„Prima casă” a deblocat creditele pentru locuinţe. Judeţul Timiş este fruntaş din punct de vedere al scrisorilor de garantare

blocuri noi 1

Piaţa imobiliară a intrat într-o efervescenţă vizibilă, o dată cu reactivarea programului „Prima casă”. Chiar dacă fondurile sunt ceva mai mici decât în anii trecuţi, (două miliarde de lei, faţă de trei miliarde în 2016 şi 2,5 miliarde în 2017), s-a simţit un freamăt puternic pe piaţa imobiliară.

Judeţul Timiş este unul fruntaş din punct de vedere al scrisorilor de garantare, zona fiind atractivă şi datorită oportunităţilor de pe piaţa muncii. Se remarcă o strânsă legătură între cele două pieţe (de muncă şi imobiliară), semn că nu se mai achiziţionează haotic locuinţe (aşa cum se întâmpla în 2007-2008).

Acest lucru este şi un semnal că nu vor exista creşteri spectaculoase, venite peste noapte, şi că tranzacţiile imobiliare sunt, acum, mult mai bine fundamentate. Un alt fenomen întâlnit este că mai există rezerve de bani pe piaţă, din moment ce destui cumpărători preferă să plătească mai mult decât minimul prevăzut.

De asemenea, sunt foarte căutate locuinţele noi, indiferent că vorbim de apartamente în bloc sau de case individuale. Chiar dacă acesta sunt la ieşirea din oraş sau chiar în comunele periurbane Timişoarei, sunt mult mai căutate decât apartamentele din blocurile vechi, mai bine poziţionate.

Asistăm la un efect de marketing foarte interesant, clădirile vechi fiind etichetate de tineri drept „blocuri ceauşiste”, în care nu se merită să locuieşti.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *