Prevenţie înainte de toate

Prevenţie înainte de toate

Prevenţie înainte de toate. Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Timis au desfășurat activități educativ-preventive, de informare, abordând problematica indisciplinei pietonilor și a conducătorilor de biciclete și trotinete, distribuind acestora tricouri reflectorizante, flyere, broșuri ce conțin sfaturi preventive și totodată le-au făcut recomandări pentru o deplasare pe bicicletă sau trotinetă în siguranță.

Pentru deplasarea în siguranță polițiștii rutieri fac următoarele precizări:

Bicicliștilor:
-Să utilizeze echipamentul de protecție.
-Bicicletele, mopedele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.

-Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată.
-Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

-După lăsarea serii sau în condiții de vizibilitate redusă, să poarte îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante și să doteze bicicleta cu far și ”ochi de pisică” pentru a reduce riscul de accidente.
-Să se asigure temeinic înainte de a schimba direcția de mers și să efectueze semnalizarea.
-Să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice sau să nu se agațe de alte vehicule aflate în mers.
-Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă este interzisă.

Conducătorilor auto:
-Să nu folosească benzile speciale destinate bicicliștilor. Este interzisă staționarea sau oprirea pe pistele speciale pentru biciclete.
-Să păstreze distanța laterală regulamentară în depășirea oricărui vehicul pe două roți. Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m.

-Să se asigure temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda de rulare.
-Să păstreze banda de circulație în viraje.
-Să fie foarte atenți înainte de a deschide portiera autovehiculului.
-Conducătorul auto este obligat să acorde prioritate de trecere când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare.

CITEŞTE ŞI: Scoția va oferi câte 50.000 de lire sterline familiilor dispuse să se mute pe câteva insule (video)


De asemenea, se continuă responsabilizarea celor mici, astfel că în cursul zilei de 24.05.2022, polițiștii Biroului Rutier Timișoara le-au făcut o vizită elevilor din cadrul Liceului Montessori Timișoara cărora le-au transmis principalele informații, pe care trebuie să le cunoască atunci când circula cu bicicleta, trotineta sau când sunt pietoni.

Prevenţie înainte de toate
Ca de fiecare dată, polițiștii le-au ascultat curiozitățile privitoare la această meserie și le-au oferit informațiile de care aveau nevoie.
Însușirea unui comportament responsbil, de la o vârstă fragedă, nu poate aduce decât beneficii.

Foto: IPJ Timiş


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *