Premieră în Timiș: prima olimpiadă județeană de istorie pentru clasele V-VII

Premieră în Timiș: prima olimpiadă județeană de istorie pentru clasele V-VII

Premieră în Timiș: prima olimpiadă județeană de istorie pentru clasele V-VII

“Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”, spunea marele istoric Nicolae Iorga. O afirmație pe cât de profundă, pe atât de grăitoare pentru ansamblul componentelor ce definesc identitatea unei națiuni.

Curiozitatea pentru faptele petrecute în trecut, contextele în care au avut loc anumite evenimente, drumul parcurs de predecesorii noștri, de alte popoare, modul de viață al acestora, evoluția omenirii de-a lungul timpului e prezentă în rândul tinerilor de astăzi.

Interesul acestora pentru cunoașterea istoriei pe de-a-ntregul ei, din cele mai vechi timpuri, se manifestă nu doar în mediile informale sau în timpul orelor de la școală, ci și prin prezența numeroasă a elevilor la diversele concursuri care se organizează în acest vast domeniu.

În prezent, în România, olimpiada la această disciplină e dedicată doar elevilor din clasele VIII-XII, vitregindu-i, într-o anumită măsură, pe cei de vârste mai mici care își doresc să fie angrenați în competiții școlare, pentru a-și demonstra pasiunea pentru istorie.

”Am observat că în clasa a V-a că sunt foarte mulți copii iubitori de istorie. Dar până când ajung în clasa a VIII-a, doar un sfert dintre ei doresc să participe la olimpiadă. Colegii mei au solicitat să organizăm un concurs și pentru clasele mai mici din gimnaziu, respectiv pentru clasele a V-a, a VI-a și a VII-a. Îl organizăm acum, mai întâi, în faza județeană. Vedem dacă e fiabil, dacă rezultatele sunt cele potrivite, ce probleme avem… Ulterior, ne putem gândi să îl transformăm într-un concurs regional, după care, dacă se dovedește că se încadrează în cerințele ministerului, va putea fi transformat într-o olimpiadă națională de istorie pentru clasele V-VII sau va fi cuprins în olimpiada mare. Este analizată și varianta de a se organiza începând cu clasa a IV-a”, a precizat inspectorul școlar pentru istorie și disciplinele socio-umane, Mihai Filip, din cadrul ISJ Timiș.

Obiectivul de a le oferi și elevilor din clasele mai mici de gimnaziu, care învață în școlile din județul Timiș posibilitatea de a participa la un concurs de anvergura unei olimpiade s-a concretizat, în cele din urmă. Pe 22 aprilie, Școala Gimnazială din Dumbrăvița a găzduit prima Olimpiadă județeană de istorie pentru clasele V-VII.

”De obicei, concursurile tradiționale de istorie se desfășoară la Colegiul Național Bănățean din Timișoara. Ne-am gândit, însă, să le orientăm și către alte școli care doresc să le organizeze, doresc să se implice, au comunitatea locală alături de ele. Pentru acest concurs, s-a oferit Școala Gimnazială Dumbrăvița”, a explicat inspectorul școlar Mihai Filip.

”Suntem bucuroși și onorați ca școala noastră să fie gazda acestui concurs, în premieră pentru județul nostru, un concurs pe care profesorii de istorie din Timiș l-au dorit de foarte mult timp. Avem 239 de elevi de la 28 de școli din județul Timiș. Participanții vor fi distribuiți în zece săli de examen, fiind așezați intercalat în bănci, din ani diferiți de studiu. Este o etapă-pilot, sperăm să continuăm și în viitor”, a declarat directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Dumbrăvița, Ioana Avrămuț.

CITEȘTE ȘI: Redeschiderea Domului din Piaţa Unirii, ”darul lui Dumnezeu pentru bucuria noastră” | Foto

Subiectele, concepute pentru fiecare an de studiu în parte, au fost elaborate de inspectorul școlar Filip Mihai, împreună cu echipa de metodiști de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

La finalul probei scrise, derulată pe parcursul a două ore, elevii au primit, din partea școlii, diplome de participare și cărți de istorie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *