu personalitate juridică ce are în structura ei încă trei unități de învățământ (grădinițe și școli gimnaziale), la Moșnița Veche, Urseni și Albina, nu a mai avut loc festivitatea de deschidere a anului școlar, o măsură adoptată de majoritatea școlilor din Timiș. Totuși, pentru ca această zi să nu rămână în memoria copiilor drept una banală sau chiar tristă, directoarea instituției, Marinela Laki, a trecut pe la fiecare clasă pentru a le adresa tuturor elevilor câteva cuvinte de bun-venit. Unitățile de învățământ de pe raza comunei Moșnița Nouă vor funcționa, potrivit reprezentanților unității, după un scenariu hibrid (prin rotație, după fiecare săptămână), însă ieri, toți elevii au fost invitați la școală – jumătate dimineață, jumătate după-amiază, pentru a se întâlni cu învățătorii și diriginții lor.

O situație similară a fost și la Liceul ”Grigore Moisil” din Timișoara, unde, în primele două ore a avut loc întâlnirea cadrelor didactice cu jumătate dintre elevi, iar după ce întreaga unitate a fost dezinfectată și aerisită, a sosit și cealaltă jumătate. Și la ”Grigore Moisil” cursurile se vor desfășura tot prin rotația elevilor, o dată la două săptămâni. Conform precizărilor oferite de directorul adjunct al unității, Mircea Lupșe Turpan, nu au fost înregistrate incidente, elevii respectând în totalitate normele de protecție sanitară.

Potrivit informațiilor obținute de la mai multe unități de învățământ atât din Timișoara, cât și din județ, părinții nu au avut acces în incinta acestora (o măsură care va fi implementată pe tot parcursul anului școlar, cu excepția cazurilor deosebite).

Elevii și preșcolarii au fost preluați de cadrele didactice și conduși în sălile de clasă, pentru a li se preda manualele și pentru a li se face o instruire preliminară privind desfășurarea procesului instructiv cu respectarea noilor reguli. De asemenea, au fost organizate circuite de intrare/ieșire, astfel încât să nu existe aglomerări. Totuși, în fața unităților de învățământ au putut fi zărite, ieri, mulțimi de adulți care au rămas să-și aștepte copiii de vârste mici, schimbând impresii fără respectarea regulilor de distanțare fizică.

O situație aparte a fost consemnată la nivelul unităților de învățământ special, unde au fost semnalate dificultăți din partea unor copii cu cerințe educaționale speciale, care nu au reușit să-și mențină măștile tot timpul pe față. Această problemă, ca și altele care se prefigurează a apărea pe parcurs în acest areal educațional, urmează să fie analizate împreună cu reprezentanții inspectoratului școlar.

Tot ieri, Instituția Prefectului Județul Timiș a anunțat că părinții copiilor care frecventează învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, fără sprijin material, pot depune deja solicitări la primării pentru acordarea tichetelor sociale în cuantum de 500 de lei pe an. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, venitul lunar net pe membru de familie realizat în luna iulie a acestui an nu trebuie să depășească suma de 1.115 lei (pentru elevii din ciclul primar și gimnazial), respectiv 284 lei (preșcolari).

Tichetele vor putea fi utilizate numai în anumite magazine din raza localității de domiciliu a fiecărui titular, iar lista cu aceste magazine va fi primită de către fiecare persoană odată cu distribuirea tichetului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *